Till huvudinnehåll Till meny Till undermeny
  • Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp
    • Lyssna
    • Lättläst
    • Teckenspråk
    • English
    • Other languages
  • Sök
    Sök via kategorier istället, till exempel lagstiftning
    • Lagstiftning
    • Livsmedelsanläggningar
    • E-nummer
    • Remisser
    • Vägledningar
    • Branschriktlinjer
    • Nyheter
    • Matvanor, hälsa och miljö
    • Livsmedel och innehåll
    • Företagande, regler och kontroll
    • Om oss
    • Blanketter
    • Kontrollhandböcker
    • Kontrollwiki
  • Meny
  • Matvanor, hälsa & miljö
    Expandera
    • Kostråd
      Expandera
      • Kostråden - hitta ditt sätt
        Expandera
        • Grönsaker och frukt - råd
        • Fisk och skaldjur - råd
        • Fullkorn - råd
        • Kött och chark - råd
        • Matfetter - råd
        • Mejeriprodukter - råd
        • Socker - råd
        • Salt - råd
        • Alkohol - råd
        • Nötter och frön - råd
        • Energibalans - råd
        • Rörelse i vardagen - råd
        • Vetenskapen bakom våra råd
        • Nyckelhålsrecept-genväg
        • Matvanekollen, testa ditt sätt
      • Matvanekollen – testa ditt sätt
      • Gravida - råd om bra mat
        Expandera
        • Bra mat när du är gravid
        • Gravid - Mat att undvika
        • Gravid - Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Gravid - Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för gravida
        • Vegokunskap för gravida och ammande
      • Ammande - råd om bra mat
        Expandera
        • Bra mat när du ammar
        • Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Mat att undvika - ammande
        • Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för den som fått barn
        • Vegokunskap för gravida och ammande
      • Barn och ungdomar
        Expandera
        • Spädbarn
        • Barn 1-2 år
        • Barn och ungdomar 2-17 år
        • Vegetarisk mat till barn
        • Vegansk mat till barn
      • Äldre - råd om bra mat
        Expandera
        • Aptit, hälsa och näring för äldre
        • Bra matvanor för äldre
        • Risker med maten för äldre
      • Folsyra för kvinnor
      • Vegetarisk mat
      • Vegansk mat
      • All fisk är inte nyttig
      • Syna saltet
        Expandera
        • Hälften vore nog
        • Salt är en vanesak
        • Syna saltet - för hälsan
        • Hur mycket salt bär du hem?
        • Syna saltet - när du handlar
        • Syna saltet - när du lagar mat
        • Minska på saltet - inte på smaken
        • Välj rätt salt
      • Tallriksmodellen
        Expandera
        • Illustrationer av tallriksmodellen
        • Fotografier av tallriksmodellen
      • Den grönare Matcirkeln
      • Näringsrekommendationer
        Expandera
        • Referensvärden i NNR 2012
        • Näringsvärde - dagligt referensintag för märkning
        • Uppdatering av NNR – NNR 2022
    • Matvanor - undersökningar
      Expandera
      • Riksmaten småbarn
        Expandera
        • Ge samtycke med BankID
        • Så går undersökningen till
        • Mer information om undersökningen
        • Utvärdering av metod
      • Riksmaten barn
      • Riksmaten ungdom
        Expandera
        • Metod
        • Den gröna maten
        • Kött och fisk
        • Godis och läsk
        • Vardag och helg
        • Hur mår ungdomarna?
        • Har ungdomar näringsbrist?
