Livsmedelsverkets beredskap

Livsmedelsverket ska som beredskapsmyndighet och sektorsansvarig myndighet planera för att det ska finnas tillgång till säker mat och säkert dricksvatten i Sverige vid fredstida krissituationer, krigsfara och krig. På så sätt bidrar Livsmedelsverket till ett fungerande samhälle, oavsett vilket situation som råder i landet.

Livsmedelsverket har en viktig roll i Sveriges krisberedskap och är en så kallad beredskapsmyndighet. Det innebär att vi har en särskild betydelse för samhällets civila beredskap och medför vissa krav på vilken förmåga vi ska ha för att kunna lösa våra uppgifter även vid kris, se nedan.

Livsmedelsverket ansvarar för:

  • nationell samordning av kris- och beredskapsplanering för livsmedelsförsörjning i leden efter primärproduktion
  • beredskapsplanering för dricksvattenförsörjning
  • samt klimatanpassning inom drickvattenområdet.

Planeringen sker i samverkan med andra aktörer som har en viktig roll inom totalförsvaret och livsmedelsförsörjningen. Målet är att alla i Sverige ska ha tillgång till säker mat och dricksvatten även i kris och krig.

Beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten

Lägesbild

Livsmedelsverkets egen förmåga

Livsmedelsverket ska ha god förmåga att motstå hot och risker, förebygga sårbarheter, hantera fredstida krissituationer och genomföra sina uppgifter vid krig och krigsfara.

Inom hela Livsmedelsverket pågår det arbete med att öka vår förmåga att kunna möta det behov som samhället har inför och under kris och krig. Detta sker delvis genom vårt arbete med kontinuitetshantering.

Tjänsteman i beredskap

Krisledningsfunktion

Livsmedelsverkets krisledningsfunktion ska snabbt kunna aktiveras vid krissituationer som berör Livsmedelsverket eller vårt ansvarsområde samt vid krig och krigsfara. Krisledningsfunktionens uppdrag är att samordna myndighetens hantering av händelsen, sammanställa lägesbilder och rapportera till andra aktörer, samt utifrån lägesbilden ta fram beslutsunderlag till myndighetsledningen och vår generaldirektör.

Utbildning och övning

En viktig förutsättning för att kunna hantera kriser är att personalen är utbildad och övad. Livsmedelsverket genomför egna övningar för myndighetens egen beredskap och vi deltar också i övningar där flera av samhällets aktörer övar tillsammans för att stärka den samlade förmågan i samhället.

Senast granskad 2025-03-21