Ny rapport – Norovirus stod för flest matförgiftningar 2019 till 2023

2025-05-13

Norovirus, som även orsakar vinterkräksjuka, låg bakom de flesta rapporterade matförgiftningsfallen 2019–2023.  Grönsaker och sammansatta livsmedel som exempelvis sushi och smörgåstårta var de vanligaste smittkällorna för olika sjukdomsframkallande mikroorganismer. Det är några av resultaten i Livsmedelsverkets sammanställning.

Kommunernas livsmedelskontroll utreder de matförgiftningsfall de får kännedom om. Resultaten rapporteras sedan vidare till Livsmedelsverket som sammanställer informationen. Totalt sett rapporterades färre fall av matförgiftning jämfört med föregående femårsperiod. En delförklaring till det är att antalet matförgiftningar minskade på grund av restriktionerna under pandemin.

Under perioden inträffade några större utbrott med cryptosporidier och lektiner i grönsaker. Det bidrog till att vegetabilier som frukt och bär, grönsaker och baljväxter kom högt bland källorna till matförgiftningar 2019 till 2023. Norovirus var den vanligaste orsaken om man ser till alla livsmedelskategorier.

Norovirus och salmonella

I 45 procent av fallen gick det inte att få reda på vad som orsakat smittan. Bland de fall där smittan gick att spåra var norovirus vanligast och orsakade 2308 sjukdomsfall. 

Sammansatta livsmedel exempelvis sushi och smörgåstårta, skaldjur, framför allt ostron, och bufféer pekades ut som vanliga orsaker. Smittspridningen orsakades i de flesta fall av att smittade personer hanterat maten vid till exempel vid matlagning. Ostronen hade förorenats av norovirus på växtplatsen.

- De flesta matförgiftningar anmäls aldrig så det vi ser i statistiken är bara toppen av isberget. Det är viktigt att man anmäler till sin kommun om man tror att man blivit matförgiftad. Även om man blivit sjuk av något man ätit i hemmet. Då kan kommunen utreda och i bästa fall hindra att fler blir sjuka, säger Jonas Toljander riskvärderare på Livsmedelsverket.

Salmonella orsakar också förhållandevis många sjukdomsfall.  Under perioden rapporterades 749 fall. Grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel låg bakom fler sjukdomsfall än animaliska livsmedel.

 Cryptosporidier och listeria

Matförgiftningsfallen av cryptosporidium och listeria har ökat jämfört med föregående period. En möjlig förklaring kan vara att smittorna blivit mer kända i vården, och att diagnosmetoderna blivit bättre. En annan bidragande förklaring till ökningen av cryptosporidiesmitta kan vara att det blivit vanligare att äta grönkål och andra bladgrönsaker som kan bära på smitta. Äldre drabbas ofta hårdare av listeria och en ökande andel äldre i befolkningen kan förklara att sjukdomsfallen blivit fler.

Lektinförgiftning från bönor blir vanligare

Lektiner pekades ut i sammanlagt 357 sjukdomsfall, i det största utbrottet drabbades 280 personer. Otillräckligt tillagade bönor, till exempel i form av bönbiffar, är vanliga orsaker i fall med lektinförgiftning.  

- Baljväxter såsom bönor och linser är utmärkta livsmedel som många borde äta mer av. Om man använder torkade bönor och linser i sin matlagning så är det viktigt att man blötlägger och kokar dem enligt anvisningarna på förpackningen. Konserverade bönor kan man äta som de är, säger Jonas Toljander

Mer information för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40