Nödvattenplanering

Nödvattenplanering är en grundläggande del av samhällets krisberedskap och avgörande för att minska konsekvenserna vid störningar i dricksvattenförsörjningen. Nödvattenplanen används när ordinarie produktion eller leverans av någon anledning inte fungerar som det ska.

Arbetet med att ta fram en nödvattenplan kräver omfattande planering och samverkan mellan kommuner och verksamhetsutövare. Att börja planera och samverka först i ett skarpt läge riskerar att både försena och förvärra konsekvenserna samt ta resurser från hanteringen av händelsen i sig.
En väl förankrad nödvattenplan som övas regelbundet och där prioriteringar tydligt framgår är en viktig del av alla kommuners beredskapsplanering. För att nödvattenförsörjningen ska fungera i praktiken krävs en noggrann planering för både distribution och mottagande av nödvatten för alla verksamheter som berörs.

Ansvar och roller för nödvattenplanering

Det är kommunen som har det övergripande ansvaret för planeringen av nödvattenförsörjning i sitt geografiska område. Dricksvattenleverantören ansvarar för att skyndsamt tillhandahålla nödvatten enligt kommunens plan för nödvattenförsörjning.

Det finns ingen lagstiftning som reglerar hur dricksvatten ska prioriteras. Men det går att skapa ett prioriteringsunderlag för nödvattenförsörjning genom att på ett systematiskt sätt beskriva påverkan på olika verksamheter vid en dricksvattenstörning och ställa detta i relation till verksamhetens betydelse för människor och samhälle. För att ta fram prioriteringsunderlaget krävs en dialog mellan kommunen och de aktörer som bedriver samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område.

Material som stöd för eget arbete

Mer utförlig information om nödvattenplanering och nödvattenförsörjning samt en metodbeskrivning med tillhörande exempel finns i Guide för planering av nödvattenförsörjning.

Guiden vänder sig till kommunens beredskapssamordnare, säkerhetschefer och dricksvattenproducenter. Du kan beställa eller ladda ner allt material från länkarna nedan.

Som stöd för det konkreta arbetet finns även filmer och diskussionsmaterial.

Du kan också läsa om kontinuitetsplanering för en robust dricksvattenförsörjning i Handbok för krisberedskap och civilt för dricksvatten, modul 3.

Nedan finns filmer om hur du kan planera för nödvattenförsörjning - från mottagande till utplacering och skötsel av nödvattentankar.
Filmerna är framtagna för stöd för dig som fått låna Livsmedelsverkets nödvattentankar, men kan även ses som information om ni planerar eller har köpt in egna tankar eller får låna av andra.

Senast granskad 2025-04-25