Nyheter i uppföljningen av livsmedelskontrollen 2024

2025-09-17

Det sker en omfattande kontroll av att företag och andra aktörer följer livsmedelslagstiftningen. Under 2024 kontrollerade myndigheterna tillsammans över 50 000 verksamheter. Det visar rapporten Sveriges livsmedelskontroll 2024. Nyheter i årets rapport är en uppföljning av effekterna av den nya riskklassningsmodellen samt nya indikatorer för hur bra kontrollen fungerar. 

För att man ska känna sig trygg med att maten är säker och veta vad den innehåller finns det regler som alla livsmedelsföretag måste följa. Kommunala kontrollmyndigheter, länsstyrelser och Livsmedelsverket kontrollerar att företagen följer reglerna.

Sveriges livsmedelskontroll är en årlig rapport som syftar till att ge en samlad bild av den svenska livsmedelskontrollen. I rapporten följer vi resultaten från kontrollen både på övergripande nivå och för varje enskild kommunal kontrollmyndighet, länsstyrelse samt Livsmedelsverket. Vi redovisar till exempel hur många kontroller myndigheterna har utfört och hur vanligt det är att de konstaterar avvikelser från livsmedelslagstiftningen.

Första året med ny riskklassningsmodell

I januari 2024 trädde en ny riskklassningsmodell i kraft. I årets rapport följer vi effekterna av riskklassningsmodellen under det första året. Riskklassningsmodellen styr hur myndigheterna ska kontrollera olika verksamheter. Ett viktigt syfte med den nya riskklassningsmodellen har varit att flytta resurser inom kontrollen.

-    Vi har i Sverige tidigare kontrollerat restauranger, kaféer och matbutiker mer än vad som har varit nödvändigt om man ser till riskerna, säger Åsa Kjellgren, enhetschef på Livsmedelsverket. Vi ser att den nya modellen för riskklassning har lett till mindre kontroll av dessa företag. Det tycker vi är positivt.

I rapporten uppskattar Livsmedelsverket att kontrollen i livsmedelskedjans sista led har minskat med 32 procent mellan 2023 och 2024. Med sista led menar vi sådant som restauranger, kaféer och matbutiker.  Men minskningen sker från en hög nivå och det finns fortfarande en omfattande kontroll: myndigheterna utförde under 2024 drygt 38 000 kontroller i sista led.

Mängden kontroll i livsmedelskedjans tidigare led har också minskat, med uppskattningsvis 8 procent mellan 2023 och 2024. Med tidigare led menar vi sådant som industrier och grossister.
-    Riskklassningsmodellen ska leda till att myndigheterna utför mer kontroll av industrier och grossister, säger Åsa Kjellgren. De hanterar ofta stora mängder livsmedel och kan behöva mer kontroll än vad myndigheterna tidigare har utfört.

Detta är dock första året med den nya modellen och Livsmedelsverket kommer att följa utvecklingen framöver. 

Nya indikatorer för att följa upp livsmedelskontrollen

Nytt i årets rapport är också att Livsmedelsverket har utvecklat sex indikatorer för att följa att livsmedelskontrollen är riskbaserad, verkningsfull, rättssäker och likvärdig. Vi mäter några av dessa indikatorer från och med 2024.

Livsmedelsverkets indikatorer för att följa livsmedelskontrollen visar bland annat följande:

  • Kontrollmyndigheterna utförde tillsammans 85 procent av den kontroll som riskklassningsmodellen anger att de ska utföra.
  • Kontrollmyndigheterna utförde 79 procent av den planerade kontroll de skulle ha utfört vid verksamheter med hög risk. Risken i en verksamhet beror bland annat på vad man gör och hur stor verksamheten är.
  • Det finns tydliga skillnader mellan de kommunala kontrollmyndigheterna i hur ofta de konstaterar avvikelser mot lagstiftningen. Skillnaderna har minskat något jämfört med 2023, men det är önskvärt att kontrollmyndigheterna i än högre grad gör likartade bedömningar av vad som är en avvikelse. Det bidrar till att livsmedelskontrollen är likvärdig i hela landet.

I rapporten finns resultaten för respektive kontrollmyndighet.

Sveriges livsmedelskontroll 2024

Mer information för journalister:

Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40

Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter:
Prenumerera