Marocko

Här hittar finns information om särskilda krav för export av livsmedel från Sverige till Marocko. 

Registrering av anläggningar

Från 1 januari 2024 gäller nya marockanska regler om registrering av anläggningar vid myndigheten L'Office National de Sécurité Sanitaire des Produits Alimentaires (ONSSA) i Marocko.

Anläggningar (produktion, process) för dessa produkter nedan omfattas av registrering vid ONSSA (information från 2024).  

  1. Kött och köttprodukter
  2. Fiskprodukter
  3. Mjölkprodukter
  4. Juice och nektar
  5. Konserverade grönsaker som genomgått värmebehandling, inklusive såser och smaksättningar

Berörda HS koder för produkter där anläggning ska registreras:

02.01, 02.02, 02.03, 02.04, 02.05, 02.06, 02.07, 02.08, 02.09, och 02.10.

03.01, 03.02, 03.03, 03.04, 03.05, 03.06, 03.07, 03.08, och 03.09.

04.01, 04.02, 04.03, 04.04, 04.05, och 04.06.

16.01, 16.02, 16.03, 16.04, och 16.05.

20.02, 20.03, 20.04, 20.05, och 20.09.

Mer uppdaterad information hittas i Marockos system ATLAS

Förmedlad ansökan av Livsmedelsverket

Anläggning som önskar registreras för export förväntas ansöka till Livsmedelsverket via e-tjänsten nedan. Ett konto kommer att skapas i Marockos system ATLAS av Livsmedelsverket. I ansökan ska exceldokument med era kontaktuppgifter bifogas. Uppgifter som lämnas ska vara exakt lika de som används i ex. hälsointyg. Om ditt företag har flera anläggningar så kan du lägga in alla i samma ansökan.

Ett konto i systemet ATLAS kommer ges till er anläggning där ni förväntas lägga till obligatoriska uppgifter och dokumentet Annex I. Annex I ska innehålla ert svenska registreringsnummer, exempelvis godkännandenumret för anläggningen. Anläggningar som inte har ett godkännandenummer kan använda ett annat nummer, exempelvis ett organisationsnummer. Vägledning till systemet hittar du i ATLAS. HS koder i 6 siffror ska anges för de produkter som ska exporteras. Efter att ni uppdaterat kontot ska ni meddela oss så validerar vi kontot.

Om du skapar ett konto själv i ATLAS

Kontaktuppgifter 

Exportintyg som har tagits fram i samråd med landets livsmedelsmyndighet  

Export och villkor per land

Senast granskad 2024-10-22