L 2025 nr 09 - Matsvinn i kommunala äldreboenden

I snitt kastas 114 gram per lunchportion på äldreboenden. Det visar Livsmedelsverkets kartläggning av matsvinn från luncher i kommunala måltidsverksamheter 2024. Det är en betydande del och mängden har ökat något jämfört med 2022. Undernäring är vanligt bland sköra äldre och det är därför allvarligt att den mat som planerats och tillagats utifrån de äldres energi- och näringsbehov inte blir uppäten. 

Detta är den fjärde nationella kartläggningen av matsvinn från luncher i särskilda boenden i kommunal regi. Denna gång rapporterade 70 kommuner in matsvinnsdata, jämfört med 60 kommuner 2022.Eftersom få kommuner rapporterat är det inte möjligt att dra slutsatser om matsvinnet i äldreomsorgen på nationell nivå.

Att matsvinn uppstår inom äldreomsorgen handlar inte om att det lagas för mycket mat, utan om att äldre äter för lite av maten som tillagas och serveras. Matsvinnsmätningar inom äldreomsorgen kan därför med fördel användas som ett verktyg för att identifiera risk för undernäring, på gruppnivå, samt potentiella utvecklingsområden för att förbättra måltidskvaliteten. Kunskap om matsvinnet är en förutsättning för att kunna identifiera brister och rikta in arbetet på åtgärder som leder till att mer mat äts upp.

Publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Miljö och matsvinn - Offentliga måltider
Utgivningsår
2025
Antal sidor
22
Senast granskad 2025-08-07