Pågående arbeten inom vildsvinsområdet

Vildsvin är en resurs i de svenska skogarna. Men det är för lite vildsvinskött som når tallriken. Därför arbetar flera myndigheter på olika sätt med att ändra på det. Här får du en överblick av det arbete som pågår i det så kallade vildsvinspaketet.

På uppdrag av regeringen arbetar Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Länsstyrelsen i Kronoberg och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för att öka avsättningen och underlätta tillgången till vildsvinskött.

Det har bland annat införts fler sätt för jägare att ska kunna sälja eller lämna vidare köttet. I vildsvinskedjan ingår flera olika aktörer vars samarbete ska fungera; från jägare och markägare till vilthanteringsanläggningar, offentliga kök, restauranger och butiker. Under 2025 är ett mål att fler jägare ska registrera och utbilda sig så att de både kan sälja vildsvin själva och leverera fler till både detaljhandel,- och vilthanteringsanläggningar.  
 
Genom samordnad kommunikation kan jägare, företag, kontrollmyndigheter och konsumenter hitta relevant information hos respektive myndighet. Arbetet sker i samverkan med bransch- och intresseorganisationer.

Uppdragen bidrar till livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig. 

Livsmedelsverkets uppdrag

Livsmedelsverkets ansvar gäller primärt livsmedelssäkerhet; att se till att det finns både regelverk och vägledning så att vildsvinskött kan nå konsument på ett fortsatt säkert sätt, samt att de som i praktiken ser till att det händer (jägare, företag och konsumenter) får den kunskap och information som de behöver för att följa reglerna.
Livsmedelsverket ska även utvärdera nuvarande system med subventioner och komma med fler förslag som kan öka avsättningen av vildsvinskött.

Ny föreskrift för försäljning av vildsvinskött

Sedan den 4 november 2024 är det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner. De nya reglerna öppnar upp fler vägar för vildsvin att nå konsument och kompletterar befintliga alternativ; att lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning eller äta upp köttet inom det egna hushållet.

Jordbruksverkets uppdrag

Jordbruksverkets ansvar i vildsvinspaketet har främst varit att utlysa medel till projekt som kan skapa förutsättningar för att mer vildsvinskött når konsumenter. I utlysningarna är hela den potentiella marknaden inkluderad, så som måltidsupplevelser i hemmet, på restaurang och i offentlig sektor.

Under tre år (2020-2022) har Jordbruksverket beviljat medel för bland annat:

  • Marknadsföring och kommunikation av vildsvinskött till konsument.
  • Samarbete mellan berörda parter inom hela vildsvinskedjan.
  • Kunskapshöjande åtgärder inom förädling.
  • Mer vildsvinskött serverat i offentliga kök.

Smittsäkrad besättning gris
Fram till och med 2025 pågår ett arbete för att stärka arbetet mot smittor hos tamgrisbesättningar, med särskilt fokus på skyddet mot afrikansk svinpest. Detta sker genom att branschen vidareutvecklar smittskyddsprogrammet Smittsäkrad besättning gris med stöd av Jordbruksverket.

Länsstyrelsernas uppdrag

Länsstyrelsernas ansvar i vildsvinspaketet hänger samman med myndigheternas ordinarie uppdrag. Länsstyrelsen hanterar bland annat viltförvaltning och landsbygdsutveckling. Länsstyrelsen ansvarar även för registrering av livsmedelsproducenter och kontroll av dessa.

För att utveckla och stödja vildsvinsförvaltning arbetar länsstyrelserna med:

  • Registrering av jägare i vildsvinsjägarregistret
  • Kontroll av jägare som säljer vildsvinskött i små mängder
  • Förvaltning enligt sina vildsvinsförvaltningsplaner
  • Projekt och uppdrag

Statens veterinärmedicinska anstalts, SVA, uppdrag

Att konsumenter kan vara säkra på att allt vildsvinskött är testat för trikiner är en förutsättning för att konsumenterna ska vilja öka mängden vildsvinskött på tallrikarna. SVA har labb för trikintester och samlar nationell kunskap om trikinförekomst.

SVA:s pågående arbeten kopplat till vildsvinspaketet:

  • Verka för att filmen "Säkert kött" används i utbildningar för jägare. Filmen handlar om vikten av att alla vildsvin testas för trikiner. Filmen finns på SVA:s sida om trikiner, se länk nedan.
  • Fram till 6 september 2023: Hindra att afrikansk svinpest når Sverige genom riskvärdering och information. Att snabbt identifiera fall genom övervakning så att omfattningen begränsas och smittan direkt kan utrotas.  
  • Efter 6 september 2023 och det första påvisade fallet: Begränsa och utrota smittan.

Tidigare har SVA utrett om ett system för digital spårbarhet av vildsvinskött. Även om de flesta var positiva skulle kostnaderna för utveckling och administration av systemet bli för höga.

Projekt

Senast granskad 2025-03-28