PM 2025 - Vegetabiliska ersättningsprodukter, del 1 - Riskvärdering toxikologi

Kunskap om risker med kemiska ämnen i vegetabiliska ersättningsprodukter för mejeri-, kött och fiskprodukter är relativt begränsad. Det pågår eller ska starta upp arbeten i olika länder inom Europa med fokus på insamling av data om förekomst av olika kemiska ämnen i dessa typer av produkter (information från Efsa-nätverksmöte, maj 2024).

I denna rapport har kunskap sammanställts från vad som hittills finns publicerat i den vetenskapliga litteraturen, samt om möjligt från mätdata från Livsmedelsverket senaste matkorgsundersökning (2022), och presenteras ämnesvis.

Detta PM utgör ett vetenskapligt underlag om risker med vegetabiliska ersättningsprodukter för mejeri-, kött och fiskprodukter. Underlaget har tagits fram på beställning av Livsmedelsverkets avdelning för Råd och Reglering (Dnr 2023/003781)

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
PM
Ämne
Näringsämnen - Oönskade ämnen
Utgivningsår
2025
Antal sidor
86