Sverige sticker ut i stor europeisk undersökning om attityder till säker mat

2025-10-02

Svenskar litar mer på att maten är säker än vad den genomsnittlige EU-medborgaren gör, och när vi handlar mat är det extra viktigt för oss varifrån maten kommer. Det är två av resultaten från undersökningen Eurobarometern Livsmedelssäkerhet i EU.

Över 26 000 personer i alla EU-länder har fått svara på frågor om sina kunskaper och oro vad gäller livsmedelssäkerhet, det vill säga exempelvis farliga ämnen eller smittor i maten som kan göra oss sjuka. Undersökningen rör bland annat vilka frågor som rör säker mat som man känner till, vilka man oroar sig för, vilka faktorer som väger tyngst när man handlar mat och vem man litar på när det gäller information om livsmedelssäkerhet.

I Sverige har över 1000 personer intervjuats och vi sticker ut jämfört med EU-snittet på flera sätt:

  • För svenskar är det mycket viktigare varifrån maten kommer än det är för EU-genomsnittet. För svenskar är matens ursprung nästan lika viktigt som kostnaden. På tredje plats kommer hur maten smakar. För EU-genomsnittet är kostnad den överlägset viktigaste faktorn, följt av hur maten smakar. Matens ursprung kommer först på delad tredjeplats tillsammans med livsmedelssäkerheten.  
  • Svenskar är bättre pålästa om säker mat jämfört med EU-genomsnittet, men vi är mindre intresserade av frågan. Anledningen är att vi i större utsträckning tar för givet att maten är säker.
  • Svenskar är mycket mindre bekymrade över genetiskt modifierade organismer (GMO), matförgiftningar och tillsatser i maten. Däremot är vi mer bekymrade än snittet över exempelvis antibiotikaresistens och miljöföroreningar.
  • Svenskar litar mycket mer än EU-genomsnittet på information om livsmedelssäkerhet från nationella myndigheter. Däremot litar vi mycket mindre än snittet på kändisar och influencers.
  • Svenskar anger tidningar som en källa till information i nästan dubbelt så hög grad som EU-genomsnittet.

Undersökningen Eurobarometern Livsmedelssäkerhet i EU genomförs regelbundet, senast 2022. En stor skillnad jämfört med då är att både EU-invånare i stort och svenskar har blivit mer medvetna om och oroliga för mikroplaster.  Även om svenskar fortfarande är mindre intresserade av livsmedelssäkerhet i stort så har både intresset för frågan och oron ökat jämfört med 2022.

– Det är spännande att kunna sätta svenskars inställning till mat och livsmedelssäkerhet i ett europeiskt sammanhang och se att vi skiljer oss på flera sätt. Att känna till svenskars intresse för och inställning till livsmedelssäkerhetsfrågor är viktigt för Livsmedelsverket, inte minst i arbetet med vår kommunikation, säger Livsmedelsverkets kommunikationschef Eva Corp. 

Mer information för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40

Läs mer om undersökningen på Efsas webbplats: 
2025 Eurobarometer on Food Safety in the EU

Läs mer om Livsmedelsverkets samarbete med Efsa:
Efsa - myndigheten för livsmedelssäkerhet

Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter:
Prenumerera