L 2025 nr 06 - Rävens dvärgbandmask och livsmedel, hanteringsrapport

Livsmedelsverket arbetar för att skydda konsumenternas intressen genom att arbeta för säker mat och bra dricksvatten, att informationen om att maten är pålitlig så ingen blir lurad, för att främja en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion och för att alla ska ha tillgång till vatten att dricka och mat att äta även vid kris och krig.

En av Livsmedelsverkets uppgifter är att ta fram och förvalta information och konsumentråd som rör livsmedel och dricksvatten. Informationen och råden baseras på vetenskapliga rön som löpande uppdateras.

Denna rapport redovisar och motiverar vad som lett fram till de åtgärder som Livsmedelsverket anser vara nödvändiga för att minska risken för att infekteras av rävens dvärgbandmask via livsmedel. Hanteringen baseras på oberoende vetenskapliga underlag om parasiten (Livsmedelsverket 2017b, Livsmedelsverket 2025a).

Med utgångspunkt från de vetenskapliga underlagen har avvägningar gjorts för att bedöma om och vilka riskhanteringsåtgärder som ska vidtas. I dessa avvägningar ingår även lagstiftning och andra faktorer, till exempel sociala, ekonomiska och miljömässiga.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Riskhantering - Oönskade ämnen
Utgivningsår
2025
Antal sidor
26
Senast granskad 2025-05-27