Med fyra grader i kylen kan vi minska matsvinnet
2025-09-24
Se dig inte blind på förpackningens bäst före-datum utan lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka om du är osäker. Och sänk temperaturen till fyra grader i kylen så håller sig maten fräsch dubbelt så länge som vid 8 grader. Det är Livsmedelsverkets budskap till hushållen inför internationella matsvinnsdagen 2025 nu på måndag, den 29 september.
Internationella matsvinnsdagen instiftades av FN år 2020 och i år uppmärksammar Livsmedelsverket dagen för sjätte gången. Livsmedelsverket arbetar tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn.
Hoppas att fler engagerar sig i att minska matsvinnet
Målet är att få aktörer i hela livsmedelskedjan, inklusive konsumenter, att slänga mindre mat. Kampanjen i samband med matsvinnsdagen riktar sig särskilt mot konsumenter och Livsmedelsverket hoppas att fler aktörer uppmärksammar matsvinnet denna dag.
– I vår senaste konsumentundersökning svarade drygt 4 av 10 personer att de har 3-5 grader i kylskåpet. Vid 4 grader håller sig maten fräsch ungefär dubbelt så länge som vid 8 grader så om fler sänkte kylskåpstemperaturen till 4 grader skulle de få mer tid på sig att tillaga och äta upp maten vilket förmodligen skulle leda till ett minskat matsvinn, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
Svenska hushåll en viktig målgrupp under matsvinnsdagen
Svenska hushåll slänger 16 kilo mat per person och år, framför allt frukt, grönsaker, bröd och matrester. Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken. Det betyder att 34 kilo slängs i onödan.
– Matsvinnet har minskat, men det går för långsamt både i Sverige och övriga Europa. Inom EU har man därför beslutat att införa bindande mål för att driva på arbetet mot Agenda 2030s mål om halverat matsvinn i medlemsländerna. Uppdateringar i EUs avfallsdirektiv innehåller uttryckliga krav på medlemsstaterna att ta tag i matsvinnet. Att inte göra det kan innebära böter för Sverige, säger Karin Fritz.
Tips för att minska matsvinnet
- Förvara livsmedel smart. På Livsmedelsverkets webbplats hittar du råd om förvaring för olika typer av livsmedel.
- Ha 4 grader i kylskåpet.
- Kom ihåg att bäst före-datum innebär att du kan använda dina sinnen och titta, lukta och smaka även när datumet har passerat. Många livsmedel håller betydligt längre än så.
- Tänk kortsiktigt när du handlar. Köp inte mer än du gör av med. Det gäller särskilt frukt och grönsaker.
- Om du gärna storhandlar – använd frysen! Många livsmedel, till exempel bröd, mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går utmärkt att frysa. Märk gärna maten med datum och innehåll så att du kommer ihåg vad det är.
Material för nedladdning
I en ny kampanj som lanseras i samband med matsvinnsdagen möter vi tre livsmedel som uppmanar oss att förvara dem i fyra grader i kylen och att lita på våra sinnen – titta, lukta och smaka – om vi känner oss osäkra på hållbarheten.
Kommunikationsmaterial finns tillgängligt och öppet att använda via länkarna nedan. Förutom den nya kampanjen (digitala annonser, affischer, bordspratare) finns material kopplat till flera tidigare kampanjer, till exempel Hacka maten, Matsvinnsberget, förvaring av frukt och grönt samt en enklare informationsfolder om matsvinn. Via länken nedan går det också att hämta internationellt material som tagits fram av FNs livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.
Internationella matsvinnsdagen
Rapporten Matsvinn i hemmet:
Matsvinn i hemmet 2024
Mer information för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40
Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter
Prenumerera