Brasilien

Här finns information om särskilda krav på export av livsmedel från Sverige till Brasilien. Längst ner på sidan hittar du de exportintyg som utfärdas lokalt på exportanläggningen.

​Vägledningar för export av livsmedel till Brasilien

Om ditt företag vill exportera livsmedel till Brasilien finns flera vägledningar och resurser som kan hjälpa dig förstå de krav och regler som gäller.

Access2Market - denna EU-plattform ger information om olika länders importkrav för livsmedel baserat på tullnumret för produkten.

Access2Market - EU

EU-kommissionen - Innehåller vägledningar till olika exportmarknader.

The Food and Beverage Market Entry Handbooks - EU

Godkännande processen för animaliska livsmedel - DIPOA

Business Sweden i Brasilien

​Godkännandeprocess för köttprodukter, ägg eller äggprodukter

För att svenska företag ska kunna exportera processade köttprodukter, ägg eller äggprodukter till Brasilien krävs godkännande från brasilianska myndigheten DIPOA.

Steg i godkännandeprocessen:

  1. Frågor från Brasilien – Svenska myndigheter och företag besvarar frågor från Brasilien. Svaren används i deras riskutvärdering inför en eventuell inspektion.
  2. Inspektion – Brasiliens myndighet besöker svenska anläggningar för att kontrollera att produktionen uppfyller deras krav.
  3. Registrering och exportintyg – Företag som producerar, bearbetar eller lagrar livsmedlen måste registrera sig. Ett exportintyg förhandlas om inte ett EU harmoniserat intyg finns för produkten.
  4. Ytterligare inspektioner – Brasilien myndighet kan genomföra fler inspektioner.

Om ditt företag vill att Sverige eller din anläggning ska bli godkänd för export till Brasilien, kan du ansöka via Livsmedelsverkets e-tjänst:

Exportansökan till ny marknad - Livsmedelsverket

​Godkända länder och anläggningar

Du hittar listor över godkända länder, anläggningar och produkter på DIPOAs webbplats. Sverige har exportgodkännande för gelatin och kollagen samt färskt kylt/fryst nötkött och griskött. 

Registrerade anläggningar i Brasilien – DIPOA

Godkända länder och produkter – DIPOA

Brasiliens godkännandeprocess – DIPOA

Registrering och godkännande vid DIPOA

Om din anläggning i Sverige producerar, processar eller lagrar (kyl/frys) livsmedel med animaliskt ursprung för export till Brasilien, måste den registreras hos den brasilianska myndigheten DIPOA. Registreringen sker via Livsmedelsverket.
Vid export måste du också skicka med ett intyg. Uppgifterna i intyget måste stämma överens med registreringen hos DIPOA.

Så registrerar du din anläggning:

  1. Skicka in din ansökan via Livsmedelsverkets e-tjänst
  2. Bifoga även ett ifyllt dokument från DIPOA.

Exportansökan e tjänst - Livsmedelsverket

Exceldokument från DIPOA

Så fyller du i exceldokumentet

Dokumentet har tre flikar:

  • Flik 1 – För ny anläggning
  • Flik 2 – För att ändra uppgifter
  • Flik 3 – För att avregistrera en anläggning

I dokumentet ska du ange:

  • Anläggningens namn, adress, godkännandenummer, postnummer, stad och län
  • Typ av verksamhet:
    • Slakteri = AB
    • Styckningsanläggning = DS
    • Processanläggning = PC
    • Lager = ES
  • Produktområde:
    • CD för kött och produkter av kött
  • Kategorinummer:
    • Endast kategori 1 är tillåten
  • Djurarter (förkortningar):
    • Nöt = Bov
    • Gris = Sui

Registreringsprocessen beskrivs också i WTO-dokumentet
G/SPS/N/BRA/1184/Add.2/Corr.3. Definitioner av kategorinummer hittar du i WTO-dokumentet 21_3695_00_x, i appendix II och VI.
Du hittar dokumentet genom att söka efter koden längst ner på WTO:s webbplats. Ange G/SPS/N/BRA/1184/Add.2/Corr.3.

Sökning notifiering - WTO

Kött från nöt och gris

Sverige har godkännande att exportera kylt/fryst färskt kött från nöt och gris från Sverige till Brasilien. 

Bilateralt hälsointyg mellan Sverige och Brasilien hittar du längre ner på sidan.

Gelatin och Kollagen

Ett överenskommet intyg för gelatin och kollagen mellan Sverige och Brasilien hittar du längre ner på sidan.

Alkoholhaltiga drycker

Sverige har tillstånd att exportera alkoholhaltiga drycker till Brasilien. Intyg och analyser som ska medfölja vid export av alkoholhaltiga drycker till Brasilien hittar du längre ner på sidan. Intygsmodellerna beskrivs i Brasiliens myndighets föreskrifter nr 54 och 55.

Föreskrift nr 54 om intyg och märkning
Ändring av föreskrift nr 54 om intyg och märkning 
Bilagor 1-10 till föreskrift nr 54 om intyg och märkning
Föreskrift nr 55 om intygsmodeller 
Ändring av föreskrift nr 55 om intygsmodeller 
Etikettmallar

Intyget för alkoholhaltiga drycker innehåller bland annat uppgifter om laboratorieanalyser av produkterna som exporteras. Intyget ska utfärdas av  anläggningens kontrollmyndighet.

Företag som ska exportera alkoholhaltiga drycker till Brasilien måste i god tid innan export meddela sin kontrollmyndighet vilka laboratorier som ska analysera exportprodukterna. Uppgifterna skickas sedan vidare till de brasilianska myndigheterna för bekräftelse. För att få ett särskilt laboratorium godkänt måste företaget kontakta Livsmedelsverket, se kontaktuppgifter längre ner. 

Följande laboratorier är godkända för analys av alkoholhaltiga drycker

  1. Eurofins Food & Agro Testing Sweden AB
    Box 887
    Sjöhagsg. 3
    531 19 Lidköping

  2. ALS Scandinavia AB
    Maskinvägen 2
    183 25 Täby

  3. Systembolagets laboratorium
    136 50 Jordbro

  4. The Absolut Company Laboratory
    Box 83
    296 22 Åhus

Kontaktuppgifter 

Företag som är intresserade av export till Brasilien kan kontakta Livsmedelsverket via e-postadressen

exportfragor@slv.se

Exportintyg som har tagits fram i samråd med landets livsmedelsmyndighet

LIVS 171 Brasilien - Alkoholdrycker
LIVS 427 Brasilien - Gelatin och/eller Kollagen
LIVS 434 Brasilien - Nötkött
LIVS 435 Brasilien - Griskött

Senast granskad 2024-02-28