        • Fysisk aktivitet
        • Fler resultat
      • Riksmaten vuxna
      • Matkorgsundersökningar
      • Övervakning av ämnen i kroppen
      • Metoden RiksmatenFlex
      • Portionsguiden
    • Sjukdomar, allergier och hälsa
      Expandera
      • Allergi och överkänslighet
        Expandera
        • Nötter och fröer - allergi
        • Frukt och grönsaker - allergi
        • Nickel - allergi
        • Celiaki och spannmålsallergi
        • Tillsatser - överkänslighet
        • Histamin - överkänslighet
        • Mjölk och laktos - allergi och intolerans
        • Baljväxter, jordnötter - allergi
        • Fisk, skaldjur och insekter- allergi
        • Ägg - allergi
      • Matvanor och sjukdom
      • Övervikt och fetma
      • Tarmfloran
      • Matförgiftning
        Expandera
        • Så spårar man smitta
        • Råd vid utlandsresa
        • Mat i rötmånadstider
      • Utbrott
    • Dieter och viktnedgång
      Expandera
      • Dieter
    • Måltider i vård, skola och omsorg
      Expandera
      • Nationellt kompetenscentrum
      • Måltidsmodellen
        Expandera
        • Goda måltider
        • Integrerade måltider
        • Trivsamma måltider
        • Miljösmarta måltider
        • Näringsriktiga måltider
        • Säkra måltider
      • Fakta om offentliga måltider
        Expandera
        • Fakta - Kommunövergripande
        • Fakta - Äldreomsorgens måltider
        • Fakta - Sjukhusens måltider
        • Fakta - Matsvinn i offentliga kök
      • Förskola
        Expandera
        • Utbildning
      • Skola
        Expandera
        • Utbildning
        • Hållbart skolmåltidssystem
      • Sjukhus
        Expandera
        • Utbildning
      • Gruppbostad, LSS
        Expandera
        • Utbildning
        • Nätverk
        • Laga mat tillsammans
      • Äldreomsorg
        Expandera
        • Utbildning
      • Specialkost och anpassade måltider i vård, skola och omsorg
        Expandera
        • Måltider för barn och elever med NPF i förskola och skola
      • Matsvinn i storkök
        Expandera
        • Fakta om matsvinn i offentliga kök
        • Handbok för minskat matsvinn
        • Insamling av matsvinnsdata 2022-23
      • Beredskap i offentliga kök
        Expandera
        • Krismenyer och lager
      • Måltidsbloggen
    • Samtal om mat i hälso- och sjukvården
      Expandera
      • Bra matvanor räddar liv
      • Kunskap för dig och dina patienter
      • Mer att läsa och lära på webbplatsen
    • Matsvinn
      Expandera
      • Tips för minskat matsvinn
        Expandera
        • Förvara maten rätt
        • Förvara frukt och grönt rätt
        • Vad betyder datummärkningen?
      • Viktigt att minska matsvinnet
        Expandera
        • Konsumentundersökning
        • Nyord om matsvinn
      • Svinnrik – material för HKK-lärare
      • Fakta om matsvinn
    • Miljö
      Expandera
      • Miljösmarta matval
        Expandera
        • Kött och chark
        • Fisk och skaldjur
        • Grönsaker, baljväxter och frukt
        • Potatis och spannmål
        • Mejerivaror
        • Ägg
        • Matfetter
        • Dricksvatten - miljö
      • Nationella miljömål
    • Nyheter Mat och hälsa
  • Livsmedel & innehåll
    Expandera
    • Mat och dryck
      Expandera
      • Drycker och alkohol
        Expandera
        • Energidrycker
      • Fisk och skaldjur
        Expandera
        • Musslor och ostron
        • Odlad lax och Östersjölax
      • Frukt, bär, grönt och baljväxter
        Expandera
        • Jordgubbar – nyttiga men känsliga för skadegörare
        • Tio i topp - näringsrikast av de grönsaker vi äter mest av
        • Äpplen i överflöd - så här gör du mos och must utan mögelgifter
      • Godis och snacks
      • Kött, kyckling och ägg
        Expandera
        • Ägg - mycket näring i praktisk förpackning
        • Ägg - märkning
      • Mjölk och mejeriprodukter
        Expandera
        • Opastöriserad mjölk
        • Pastöriserad mjölk
      • Nötter och frön
        Expandera
        • Bittermandel
        • Aprikoskärnor
        • Linfrön
      • Smör, margarin och matolja
      • Spannmål, potatis, ris och kassava
        Expandera
        • Kassava
      • Svamp
        Expandera
        • Stenmurklan giftig även om du kokar den
        • Quorn
      • Ultraprocessad mat
    • Dricksvatten
      Expandera
      • När du måste koka dricksvattnet
      • Dricksvatten i dunk
      • Dricksvattenkvalitet
      • Vattenbrist-spara vatten
      • Egen brunn
        Expandera
        • Vattenprov och analys av ditt dricksvatten
        • Vattenbrist
        • Problem med dricksvattenkvalitet
        • Skötsel av liten dricksvattenanläggning
        • Att anlägga en vattentäkt
        • Krisberedskap för liten dricksvattenanläggning
    • Näringsämnen
      Expandera
      • Livsmedelsdatabasen
        Expandera
        • Mer om Livsmedelsdatabasen
        • Hur tas näringsvärden fram
        • Om Sök näringsinnehåll
        • Publikationer
        • Uppdateringar
        • Näringsdeklaration
      • Har grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga?
