Ny handlingsplan ska vägleda i matsvinnsarbetet
2025-03-03
Sveriges nationella handlingsplan för minskat matsvinn, "Fler gör mer", har uppdaterats. Den första handlingsplanen togs fram redan 2018 och även om matsvinnet långsamt har minskat sedan dess är budskapet tydligt. Tempot måste öka om vi ska nå målen.
Matsvinnet är omfattande, i Sverige och globalt. Det medför en onödig belastning på miljö och klimat, skapar ekonomiska förluster samt påverkar livsmedelsförsörjningen. Den nationella handlingsplanen är en viktig vägledning i matsvinnsarbetet och fokuserar i huvudsak på åtgärder som myndigheterna har möjlighet att genomföra.
Aktörer i alla delar av livsmedelskedjan behöver dock ta fram sina åtgärder för att minska matsvinnet. Det gäller till exempel livsmedelsindustri, grossister och dagligvaruhandel.
– Det är viktigt att alla aktörer tar ansvar för att minska matsvinnet i sin del av kedjan. De har själva störst kunskap om vilka åtgärder som är möjliga och mest effektiva. Handlingsplanen kan vara ett stöd i det arbetet, säger Karin Fritz.
Fler måste göra mer
Inför uppdateringen lyfte flera aktörer att mätningar är en förutsättning för arbetet med minskat matsvinn. Andra inspel var att handlingsplanen skulle vara enklare skriven och ha en tydligare koppling till ekonomi och lönsamhet. Dessutom kunde flera redan genomförda åtgärder tas bort.
–Dialog och samverkan är viktiga framgångsfaktorer och vi vet att fler måste göra mer om vi ska lyckas minska matsvinnet i den takt som krävs. Vi är tacksamma för alla som bidragit med kunskap och värdefulla synpunkter., säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.
I handlingsplanen sätter myndigheterna fortsatt fokus på fyra områden som är centrala för att minska matsvinnet. Dessa är mål och uppföljningsmetoder, aktiviteter och samarbete mellan aktörer i livsmedelskedjan, ett förändrat konsumentbeteende och ökad kunskap, forskning och innovation.
Handlingsplanens tio prioriterade åtgärder
- Myndigheterna fortsätter utifrån sina roller inom respektive uppdrag att driva arbetet om minskat matsvinn, underlätta för aktörerna och hålla frågan levande i samhällsdebatten.
- Myndigheterna fortsätter föra dialog med intressenter i alla delar av livsmedelskedjan och arbetar för ökad samverkan i arbetet med att minska matsvinnet i Sverige.
- Metoder för mätningar och nationell statistik behöver fortsätt utvecklas.
- Myndigheterna tar fram kunskap och fakta om matsvinn både kring orsaker, dess påverkan och effekter och sprider detta.
- Myndigheterna informerar om att hemberedskapen bör bestå av livsmedel som konsumenten normalt sett äter, så att lagret regelbundet omsätts (äts upp) och inte leder till matsvinn.
- Arbetet fortsätter för att minska livsmedelsförlusterna så att mer av livsmedelsproduktionen kan bli mat.
- Myndigheterna fortsätter att främja kunskapsuppbyggnad och syntes av till exempel kunskap för effektiva styrmedel. Myndigheterna fortsätter också att främja innovationer som leder till minskat matsvinn.
- Kontrollmyndigheterna för livsmedelskedjan arbetar aktivt för att använda livsmedelslagstiftningens flexibilitet för att minska matsvinnet. Kunskapen behöver öka hos både aktörer och myndigheter om hur regler kan tolkas för att bidra till minskat matsvinn.
- Arbetet för att regler och dess tillämpning, internationella handelsnormer och andra kvalitetskrav inte orsakar matsvinn och livsmedelsförluster behöver fortsätta.
- Livsmedelsverket och Jordbruksverket fortsätter att arbeta för att bibehålla och öppna nya exportmarknader för produkter som det inte finns en marknad för i Sverige.
EU diskuterar bindande mål
Handlingsplanen utgör också Sveriges särskilda program för förebyggande av livsmedelsavfall enligt EU:s avfallsdirektiv. Handlingsplanen kommer sannolikt att behöva ses över igen och bli ännu tydligare, om EU inför bindande mål för minskat livsmedelsavfall, vilket just nu behandlas.
– Vi kan förvänta oss att beslut om bindande mål kommer att öka behovet av åtgärder i alla led. Och för att kunna prioritera rätt åtgärder i respektive led behövs kunskap om vad de tidigare genomförda åtgärderna har haft för effekt, säger Anita Lundström, handläggare på Naturvårdsverket.
Den nationella handlingsplanen har tagits fram och uppdaterats inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn, som leds av Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Handlingsplanen baseras på versionen från 2018, en workshop med branschorganisationerna och några av deras medlemmar samt myndigheternas utvärdering i februari 2024.
Ytterligare upplysningar för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018 – 17 53 40