Brasilien
Här finns information om särskilda krav på export av livsmedel från Sverige till Brasilien. Längst ner på sidan hittar du de exportintyg som utfärdas lokalt på exportanläggningen.
Registrering och godkännande vid DIPOA
Ansvarig myndighet i Brasilien för livsmedel är the Department of Inspection of Products of Animal Origin (DIPOA) under the Secretary of Agricultural Protection (SDA) of the Ministry of Agriculture, Livestock and Food Supply (MAPA). Sverige har godkännande för gelatin och kollagen samt färskt kylt/fryst nötkött och griskött. Du hittar mer information om DIPOAs godkännande process för andra produkter.
Anläggning (producent, lager), vars livsmedel med animaliskt ursprung exporteras till Brasilien, ska vara registrerad vid myndigheten DIPOA med hjälp av Livsmedelsverket. Godkända länder och anläggningar i Brasilien kan hittas på DIPOAs webbsida.
Anläggning som vill registreras, omregistreras eller avregistreras för export förväntas ansöka till Livsmedelsverket via e-tjänsten nedan. Samtidigt ska ett ifyllt exceldokument från DIPOA skickas in till Livsmedelsverket. Dokumentet kommer att skickas in till DIPOA i en ansökan från Livsmedelsverket.
Exceldokumentet består av tre flikar. Ny anläggning anger sina uppgifter i flik 1, anläggning som uppdaterar uppgifter i flik 2 och anläggning för avregistrering i flik 3. Dokumentet ska fyllas i på engelska. Registreringsprocessen finns också beskriven i WTO dokument G/SPS/N/BRA/1184/Add.2/Corr.3. Du hittar WTO dokument genom att söka längst ner på WTOs webbsida. Ange G/SPS/N/BRA/1184/Add.2/Corr.3.
Att ange i exceldokumentet:
- Namn, adress, godkännandenummer, postadress, stad, län
- Type of operation: slakteri (AB), styckningsanläggning (DS), processanläggning (PC) och/eller lager (ES)
- Area: CD anges för kött och produkter därav.
- Category Number(s): 1 endast tillåten
- Acronym(s) of the Species(s): Nöt = Bov; Gris = Sui
Definition av kategorinummer hittas i WTO dokumentet, appendix II och VI i dokumentet 21_3695_00_x.
Sändning med livsmedel av animaliskt ursprung ska medföljas av ett intyg. Uppgifter i intygen ska vara samma uppgifter som i registreringen hos DIPOA.
Vägledningar
Kött från nöt och gris
Sverige har godkännande att exportera kylt/fryst färskt kött från nöt och gris från Sverige till Brasilien.
Bilateralt hälsointyg mellan Sverige och Brasilien hittar du längre ner på sidan.
Gelatin och Kollagen
Ett överenskommet intyg för gelatin och kollagen mellan Sverige och Brasilien hittar du längre ner på sidan.
Alkoholhaltiga drycker
Sverige har tillstånd att exportera alkoholhaltiga drycker till Brasilien. Intyg och analyser som ska medfölja vid export av alkoholhaltiga drycker till Brasilien hittar du längre ner på sidan. Intygsmodellerna beskrivs i Brasiliens myndighets föreskrifter nr 54 och 55.
Intyget för alkoholhaltiga drycker innehåller bland annat uppgifter om laboratorieanalyser av produkterna som exporteras. Intyget ska utfärdas av anläggningens kontrollmyndighet.
Företag som ska exportera alkoholhaltiga drycker till Brasilien måste i god tid innan export meddela sin kontrollmyndighet vilka laboratorier som ska analysera exportprodukterna. Uppgifterna skickas sedan vidare till de brasilianska myndigheterna för bekräftelse. För att få ett särskilt laboratorium godkänt måste företaget kontakta Livsmedelsverket, se kontaktuppgifter längre ner.
Följande laboratorier är godkända för analys av alkoholhaltiga drycker
- Eurofins Food & Agro Testing Sweden AB
Box 887
Sjöhagsg. 3
531 19 Lidköping - ALS Scandinavia AB
Maskinvägen 2
183 25 Täby - Systembolagets laboratorium
136 50 Jordbro - The Absolut Company Laboratory
Box 83
296 22 Åhus
Kontaktuppgifter
Företag som är intresserade av export till Brasilien kan kontakta Livsmedelsverket via e-postadressen