      • Energi, kalorier
      • Protein
      • Fett
        Expandera
        • Enkelomättat fett
        • Fleromättat fett, omega-3, omega-6
        • Mättat fett
        • Transfett
      • Kolhydrater
        Expandera
        • Socker
        • Fullkorn
        • GI och GL
      • Fibrer
      • Vatten
      • Vitaminer och antioxidanter
        Expandera
        • Antioxidanter
        • A-vitamin
        • Biotin
        • C-vitamin
        • D-vitamin
        • E-vitamin
        • Folat
        • K-vitamin
        • Niacin
        • Pantotensyra
        • Riboflavin
        • Tiamin
        • Vitamin B6
        • Vitamin B12
      • Salt och mineraler
        Expandera
        • Fluor
        • Fosfor
        • Jod
        • Järn
        • Kalcium
        • Kalium
        • Koppar
        • Krom
        • Magnesium
        • Mangan
        • Molybden
        • Natrium
        • Selen
        • Zink
    • Hemberedskap och livsmedel vid kris
      Expandera
      • Livsmedel och säkerhetsläget i Europa
      • Hemberedskap – matförråd
      • Laga mat utan el
    • Tillsatser, E-nummer
      Expandera
      • Sök E-nummer
      • Godkännande
      • Färgämnen
        Expandera
        • Azofärgämnen
      • Sötningsmedel
        Expandera
        • Aspartam
        • Cyklamat
        • Stevia och steviolglykosider
        • Sukralos
      • Konserveringsmedel
        Expandera
        • Natamycin
      • Stabiliseringsmedel och liknande
      • Antioxidationsmedel
        Expandera
        • Citronsyra
      • Animaliska tillsatser
      • Syror, baser och salter
      • Övriga
        Expandera
        • Vax på äpplen - frågor och svar
        • Glutaminsyra och glutamater
      • Aromer och enzymer
    • Oönskade ämnen
      Expandera
      • Risktermometern - ett hjälpmedel för att visa och jämföra risker
      • Akrylamid
      • Algblomning - cyanobakterier
      • Bekämpningsmedel
        Expandera
        • Etylenoxid
        • Glyfosat - frågor och svar
        • Bekämpningsmedel fördjupning
      • Bisfenol A
      • Biogena aminer
      • Fluorid
      • Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja
      • Hormonstörande ämnen
      • Kolloidalt silver
      • Kombinationseffekter
      • Läkemedelsrester
      • Marina algtoxiner
      • Metaller
        Expandera
        • Aluminium
        • Arsenik
        • Arsenik i ris
        • Bly
        • Kadmium
        • Koppar
        • Kvicksilver
        • Uran
      • Mikroplast
      • Miljögifter
        Expandera
        • PFAS - Poly- och perfluorerade alkylsubstanser
        • Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
        • Bromerade flamskyddsmedel
        • Dioxiner och PCB
      • Mögelgifter
      • Nanopartiklar
      • Nitrat , nitrit och nitrosaminer
      • Radioaktivitet och bestrålning
        Expandera
        • Radioaktiva ämnen - cesium
        • Radioaktivt cesium i vildsvin
        • Bestrålning av livsmedel
        • Så påverkas livsmedel av radioaktiva ämnen
      • Växtgifter
        Expandera
        • Cyanogena glykosider och vätecyanid
        • Fenylhydraziner i champinjoner
        • Glycyrrhizinsyra i lakrits
        • Glykoalkaloider i potatis
        • Koffein
        • Kumarin i kanel
        • Lektiner i baljväxter
        • Oxalsyra
    • Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar
      Expandera
      • Coronapandemin - frågor och svar
      • Bakterier
        Expandera
        • Bacillus cereus
        • Campylobacter
        • Clostridium botulinum
        • Clostridium perfringens
        • Ehec
        • Listeria monocytogenes
        • Salmonella
        • Shigella
        • Staphylococcus aureus
        • Vibrio
        • Yersinia
      • Virus
        Expandera
        • Hepatit A
        • Hepatit E
        • Norovirus
      • Parasiter
        Expandera
        • Entamoeba histolytica (Amöba)
        • Echinococcus multilocularis (Rävens dvärgbandmask)
        • Pseudoterranova decipiens (säl- eller torskmask)
        • Diphyllobothrium latum (fiskbinnikemask)
        • Anisakis (spiralmask)
        • Giardia
        • Cryptosporidium
        • Trikiner
        • Toxoplasma
        • Taenia (bandmask)
      • Nyttiga mikroorganismer
      • Antibiotikaresistenta bakterier
      • Mögelsvampar
    • Tillagning och förvaring
      Expandera
      • Hygien - tillagning och förvaring
        Expandera
        • Ledarhund i restaurang eller butik?
