Matsvinn i hemmet 2024

Matsvinn är mat och dryck som slängs i stället för att ätas. Att slänga mat är ett slöseri med resurser som påverkar både miljö och klimat och ekonomin negativt. Matsvinn uppstår överallt där livsmedel hanteras och det är viktigt att alla aktörer i livsmedelskedjan arbetar för att förebygga och minska matsvinnet.

En stor del av matsvinnet uppstår i hushållen. När mat slängs i hemmet har den dessutom en högre miljöpåverkan, eftersom maten slängs i slutet av livsmedelskedjan, efter förädling, packning och distribution. Anledningarna till att mat slängs i hemmet är många och komplexa. Därför är det viktigt att dels fortsätta öka medvetenheten om matsvinn hos konsumenterna samt öka kunskapen om hur matsvinnet kan minska.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket och Origo Group
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Miljö och matsvinn - Matvanor
Utgivningsår
2025
Antal sidor
56