Knäckebröd från Skedvi får exklusiv EU-märkning

2023-11-21

Nu får knäckebröd från Skedvi socken i Dalarna EU-märkningen skyddad geografisk beteckning. Brödet är ett traditionellt runt hålat knäckebröd bakat på rågmjöl som gräddas på gjutjärnshäll i vedeldade stenugnar. Det knäckebröd som får märkningen har två olika gräddningar; Skedvi Bröd Originalet och Skedvi Bröd Extragräddat.

Skedvi Bröd produceras inom det geografiska området Stora Skedvi socken i södra delen av Dalarna. Där finns en lång tradition av att baka klassiskt runt hålat knäckebröd i vedeldade ugnar.

– Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av den exklusiva EU-märkningen. Det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner, säger Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Lyfter fram produktens kvalité

Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden och kvalitet.

Svenska produkter som redan har fått Skyddad geografisk beteckning (SGB) är bland andra osten Svecia, Äkta Gränna Polkagrisar och Bruna bönor från Öland.

Olika sorters skyddade beteckningar

Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Skedvi bröd är den 20:e i raden av svenska jordbruksprodukter och livsmedel att skyddas inom EU:s kvalitetssystem.

Ytterligare upplysningar för journalister:

Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40