        • Försäljning av hembakta bullar
        • Matgästen i köket
        • Egen matlåda och mugg när du köper mat och dryck
      • Tillagning
        Expandera
        • Hur påverkas maten vid tillagning
        • Grilla säkert och njut av maten
        • Syrning av grönsaker
      • Förpackningar och köksredskap
        Expandera
        • Konservburkar
        • Köksredskap
        • Plast
        • Aktiva och smarta förpackningar
        • Returpapper och kartong
      • Avsvalning och förvaring
        Expandera
        • Mögliga livsmedel
        • Mat som tinat efter strömavbrott
      • Frysa mat
    • Text på förpackning, märkning
      Expandera
      • Märkning och information om mat
        Expandera
        • Märkning och information om mat, teckenspråk
      • Allergimärkning
      • Naturligt och tillsatt socker – hur ser du skillnad?
      • Nyckelhålet
        Expandera
        • Nyckelhålsrecept
        • Nyckelhålsregler
      • Närings- och hälsopåståenden
      • Skyddade beteckningar
      • Vad betyder datummärkningen?
    • Så kontrolleras maten
    • Kosttillskott
      Expandera
      • Vem behöver extra vitaminer och mineraler?
      • Växtbaserade kosttillskott
      • Risker med kosttillskott
      • Ämnen i kosttillskott
        Expandera
        • Efedrin och synefrin
        • Koffein
        • Kreatin
      • Här kan du rapportera misstänkta biverkningar av kosttillskott
    • Ekologisk mat
    • Nya livsmedel
      Expandera
      • Frågor och svar om insekter som mat
  • Företagande, regler & kontroll
    Expandera
    • Starta företag
      Expandera
      • Lagstiftningen - en introduktion
      • Registrera företag
        Expandera
        • Registrera eller godkännas av Livsmedelsverket
      • Starta slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
      • Starta UF-företag
      • Förändra eller avsluta företag
    • Producera livsmedel
    • Servera livsmedel
    • Handla med livsmedel
    • Dricksvattenproduktion
      Expandera
      • Kokning av dricksvatten - faktablad
      • Regler om dricksvatten
        Expandera
        • Frågor och svar om nya dricksvattenföreskrifter
      • Små dricksvattenanläggningar – kommersiella och offentliga
        Expandera
        • Starta en dricksvattenanläggning
        • Undersökningsprogram
      • Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning
        Expandera
        • Varför klimatanpassa?
