Hong Kong
Här finns information om särskilda krav på export av livsmedel från Sverige till Hong Kong. Längst ner på sidan hittar du de exportintyg som utfärdas lokalt på exportanläggningen.
Vägledningar för att exportera livsmedel till Hong Kong
Om ditt företag vill exportera livsmedel till Hong Kong finns flera vägledningar och resurser som kan hjälpa dig att förstå de krav och regler som gäller.
Access2Market - En EU-plattform där du kan söka information om olika länders importkrav för livsmedel, baserat på tullnumret för produkten.
Hong Kongs Center for Food Safety (CFS) - ger information om vilka regler som gäller för att importera livsmedel till Hong Kong och när exportländer behöver genomgå en godkännandeprocess.
I Hong Kongs officiella lagdatabas kan du hitta livsmedelslagstiftning. Importen av vilt, kött, fjäderfä och ägg styrs av Cap. 132AK – Imported Game, Meat, Poultry and Eggs Regulations. Medan märkning av livsmedel styrs av en annan lag, Cap.132W– Food and Drugs (Composition and Labelling) Regulations.
Business Sweden - Ger stöd och vägledning för svenska företag som vill etablera sig i Hong Kong.
Registrera anläggning
Så här gör du:
- Ansök via Livsmedelsverkets e-tjänst
- Bifoga dessa dokument (på engelska):
-
- Hong Kongs ansökningsformulär undertecknat av kontrollpersonal.
- Kompletterande dokument som anges i formuläret.
Om du skickar med film eller bild
- Säkerställ att du följer GDPR och andra säkerhetskrav.
- Skickar du film via e-post får filen vara högst 20 MB.
- Du kan också skicka film på USB-sticka.
Hitta registrerade anläggningar i Hong Kong
Du kan se listan över registrerade anläggningar på CFS webbplats:
Färskt Griskött och Nötkött
Anläggningen måste vara registrerad vid CFS via Livsmedelsverket, se ovan.
Sändningen ska åtföljas av ett av två EU-harmoniserade intyg som hittas i Traces:
- Export Certificate
Gäller om köttet (gris eller nöt) har slaktats, bearbetats och förpackats i samma EU-land. Det landet måste vara godkänt för export av rött kött till Hongkong. - Export Declaration
Gäller om köttet (gris eller nöt) har slaktats, bearbetats och förpackats i olika EU-länder. Alla länderna måste vara godkända för export av rött kött till Hongkong.
Du hittar mer information i dokumentet:
Sverige får idag inte exportera färskt fårkött (kylt/fryst), eftersom det saknas ett godkännande.
För att Sverige ska kunna exportera fårkött krävs det att både myndigheter och företag fyller i ett särskilt frågeformulär.
Om ditt företag är intresserat av att exportera fårkött, kan ni ansöka via Livsmedelsverkets e-tjänst:
Fjäderfäkött
Anläggningen måste vara registrerad vid CFS via Livsmedelsverket, se ovan. Hälsointyg för produkten finns längre ner på sidan.
Vid utbrott av fjäderfäsjukdomar kan Hong Kong införa restriktioner i exporten i delar av landet. Du hittar också aktuell information om djursjukdomar på Jordbruksverkets webbplats.
Export av injicerat kött till Hong Kong är förbjudet
Det är förbjudet att exportera kött eller slaktbiprodukter till Hongkong om de har injicerats med till exempel vätska eller olja.
Förbudet gäller enligt Hongkongs lagstiftning: Kapitel 132, artikel 51A.
Värmebehandlade livsmedel med animaliskt ursprung
Livsmedel med animaliskt ursprung som är helt genomupphettade eller konserverade kan exporteras med intyg LIVS 270 som finns längre ner på sidan.
Du ska inte behöva ett importtillstånd för dessa livsmedel eller registrering av anläggning. Dock bör du kontrollera med din motpart i Hong Kong att detta stämmer för din anläggning.
Ägg och äggprodukter
Ett hälsointyg mellan Sverige och Hong Kong hittar du längre ner på sidan.
I intyget måste du ange Trader Registration Number för din importör i Hongkong.
Det är ett unikt nummer som importören får från myndigheten CFS.
Du får numret av din importör, men det går också att hitta på CFS webbplats:
Mjölkprodukter
Frysta konfektyrer
Honung
För att exportera honung till Hongkong krävs inget särskilt godkännande från myndighet i Hong Kong. Sändningen ska däremot alltid åtföljas av det generella hälsointyget för honung: LIVS 186
Observera att den anläggning i Sverige som exporterar honungen måste ha en kommunal kontrollmyndighet för att få exportera.
Fiskprodukter
Vid export av fiskeriprodukter till Hong Kong kan du använda ett generellt intyg. Eftersom Livsmedelsverket inte har fått intyget godkänt av Hong Kongs myndighet, bör du först kontrollera med din importör att det accepteras innan du börjar exportera och om ytterligare krav finns.
Kontaktuppgifter
Företag som är intresserade av export till Hong Kong kan kontakta exportfrämjarna vid Livsmedelsverket.