L 2024 nr 10 - Järnintag och järnstatus med fokus på ungdomar i Sverige

Nästan var tredje tjej i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet i Sverige har järnbrist. Bland killar är järnbrist vanligast i årskurs 8, där drygt var tionde har järnbrist. Det visar resultat från Livsmedelsverkets matvaneundersökning Riksmaten ungdom som genomfördes 2016–17. Syftet med den här rapporten är att undersöka hur stor betydelse maten, framför allt kött och chark, har för ungdomars järnstatus baserat på data från Riksmaten ungdom 2016–17.

Slutsatsen från analysen är att mängden kött inte är avgörande, det är flera faktorer som spelar in. Det var vanligare med järnbrist hos tjejer som åt mindre kött. Samtidigt fanns det tjejer som åt mycket kött som hade järnbrist och tvärtom – de som helt uteslöt kött men ändå inte hade järnbrist. Sambanden är med andra ord komplexa.

En persons järnstatus, det vill säga hur mycket järn som finns lagrat i kroppen, påverkas främst av järnet från maten och eventuella blodförluster. Tjejer förlorar till exempel regelbundet blod i samband med mens och har därför ett högre järnbehov. Både tjejer och killar som växer har också ett högre behov av järn. 

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Näringsämnen - Råd och rekommendationer
Utgivningsår
2024
Antal sidor
42