Koll på mögel kan minska matsvinnet

2025-08-26

Ökad kännedom om mögel kan leda till minskat matsvinn. Idag presenterar Livsmedelsverket en ny undersökning om konsumenters kunskap kring mögel i mat och vad de gör med möglig mat. Undersökningen visar att många slänger mat som hade kunnat ätas upp om möglet hade tagits bort med marginal.  

I genomsnitt slängs 16 kilo mat per person och år i svenska hushåll. Främst kastas frukt, grönsaker, bröd och matrester. Mögel är en av anledningarna till att mat slängs.  Livsmedelsverket har genomfört en undersökning för att ta reda på vilken kunskap konsumenterna har om möglig mat och om de vet vilken mat det faktiskt går att äta efter att man tagit bort möglet.

– Mögelgifter kan vara mer eller mindre skadliga för hälsan och eftersom det inte går att se med blotta ögat om möglet är giftigt eller inte är Livsmedelsverkets generella råd att inte äta livsmedel som har möglat. Men det finns undantag och undersökningen visar att kunskapen kring mat som har möglat behöver öka, både för att minska risken att folk blir dåliga av maten och för att förebygga att mat slängs i onödan, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket. 

Många slänger möglig mat

Nästan 40 procent av konsumenterna slänger alltid möglig mat, medan drygt 60 procent uppger att de försöker skära eller skrapa bort mögel från livsmedel. Hur de svarar varierar mellan olika livsmedel. Bland de som svarar att de tar bort möglet kan man se följande:

  • Majoriteten (82 procent) känner till att det räcker att skära bort möglet med en liten marginal (två centimeter) om hårdosten möglat.
  • Kunskapen om att bröd som möglat ska slängas helt och hållet är lägre (x62 procent). Rådet gäller även färdigskivat bröd.
  • Nästan hälften (48 procent) äter inte apelsin eller andra citrusfrukter som möglat, trots att frukten kan ätas efter att möglet skurits bort med marginal (minst två centimeter).
  • Mellan 15-20 procent vet inte vad som gäller för frukt och bär som säljs i tråg – att de som möglat kan rensas bort och övriga kan ätas.

Rätt förvaring kan förebygga att mögel uppstår

Livsmedelsverkets råd kring möglig mat bygger på forskning och uppdateras kontinuerligt. Idag finns till exempel råd för bröd, hårdost, nötter, potatis, flera frukter samt saft och mos gjord på frukt och bär. Mögel är naturligtvis en hälsofråga – du kan bli sjuk av att äta möglig mat. Men det finns också potential att minska matsvinnet genom att öka kunskapen om vilka livsmedel du kan äta efter att ha tagit bort möglet.

– Första steget är att förebygga att mögel ens uppstår. Steg två är att ha koll på om du kan äta ett livsmedel efter att du tagit bort möglet. Förebygg mögel genom att förvara kylvaror så svalt som möjligt – sänk temperaturen i kylen till 4 grader – och använd frysen för långtidsförvaring, säger Karin Fritz.

> 2025 - Konsumentundersökning mögel i livsmedel


FAKTA/Om undersökningen

Undersökningen utfördes av Origo Group på uppdrag av Livsmedelsverket och bygger på totalt 1 044 svar som samlades in mellan 30 april och15 maj 2025. Målgruppen var personer i Sverige 18 år och äldre, som inte alltid slänger livsmedel som har mögel på sig. Undersökningen omfattade både uppfattningar/kännedom om mögel och hantering av mögliga livsmedel.

Råd om möglig mat finns på  Livsmedelsverkets webbplats:
Mögliga livsmedel

Mer information för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst, 018-17 53 40