R 2025 - Fördjupad konsekvensanalys av kostrådet om rött kött och chark

Livsmedelsverket har på uppdrag av regeringen gjort en fördjupad analys om vilka möjliga konsekvenser ett kostråd om 350 gram rött kött och chark (tillagad mängd) per vecka kan få för folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen.

Konsekvensanalysen visar att kostrådet kan förväntas ha en positiv effekt på folkhälsan och att den generella och sammantagna påverkan på livsmedelsproduktionen, klimatet och den biologiska mångfalden förväntas vara liten. Att påverkan på samhällsnivå förväntas vara liten utesluter dock inte att enskilda företag kan påverkas mycket, till exempel om efterfrågan på deras produkt skulle minska. Kostrådet förväntas inte heller påverka Sveriges möjlighet till att ha en stark beredskap

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Regeringsuppdrag - Råd och rekommendationer
Utgivningsår
2025
Antal sidor
126
Senast granskad 2025-04-28