Protein prio för seniorer när aptiten minskar

2025-10-01

För personer över 65 år är det bra att äta uppemot 40 procent mer protein än yngre vuxna för att bevara kraft och hälsa upp i åren. Men få seniorer känner till det, visar en undersökning som Livsmedelsverket låtit göra. För de flesta 65+ är det inget problem, de äter redan tillräckligt med protein. Men när aptiten minskar behöver man tänka på ett nytt sätt. I samband med Internationella dagen för äldre 1 oktober är det dags att uppmärksamma proteinets roll för seniorer.

På uppdrag av regeringen ska Livsmedelsverket ta fram ett informationsmaterial om mat för seniorer – om hur man kan äta för att hålla sig frisk långt upp i åren.

Som ett underlag för arbetet har Novus undersökt seniorers kunskap om vad som är bra att äta när man över 65 år. I undersökningen deltog drygt 
1 000 personer mellan 65 och 89 år. Många har en generell kunskap om vad som är hälsosam mat – deltagarna anger att det är bra att äta frukt och grönt, varierat och regelbundet. Däremot är kunskapen om vad som gäller specifikt för seniorer sämre.

Prioritera proteinet när aptiten minskar

För den som är över 65 år är det till exempel bra att äta uppemot 40 procent mer protein än yngre, vilket endast 6 procent av seniorerna nämnde. För de flesta i den åldern är det inget problem, de äter redan tillräckligt med protein. Men många seniorer får sämre aptit med åldern, vilket på sikt kan leda till undernäring. När portionerna blir mindre är det viktigt att prioritera proteinet på tallriken.

– Det är stort fokus på protein idag, men trots det är det få som känner till att det är just seniorer som behöver mer protein för att bevara muskler och hälsan upp i åren, säger Susanna Kugelberg, projektledare för regeringsuppdraget om mat för äldre på Livsmedelsverket.

Med åldern går nedbrytningen av muskler snabbare. Protein behövs för att behålla musklerna, men även för ork och ett starkt immunförsvar. Bra proteinkällor är ägg, fågel, fisk, kött, baljväxter, mejeriprodukter, nötter och frön. Men även spannmålsprodukter, som bröd, pasta och havregryn, bidrar med en hel del protein.

Många små måltider och mellanmål för seniorer med sämre aptit

För personer med nedsatt aptit kan det vara svårt att äta tillräckligt stora portioner, som ger tillräckligt med näring och energi. Då behövs i stället många små protein- och energirika mål. Förutom att behålla proteinet på tallriken behövs extra fett i maten.

– Har man liten aptit behöver man äta oftare och försöka få in protein även i mellanmålen. Det kan vara en extra ostskiva på smörgåsen, ett kokt ägg, yoghurt med solrosfrön eller ostkaka med grädde, säger Susanna Kugelberg.

Maten är viktig för ett hälsosamt åldrande

Livsmedelsverket har sedan tidigare råd om bra mat för äldre. På uppdrag av regeringen ska myndigheten nu ta fram och sprida ett nytt informationsmaterial om maten och måltidens betydelse för att främja hälsosamt åldrande riktat till äldre personer. I uppdraget ingår också att ta fram ett kunskapsstöd riktat till personal och beslutsfattare inom äldreomsorgen.

2025 - Novus Äldres matvanor och kunskap om kostråd  

Regeringsuppdrag – Uppdrag om mat och måltider för äldre personer

Äldre - råd om bra mat

Protein

Mer information för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40

Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter
Prenumerera