L 2023 nr 01 - Mikrobiologisk förskämning av livsmedel – svinn och säkerhet

Denna riskprofil har tagits fram för att sammanställa vad som kännetecknar olika slags mikrobiell förskämning och vilka typer av förskämning som är karakteristiska för olika livsmedelsgrupper. I underlaget beskrivs vad som händer med livsmedlen, faktorer som påverkar förskämningen och hur den kan förebyggas. Vidare utreds om det finns någon koppling mellan hälsorisker och förskämning i olika livsmedelsgrupper.

Riskprofilen är tänkt som ett samlat vetenskapligt underlag för en översyn av Livsmedelsverkets nuvarande råd och information om förskämning kopplat till svinn och säkerhet. Underlaget är viktigt för Livsmedelsverkets fortsatta arbete med matsvinn, klimatanpassning, civil beredskap samt myndighetens stöd till livsmedelssektorn.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Miljö och matsvinn
Utgivningsår
2023
Antal sidor
52