Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron

Som livsmedelsföretagare får du endast odla och fiska musslor och ostron i utnämnda och klassificerade produktionsområden som kontrolleras av Livsmedelsverket.

Klassificeringen innebär en bedömning av risken för att musslor och ostron kontamineras av fekala bakterier och virus från havsvattnet och avgör hur de får hanteras efter skörd. För att kunna öppna ett klassificerat produktionsområde för upptag krävs kontinuerlig analys av E. coli-bakterier och algtoxiner i musslor och ostron.

I öppna produktionsområden provtar Livsmedelsverket normalt musslor och ostron varje vecka för analys av toxiner och var fjärde vecka för analys av bakterier.  Inom kontrollen tas också kontinuerligt prov av havsvatten för analys av potentiellt giftiga växtplankton. Om området är stängt kan det bero på att ingen skörd pågår i området. Om det är stängt för att det uppmätts höga halter av toxiner eller bakterier så uppges det på områdets detaljsida.

Klicka på respektive områdeslänk för mer detaljerad information. Här finns karta över områdets utbredning, information om eventuella restriktioner samt om öppna och stängda zoner inom produktionsområdet. Beslutsdatumet som anges för respektive område ändras bara i samband med att ett nytt beslut om öppning eller stängning fattas.

Senast granskad 2016-11-03