Processkontaminanter och metaller i vegetabiliska köttersättningsprodukter

Det behövs mer kunskap om innehåll av oönskade kemiska ämnen i vegetabiliska ersättningsprodukter samt hur eventuella risker kan minimeras. I ett treårigt projekt, med start 2025, analyserar Livsmedelsverket metaller, akrylamid och polycykliska aromatiska kolväten (PAH) i köttersättningsprodukter på den svenska marknaden.

Det finns idag många vegetabiliska ersättningsprodukter på marknaden. De är tillverkade av råvaror från växtriket, exempelvis soja, ärtor och andra baljväxter samt nötter, fröer, kokos, vete, havre och svampmycel (mykoprotein).

Ersättningsprodukterna strävar efter att likna konsistens och smak hos sina animaliska motsvarigheter. De finns bland annat för kategorierna ost och andra mejeriprodukter, smörgåspålägg, korv, biffar, köttfärs samt fiskprodukter.

Treårigt projekt – analys av ämnen i köttersättningsprodukter

Kunskapen om innehåll av oönskade kemiska ämnen i dessa produkter samt hur eventuella risker kan minimeras behöver öka. I ett treårigt projekt, med start 2025, analyserar därför Livsmedelsverket halterna av metaller samt de så kallade processkontaminanterna (ämnen som bildas naturligt i livsmedel vid tillagning), akrylamid och polycykliska aromatiska kolväten (PAH) i köttersättningsprodukter på den svenska marknaden.

Projektet kallas för CONTEMFood och genomförs tillsammans med partners i Ungern och Portugal, där varje partner utför motsvarande analyser på respektive marknad.

Projektets upplägg

Köttersättningsprodukter med olika proteinkällor och från olika märken och butiker samlas in i de tre olika länderna och tillagas i ugn eller i stekpanna. Varje produkt ska både stekas lätt och lite hårdare och slutresultaten ska motsvara hur man skulle kunna tänkas tillaga produkten hemma i det egna köket.

De kemiska analyserna av akrylamid och PAH utförs på både tillagade produkter och på produkter som inte tillagats för att kunna följa eventuella effekter av tillagningen. Metallanalyserna utförs endast på de produkter som inte tillagats. Det beror på att halterna inte förväntas förändras vid olika temperaturer.

Halterna av de analyserade ämnena kommer att användas för att uppskatta intaget av respektive ämne för en ”genomsnittlig svensk konsument”, ett så kallat per capita-intag. Detta i sin tur kommer att användas för att uppskatta eventuell hälsorisk till följd av konsumtion av denna typ av livsmedelsprodukter.

Hur kommer resultaten att användas?

Data och resultat kommer att kunna användas som grund för eventuella hanteringsåtgärder. En rapport med resultat och slutsatser sammanställs vid projektets avslut. Alla haltdata kommer även att finnas tillgängliga i en databas som ska utvecklas av vår partner i Ungern, University of Veterinary Medicine (Budapest).

Kontakta oss för mer information.

Emma Ankarberg

Enhetschef, Enheten för toxikologi
E-post: fornamn.efternamn@slv.se

Senast granskad 2025-09-01