        • Introduktion till handboken
        • Analys av förutsättningar
        • Konsekvenser av ett förändrat klimat
        • Klimatanpassningsåtgärder
        • Exempel
      • PFAS i dricksvatten och livsmedel - kontroll
      • Guide för nödvattenplanering
      • Förpackat dricksvatten
      • Skogsbränders påverkan på råvatten
      • Säkra nätverk och informationssystem för dricksvatten (NIS)
        Expandera
        • Vägledning från Livsmedelsverket
        • Kravställning
        • Incidentrapportering
        • Tillsyn
        • Frågor och svar om NIS
      • Nyheter för dricksvattenproducenter
    • Importera, exportera och handla inom EU
    • Regler för livsmedelsföretag
      Expandera
      • Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat
        Expandera
        • Vinglögg, starkvinsglögg och spritglögg
      • Allergener
        Expandera
        • Spannmål som innehåller gluten
        • Kräftdjur och blötdjur
        • Ägg
        • Fisk
        • Jordnötter
        • Lupin
        • Sojabönor
        • Mjölk och laktos
        • Nötter
        • Selleri
        • Senap
        • Sesam
        • Svaveldioxid och sulfit
        • Ärta
      • Berikning
      • Branschriktlinjer
        Expandera
        • Ta fram och revidera branschriktlinjer
      • Brexit - handel med Storbritannien
      • Sälja livsmedel på nätet - att tänka på för företag
      • Ekologisk mat
        Expandera
        • Anmäl din verksamhet till Livsmedelsverket
        • Märkning av ekologisk mat
        • Konventionella ingredienser
        • Schema för tillståndsansökan - konventionella ingredienser
        • För kontrollorgan
      • Export till länder utanför EU
        Expandera
        • Livsmedelskategori och land
        • Export och villkor per land
        • Centrala intyg för lågriskprodukter och intygande av kontrollmyndighet
        • Allmänt om exportintyg
        • Traces (Trade Control and Expert System) i exporten
        • Exportrestriktioner och sjukdomar i intyg
        • Prioritering av exportansökningar på lång sikt
        • Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) - Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Armenien
      • Faror i livsmedel
        Expandera
        • Virus på frysta importerade hallon och andra bär
        • Arsenik i ris
        • Akrylamid
        • Rökning, grillning och PAH
      • Genmodifierad mat, GMO - att tänka på för företag
      • Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel - företag
      • Hampa – Cannabis sativa
      • Handel inom EU
        Expandera
        • Särskilda regler gällande salmonellagarantier
      • Importera livsmedel
        Expandera
        • Import - animaliska livsmedel
        • Import - vegetabiliska livsmedel
        • Import - sammansatta livsmedel
        • Import - ekologiska livsmedel
        • Import - kosttillskott, hälsokost och drycker
        • Import - köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Importguiden
        • Aktuellt - import
      • Information, märkning och påståenden
        Expandera
        • Färdigförpackade livsmedel
        • Inte färdigförpackade livsmedel
        • Allergeninformation
        • Närings- och hälsopåståenden
        • Att märka med Nyckelhålet
        • Skyddade beteckningar
        • Ursprungsmärkning
        • Tilläggsmärkning av fiskprodukter, sjögräs och alger
      • Kontaktmaterial (material som kommer i kontakt med mat och dryck)
        Expandera
        • Återvunnen plast
        • Frågor och svar om kontaktmaterial
        • Frågor och svar om bambu och plast i tallrikar och muggar
      • Kosttillskott - företag
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG
      • Lokaler, hygien och företagens egen kontroll
        Expandera
        • Skapa en god livsmedelssäkerhetskultur
        • Exempel på struktur för egen kontroll
      • Matsvinn - företag
        Expandera
        • Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige
        • Fakta om matsvinnsarbete
        • Nyord om matsvinn - öppet för andra aktörer
        • Skänka/donera mat
      • Nya livsmedel
        Expandera
        • Ansök, anmäl eller begär samråd om nya livsmedel
      • Primärproduktion
        Expandera
        • Honung och biodling
        • Jakt
        • Musslor och ostron - odling och fiske
        • Svamp - handel och kontroll
        • Vildsvinskött
        • Ägg - försäljning
      • Slakteri, vilthanterings- och styckningsanläggning
