Nya råd till riskgrupper för listeria om vegetariska pålägg och vissa korvar
2024-02-05
Går det bra att äta skivade vegopålägg som gravid eller kan de innehålla listeria? Den frågan får Livsmedelsverket ofta. En ny genomgång visar att fram till bäst före-dag är vegopålägg säkra att äta. Det gäller även rökt medvurst och salami, därför uppdateras rådet om dessa korvar. Förutom gravida gäller listeriaråden sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Intresset för vegetarisk och vegansk mat växer och det finns nu många olika sorters skivade vegetariska smörgåspålägg på marknaden. Livsmedelsverket får därför frågor från gravida som undrar om de går bra att äta, med tanke på att skivade köttpålägg kan innehålla bakterien listeria. Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer som tillhör någon av riskgrupperna – gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Låg risk för listeria i vegetariska pålägg
– Vi har undersökt detta och ser att listeria växer långsamt i den här typen av produkter. Även för personer i riskgrupp för bakterien går det därför bra att äta vegetariska pålägg under hela hållbarhetstiden fram till utgångsdatum, säger Catarina Flink, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Vegetariska smörgåspålägg har lågt pH-värde och innehåller ofta konserveringsmedel vilket gör att listeria förökar sig långsamt.
Salami och rökt medvurst kan ätas fram till bäst före-dag
Livsmedelsverket har även sett över risken för listeria i skivade kallrökta eller torkade korvar, som salami och rökt medvurst. Även i dessa förökar sig listeria långsamt eller inte alls eftersom korvarna har lågt pH-värde och lågt vatteninnehåll. Det tidigare rådet till riskgrupperna för listeria var att skivade torkade eller kallrökta korvar kunde ätas inom en vecka efter förpackningsdag. Detta ändras nu.
– Vår slutsats är att även skivad salami och rökt medvurst kan ätas av riskgrupperna under hela hållbarhetstiden, säger Catarina Flink.
Listeria en risk för personer med nedsatt immunförsvar
Råden om listeria är välkända bland gravida, men färre känner till att råden även gäller sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
– För hälso- och sjukvårdspersonal som möter till exempel cancerpatienter och andra med nedsatt immunförsvar är det viktigt att informera om listeriaråden. Det kan minska risken att patienterna blir allvarligt sjuka av mat, säger Catarina Flink.
Personer som har normalt fungerande immunförsvar blir sällan sjuka av listeria. För dem gäller som vanligt titta, lukta, smaka när det gäller hur länge en produkt kan ätas, även efter bäst-före-datum.
Livsmedelsverkets råd om färdigskivade smörgåspålägg till personer i riskgrupp för listeria
Ät dessa produkter inom en vecka från förpackningsdatum:
- Skivad kokt och rökt skinka, skivad kalkon, skivad kokt medvurst. Titta på förpackningsdatum på paketet och ät bara om det varit förpackat i högst en vecka. Om det har gått mer än en vecka kan du äta påläggen om de hettas upp till rykande heta, exempelvis i en tillagad rätt.
Dessa produkter kan ätas under hela hållbarhetstiden fram till utgångsdatum:
- Skivade vegetariska smörgåspålägg.
- Skivad salami, rökt medvurst. Gravida bör dock vara uppmärksamma på att kallrökta köttprodukter kan innehålla parasiten toxoplasma, som kan vara skadlig för fostret. För att undvika att smittas med toxoplasma kan man frysa det kallrökta köttet i minst tre dygn.
All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta även för den som är i riskgrupp för listeria. Listeria dör nämligen när maten upphettas till minst 70 grader.