L 2025 nr 08 - Kontroll på distans i slakt och vilthantering – ekonomisk analys

All kommersiell slakt och vilthantering som sker i godkända anläggningar i Sverige kontrolleras av officiell kontrollpersonal anställda av Livsmedelsverket. Vid mindre slakterier och vilthanteringsanläggningar reser kontrollpersonalen till och från anläggningen för att utföra kontroll. Den rutinmässiga kontrollen består av att varje djur kontrolleras före och efter slakt. Dessa kontroller ska enligt den gällande lagstiftningen genomföras fysiskt på plats i anläggningen, med vissa undantag i samband med slakt på gård och nödslakt av olycksfall.

Syftet med denna rapport är att belysa ekonomiska konsekvenser av att möjliggöra kontroll före och efter slakt på distans. En utgångspunkt är att den kontroll som idag genomförs på slakterier utan fast bemanning till stor del skulle kunna utföras på distans genom streaming av ljud och rörliga bilder. Försök har visat att sådan kontroll kan genomföras med samma effekt, samma möjlighet till upptäckt av avvikelser, som vid kontroll på plats. Nyttan av kontrollen, att uppnå samma nivå av livsmedelssäkerhet, djurhälsa och djurskydd, bedöms vara oberoende av om kontrollen genomförs på plats eller på distans.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Livsmedelskontroll
Utgivningsår
2025
Antal sidor
42
Senast granskad 2025-06-19