        Expandera
        • Slakt på gård
        • Planerad slakt - frågor och svar
        • Sjukdomskoder
      • Spårbarhet för livsmedel
      • Tillsatser, aromer och enzymer
        Expandera
        • Tillsatser - företag
        • Aromer - företag
        • Rökaromer - företag
        • Enzymer - företag
    • Så kontrolleras ditt företag
      Expandera
      • Livsmedelsverkets kontroller vid slakt
        Expandera
        • Frågor och svar om kontroll vid slakterier
      • Livsmedelsverkets kontroll av företag
      • Avgifter för Livsmedelsverkets kontroll
        Expandera
        • Avgifter för slakterier och vilthanteringsanläggningar
        • Avgifter för livsmedelsanläggningar
        • Avgifter för godkännande och registrering
        • Avgifter för kontrollprogram
      • Riskklassningsmodellen - så räknas mängden kontroll ut
        Expandera
        • Frågor och svar om nya riskklassningsmodellen
      • Provtagningsprogram för vissa livsmedel
      • Sveriges kontroll
        Expandera
        • Nationella kontrollplanen - NKP
        • Det här visade kontrollen
      • Så kontrolleras kontrollen
        Expandera
        • EU:s kontroll
      • Nationella kontrollplanen
        Expandera
        • Om den nationella kontrollplanen
        • Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
        • Övergripande mål och prioriteringar
        • Hitta operativa mål och aktiviteter
        • Så här utförs kontrollen
        • Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
        • Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
        • Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
        • Revision av kontrollmyndigheter
        • Så utvecklas kontroll och beredskap
        • Kontakt och nyheter
      • Vägledningar och kontrollhandböcker
        Expandera
        • Kontrollhandböcker
        • Vägledningar
        • Vägledningar och information från EU-kommissionen
        • Kravsspecifikationer riskklassificering
      • Kontrollwiki - webbplats för fördjupning
      • RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel
      • Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron
      • Livsmedelsanläggningar
        Expandera
        • Förteckning över svenska naturliga mineralvatten
        • EU-godkända anläggningar
        • Groddar - anläggningar godkända för framställning
        • Tillverkare av skyddade beteckningar
      • Livsmedelsfusk
    • Laboratorieverksamhet och vetenskapligt stöd
      Expandera
      • Laboratorietjänster
        Expandera
        • Allergener - analys
        • Artidentifiering - analys
        • Bekämpningsmedelsrester - analys
        • GMO - Genetiskt Modifierade Organismer - analys
        • Livsmedelsburna bakterier - analys
        • Livsmedelsburna virus - analys
        • Läkemedelsrester - analys
        • Metaller - analys
        • Naturliga gifter (toxiner) - analys
        • Näringsämnen (vitaminer, fettsyror) - analys
        • Organiska miljöföroreningar - analys
        • Övriga analyser
      • Projekt
        Expandera
        • Kadmium och andra metaller – utökade analyser av spannmålsprodukter, potatis och rotfrukter
        • Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
        • Trendstudie över akrylamidhalter i livsmedelsprodukter
        • Analys av okänd förorening i dricksvatten
        • Avslutade projekt
      • Mikrobiologisk kompetensprovning
      • Mikrobiologiska referensmaterial
      • Nationella referenslaboratorium NRL
        Expandera
        • NRL Bekämpningsmedel
        • NRL Campylobacter
        • NRL Escherichia coli
        • NRL Främmande ämnen från bearbetning (PC)
        • NRL GMO
        • NRL Koagulaspositiva stafylokocker och dess enterotoxin
        • NRL Listeria monocytogenes
        • NRL Livsmedelsburna virus
        • NRL Läkemedelsrester
        • NRL Marina biotoxiner
        • NRL Metaller och nitrit i livsmedel och foder
        • NRL Mykotoxiner och växttoxiner
        • NRL Organiska miljföroreningar (POPar)
        • NRL Vattenhalt i fjäderfä
      • Laboratorienätverk
        Expandera
        • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
        • European Network of GMO Laboratories (ENGL)
        • European Network of Food Allergen Detection Laboratories (ENFADL)
    • Krisberedskap och civilt försvar - livsmedelsförsörjning
      Expandera
      • Krisberedskap för dricksvatten
        Expandera
        • Kemikalier för dricksvattenrening
        • Verktyg för hantering av olycka vid vattentäkt
        • Checklistor vid vattenkris
        • Analys av okänd kemisk förorening i dricksvatten
      • Handbok för krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten
        Expandera
        • Modul 7 Utbildning och övning
      • Krisberedskap för företag
        Expandera
        • Elavbrott – så kan du som livsmedelsföretagare förbereda dig
      • Krisberedskap för kommun och länsstyrelser
      • Kontinuitetshantering
      • Klimatanpassning för livsmedelsföretag
      • Livsmedelsberedskap – mat och vatten vid kris och krig
        Expandera
        • Livsmedelsverkets arbete med livsmedelsberedskap
    • Utbildningar för livsmedelsföretag och kontrollmyndigheter
      Expandera
      • Kurs för beslutsfattare i kontrollen
    • Nyheter för livsmedelsföretag
      Expandera
      • Nyheter livsmedelsexport
      • Nyheter livsmedelsimport
      • Nyheter för företag
    • Blanketter
      Expandera
      • Ekologiska livsmedel - blanketter
      • Fisk - musslor - blanketter
      • Kött - blanketter
      • Jakt - blanketter
      • Mjölk - blanketter
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG - blanketter
      • Ägg - blanketter
      • Export - blanketter
      • Import - blanketter
      • Övriga områden - blanketter
  • Om oss
    Minimera
    • Kontakt
      Expandera
      • Fråga oss - sök svar
      • Hitta hit
      • Helger och korta dagar 2023
      • Kunder, leverantörer
      • Tipsa oss om livsmedelsfusk
      • Hallå Konsument
      • Ta del av allmänna handlingar
      • Sociala medier
      • Upphandlingar
      • Visselblåsning – rapportera om missförhållanden
      • Information till företag om hjälp att sprida information om ett återkallande
    • Verksamhet
      Expandera
      • Säker mat och dricksvatten
      • Pålitlig information
      • Hållbara matvanor
      • Hållbar utveckling
      • Jämställdhet
      • Livsmedelsverkets arbete för Sveriges livsmedelsstrategi
    • Organisation
      Expandera
      • GD stab
      • Område Undersökning och vetenskapligt stöd
      • Område Kontroll
      • Område Styrning och vägledning
      • Område Strategisk utveckling och stöd
      • Område Livsmedels- och dricksvattenförsörjning
      • Samverkansgruppen med ideella organisationer om hållbar livsmedelskonsumtion
      • Insynsrådet
      • Så förhindrar Livsmedelsverket jäv och intressekonflikter
    • Press
      Expandera
      • Nyheter
      • Återkallanden
      • RSS
      • Livsmedelsverkets logotyp
    • Samarbeten och projekt
      Expandera
      • Projekt
        Expandera
        • Medborgarpanel om hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
        • Vägledning för återanvändbara matlådor och muggar
        • Övningsserie för att stärka förmågan att hantera allvarliga kriser i foder- och livsmedelskedjan
        • FörRätt - kommunala digitala tjänster för omklassning och registrering av livsmedelsverksamheter
        • Kontroll på distans
        • Stärkt förmåga inom dricksvattenkontrollen i samband med kris och höjd beredskap
        • Leda och stödja Livsmedelskontrollen i kris och höjd beredskap
        • Ett nytt recept för skolmåltider
        • Trendstudie över akrylamidhalter i livsmedelsprodukter
        • Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
        • Kadmium och andra metaller – utökade analyser av spannmålsprodukter, potatis och rotfrukter
      • Nationellt nätverk för bra matvanor
      • Nationell samordningsgrupp för dricksvatten
        Expandera
        • Gruppen för civilt försvar och krisberedskap
        • Dricksvattenkvalitetsgruppen
        • Vattenförsörjningsgruppen
      • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
      • Expertgruppen för nutrition och folkhälsa
      • Nationella Amningskommittén
      • Strategiska gruppen för livsmedelskedjan
      • Kadmiumforum
      • Efsa, myndigheten för livsmedelssäkerhet
        Expandera
        • Efsa Focal Point
        • Advisory Forum
        • Samverka med Efsa
      • Riskvärderingskommittéer - JECFA, JEMRA, JMPR
      • Codex Alimentarius Commission
        Expandera
        • Kommittéer och samarbeten
      • Miljömålsrådet
      • Samrådsgrupper
      • Målbilder för ett hållbart livsmedelssystem
    • Jobba hos oss
      Expandera
      • Så här går det till när du söker ett jobb hos oss
      • Lediga jobb
      • Arbeta i livsmedelskontrollen
        Expandera
