Nya kostråd med fokus på mer grönt och mindre sött
2025-04-28
Mycket frukt, grönt och fullkorn och mindre av läsk, godis och snacks. Fisk och baljväxter är bra att äta ofta och man kan gärna äta kött, men inte så mycket. Så kan Livsmedelsverkets nya kostråd sammanfattas. Även ett litet steg kan göra skillnad för hälsan. För miljön, för en stark svensk livsmedelsproduktion och för beredskap för tuffare tider kan man välja svensk mat.
I dag lämnar Livsmedelsverket svar på ett regeringsuppdrag om att uppdatera kostråden till Regeringskansliet och presenterar samtidigt de nya kostråden för vuxna. Råden utgår från vad som är bra för hälsan att äta och vilar på en stark vetenskaplig grund. I korta drag handlar det om att äta mycket grönsaker och frukt, baljväxter som bönor, ärter och linser samt fullkorn och fisk. Det handlar också om att äta mindre godis, sockersötad läsk, fikabröd, snacks och annan mat som mest ger tomma kalorier. Man kan gärna äta kött, men inte allt för mycket.
Ett litet steg kan göra stor skillnad
I Sverige är ohälsosamma matvanor, efter tobak, den största riskfaktorn för ohälsa. Det finns därför mycket att vinna med bättre matvanor. Mer än 100 000 fall av cancer och hjärt- och kärlsjukdom kan förebyggas varje år om alla vuxna äter i linje med kostråden.
– Många vill äta lite nyttigare, och det fina är att även en liten förändring är bra för hälsan. Man behöver inte ändra allt, varje litet steg gör skillnad, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket och projektledare för kostrådsarbetet.
Svensk livsmedelsproduktion, beredskap och miljö har beaktats i arbetet
De livsmedelsmängder som rekommenderas i kostråden utgår från vad som är bra för hälsan. Råden kompletteras också med information om hur man kan göra val utifrån andra perspektiv. Att äta enligt kostråden är bättre för både klimat och miljö. Svensk livsmedelsproduktion ligger generellt bra till i ett internationell perspektiv, både när det gäller miljöpåverkan och djuromsorg. Att det finns en stark svensk livsmedelsproduktion är bra för Sverige, och i linje med regeringens livsmedelsstrategi.
– Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör.
I arbetet med kostråden har Livsmedelsverket haft i uppdrag av regeringen att beakta Sveriges
förmåga att försörja befolkningen med mat i kris eller ytterst krig. Livsmedelsverkets bedömning är att de nya kostråden inte kommer att ha någon betydande påverkan på Sveriges försörjningsförmåga. Hälsosamma matvanor i fredstid kan däremot, genom att bidra till en stärkt folkhälsa, göra att befolkningen och samhället står bättre rustat i krigstid.
Livsmedelsverkets kostråd i korthet:
- Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.
- Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.
- Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
- Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.
- Ät fisk två-tre gånger i veckan.
- Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
- Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.
- Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
- Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
- Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
- Håll igen på alkohol.
Mer information för journalister
Livsmedelsverkets presstjänst, 018–17 53 40
Anmäl dig här om du vill prenumerera på Livsmedelsverkets nyheter
Prenumerera