Livsmedelsverket underlättar för företag – två uppdrag redovisas till regeringen
2025-03-17
Många livsmedelsföretag upplever att regelverket kring livsmedel är komplicerat. För att underlätta för företagen gör Livsmedelsverket insatser på flera olika områden. Nu delredovisas två regeringsuppdrag med en rad insatser för att stötta företagen. Enklare planering av slakt och nya regler om vildsvin är ett par insatser som genomförts under 2024.
Det kan vara svårt att driva företag i livsmedelssektorn utifrån de regler och villkor som finns idag. Därför har Livsmedelverket fått i uppdrag av regeringen att stärka och påskynda arbetet med regelförenklingar. Målet är att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader, utan att tumma på att maten produceras på ett säkert sätt. I uppdraget ingår även att förbättra bemötande och service till företagen.
I rapporteringen till regeringen beskrivs en rad genomförda förbättringar. Ett exempel är nya regler som gör det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt att sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner. Livsmedelsverket har också förtydligat att det är tillåtet för små företag att använda egna ägg för bakning och matlagning i det egna kaféet. Dessutom har slakterier har fått en minskad administrativ börda tack vare förenklad slaktplanering.
Bättre service och bemötande till företagen
Livsmedelsverket jobbar också för att förbättra service och bemötande till företagen. Ett exempel är att en grupp anställda i Livsmedelsverkets kontrollverksamhet utbildar sig inom samtalsmetoden Motiverande samtal (MI). Ytterligare exempel på förenkling är att Livsmedelsverket ökar förutsättningarna för svensk export tack vare förhandling med importländer och genom att samordna och genomföra inspektioner från importländer.
- Vi på Livsmedelsverket arbetar brett med att underlätta för företag, säger Åsa Kjellgren, chef för enheten för ledning av livsmedelskontrollen. Vi har utvecklat vår dialog med branschen genom regelbundna möten på olika nivåer och bjuder aktivt in dem att lämna synpunkter i våra utvecklingsprojekt. Att lyssna på branschorganisationer och företag är avgörande för att vi ska kunna vara en serviceinriktad myndighet som gör det enkelt att driva livsmedelsföretag i Sverige.
Regeringsuppdraget Stärka och påskynda förenklingsarbetet för att nå målen i livsmedelsstrategin slutrapporteras senast den 15 mars 2026.
Många förslag på förenklingar från livsmedelsföretag och branschorganisationer
Nästan alla regler på livsmedelsområdet är EU-regler, men en liten andel är nationella. För att underlätta för företagen har regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att förenkla nationella regler. En viktig del i arbetet är att involvera företagen. Därför gav Livsmedelsverket i december företag möjligheten att via en e-tjänst lämna förslag på förändring av regler som upplevs som extra betungande. 150 förslag på regelförenklingar kom in. På en övergripande nivå beskrevs framför allt frågor om hur livsmedelskontroll utförs och om de avgifter som hänger samman med kontrollen samt regler om märkning av livsmedel som betungande.
Flera av förslagen kan bli verklighet
Företagen har lyft att sanktionsavgifterna som tas ut med stöd av livsmedelsförordningen och förordningen om kontroll av ekologisk produktion är orimligt höga i vissa fall. Livsmedelsverket håller med och föreslår därför i delrapporten regeringen att se över reglerna för sanktionsavgifter. Eftersom avgiftsreglerna styrs av nationella förordningar är det enbart regeringen som kan ändra på dem.
För åtta förslag kopplade till nationella föreskrifter bedömer Livsmedelsverket att det finns möjlighet att genomföra direkta förändringar. Det handlar bland annat om att ta bort anmälningskravet på så kallade fri från-produkter. Livsmedelsverket går nu vidare och analyserar konsekvenserna av förslagen. De förenklingar som genomförs kommer att redovisas i slutrapporten som ska lämnas in till regeringen i mars 2026.
Regeringsuppdraget Förenkla regelverk i syfte att minska regelbördan för företag slutrapporteras senast den 15 mars 2026.
Rapporterna:
Ytterligare upplysningar för journalister:
Livsmedelsverkets presstjänst 018 – 17 53 40