        • Kontroll för kvalitet
        • Gör skillnad för många, varje dag
        • Medarbetare berättar
        • Roller och behörighet
        • Du som är veterinärstudent
      • Personuppgifter när du söker jobb
      • Studentarbeten på Livsmedelsverket
    • Publikationer
      Expandera
      • Sök publikationer
      • Kundtjänst och köpvillkor
      • Dataskydd och sekretesspolicy
    • Lagstiftning
      Minimera
      • Lagstiftning om livsmedel
      • Att söka lagstiftning om livsmedel
      • Föreskrifter i nummerordning
        Expandera
        • Föreskrifter i nummerordning 2021
        • Föreskrifter i nummerordning 2020
        • Föreskrifter i nummerordning 2019
        • Föreskrifter i nummerordning 2018
        • Föreskrifter i nummerordning 2017
        • Föreskrifter i nummerordning 2016
        • Föreskrifter i nummerordning 2015
        • Föreskrifter i nummerordning 2014
        • Föreskrifter i nummerordning 2013
        • Föreskrifter i nummerordning 2012
        • Föreskrifter i nummerordning 2011
        • Föreskrifter i nummerordning 2010
        • Föreskrifter i nummerordning 2009
        • Föreskrifter i nummerordning 2008
        • Föreskrifter i nummerordning 2007
        • Föreskrifter i nummerordning 2006
        • Föreskrifter i nummerordning 2005
        • Föreskrifter i nummerordning 2004
        • Föreskrifter i nummerordning 2003
        • Föreskrifter i nummerordning 2002
        • Föreskrifter i nummerordning 2001
        • Föreskrifter i nummerordning 2000
        • Föreskrifter i nummerordning 1999
        • Föreskrifter i nummerordning 1998
        • Föreskrifter i nummerordning 1997
        • Föreskrifter i nummerordning 1996
        • Föreskrifter i nummerordning 1995
      • Nyheter lagstiftning
      • Livsmedelsverkets arbete i EU
        Expandera
        • Bakgrund om EU-arbetet
        • Övergripande strategier
        • Hur och när kan jag påverka?
        • Ordförandeskapet i EU och Livsmedelsverket
        • 1 - Förberedelse inför regelarbete
        • 2 - Beredning av förslag
        • 3 - Omröstning
        • 4 - Reglerna träder i kraft
        • 5 - Tolka och tillämpa reglerna
      • Flexibilitet i lagstiftningen
      • Tjänstedirektivet
    • Kurser och seminarier
      Expandera
      • Webbinarium: Mat och dricksvatten i kris och krig
      • Från planering till handling - utbildningsturné Handboken för krisberedskap och civilt försvar
      • Kurskatalog livsmedelskontroll
      • Better Training for Safer Food
    • Remisser
    • Regeringsuppdrag
      Expandera
      • Uppdrag att genomföra åtgärder för ett minskat saltintag och ett minskat intag av energitäta näringsfattiga livsmedel
      • Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
      • Åtgärder vid en bristsituation i livsmedelskedjan
      • Uppdrag att ta fram vägledning och riktlinjer kring återanvändbara muggar och matlådor
      • Uppdrag om att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion med särskilt fokus på socioekonomiska skillnader
      • Förslag till förbud mot högfluorerade ämnen (PFAS-ämnen) i material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel
      • Uppdrag att ta fram underlag för vilka sjukvårdsprodukter som bör omfattas av hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap
      • Förutsättningar för och möjligheter till produktion i Sverige av fällningskemikalier från avfall och biprodukter
      • Uppdrag att vidta åtgärder för att utveckla samordningen, vägledningen och stödet avseende den offentliga kontrollen av kosttillskott
    • Krisberedskap och civilt försvar
    • Om webbplatsen
      Expandera
      • Tillgänglighetsredogörelse för livsmedelsverket.se
      • Behandling av personuppgifter på Livsmedelsverket
      • Får man använda Livsmedelsverkets material på webbplatsen?
      • Kakor
    • Öppna data
      Expandera
      • Livsmedelsdata
      • Matvanor
  • Lyssna
  • Lättläst
  • Teckenspråk
  • English
  • Other languages
  • Kontakt
    • Fråga oss - sök svar
    • Hitta hit
    • Helger och korta dagar 2023
    • Kunder, leverantörer
    • Tipsa oss om livsmedelsfusk
    • Hallå Konsument
    • Ta del av allmänna handlingar
    • Sociala medier
    • Upphandlingar
    • Visselblåsning – rapportera om missförhållanden
    • Information till företag om hjälp att sprida information om ett återkallande
  • Verksamhet
    • Säker mat och dricksvatten
    • Pålitlig information
    • Hållbara matvanor
    • Hållbar utveckling
    • