10 000 ton mat slängdes i skolan förra året – krafttag behövs

2025-05-14

Matsvinnet inom skolor och förskolor har minskat jämfört med tidigare år men minskningen går för långsamt. Barnen får inte i sig tillräckligt med mat och miljön belastas i onödan när mat produceras men inte äts upp. Det visar Livsmedelsverkets sammanställning av kommunernas matsvinn 2024.

I fjol slängdes cirka 10 600 ton mat i Sveriges skolor. Det motsvarar ett genomsnitt på 51 gram kastad mat per elev och dag. Under samma period slängdes det ungefär 3 500 ton mat i förskolorna, vilket motsvarar 61 gram per barn. Det betyder att mat som tillagats för att elever och barn ska få energi att orka skoldagen, av någon anledning inte äts upp.

− Genom att arbeta aktivt för att minska matsvinnet inom skola och förskola kan vi få flera vinster. Barnen får i sig tillräckligt med mat och orkar vara aktiva under dagen. De får också i sig tillräckligt med näring vilket påverkar deras hälsa positivt på lång sikt. Dessutom vill vi inte belasta miljön i onödan. Mat produceras för att ätas upp, inte för att slängas, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Minskat matsvinn bidrar till globala, nationella och lokala miljömål

Enligt Agenda 2030 ska alla verksamheter halvera matsvinnet mellan 2020 och 2030. De offentliga måltidsverksamheterna har potential att bidra både till globala mål, det nationella etappmålet samt mål för den egna verksamheten och kommunen.

Kommunala måltidsverksamheter i skolor och förskolor har generellt sett kommit långt med att arbeta för att minska matsvinnet. Men de data som Livsmedelsverket samlat in mellan 2020 och 2025 visar att matsvinnet minskar för långsamt.

− Om inte kommunernas åtgärder för att minska matsvinnet blir fler eller mer effektiva når vi troligen inte de uppsatta miljömålen, säger Karin Fritz.

Graf som visar mängden matsvinn 2020, 2022 och 2024 i förhållande till hur matsvinnet behöver minska fram till 2030 för att målet ska nås.

Helhetssyn på måltiderna krävs för att minska matsvinnet

För att skapa goda förutsättningar för minskat matsvinn krävs en helhetssyn på måltiderna. Måltidsverksamheterna kan inte själva lösa detta utan rektor och förskolechef har också ansvar för viktiga delar. Därför är ett nära samarbete mellan måltidsverksamheten och skolan respektive förskola en förutsättning för att kunna minska matsvinnet.

Några viktiga åtgärder för att förebygga matsvinn:

  • Förbättra måltidsmiljön – skapa en trygg, lugn och trivsam måltidsmiljö med tillräcklig vuxennärvaro.
  • Använd skolmåltiden som en resurs i undervisningen – involvera barn och elever i samtal om mat, hälsa och hållbarhet.
  • Schemalägg tillräcklig med tid – säkerställ att barn och elever hinner äta i lugn och ro.
  • Involvera barn och elever i matsvinnarbetet – genom delaktighet i planering, mätning och diskussion ökar medvetenheten och engagemanget.

Om matsvinnsmätningen i kommuner

Livsmedelsverket har under 2024 kartlagt matsvinnet från luncher i kommunala måltidsverksamheterna för förskola och skola. Det var fjärde gången undersökningen genomfördes, tidigare undersökningar har gjorts 2019, 2020 och 2022. I kartläggningen för 2024 bidrog 197 kommuner (68 procent) med data, jämfört med 184 kommuner 2022.

Mer information för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst, 018–17 53 40

Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter