Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

2025-06-26

Nu får kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland skyddad ursprungsbeteckning. Osten serveras i bitar i varmt kaffe som tillför textur och utvecklar smaken på osten.

Kaffeost är en färskost framställd av mjölk från ren, get eller ko. Tillverkningen av Kaffeost och mjölkråvaran får ha sitt ursprung i ett specificerat geografiskt område som omfattar landskapen Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland.

Produkten kaffeost tillverkas av helmjölk. Löpe tillsätts och mjölken värms upp för att tömma ostmassan på vassle. En del av vasslen följer med i ostmassan för att få rätt konsistens på osten. För att få en bra hållbarhet på osten kan den gräddas, saltas eller rökas. För att avnjuta osten skärs den i kuber och läggs i varmt kaffe. I kaffet blir osten mjukare och får även smak av kaffet.

Lyfter fram produktens kvalité

Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden, kvalitet och ursprung. Skyddet ska också stödja traditionella kunskaper och lokalt mathantverk.

Svenska produkter och livsmedel som har ursprungsbeteckning SUB

  • Allåkerbär från Norrland
  • Bohusläns Blåmusslor
  • Gotlandslins
  • Grebbestadostron
  • Hjälmargös
  • Hånnlamb
  • Kalix Löjrom
  • Rökt Vättersik
  • Upplandskubb
  • Wrångebäcksost
  • Vänerlöjrom

Olika sorters skyddade beteckningar

Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) finns även Skyddad geografisk beteckning (SGB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS). De skyddade beteckningarna märks med särskilda symboler och totalt finns det runt 4000 produkter av livsmedel, vin och spritdrycker som bär denna märkning i EU.

Skyddade beteckningar 

Kaffeost – Smaka Sverige – Jordbruksverket

Ytterligare upplysningar för journalister:

Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40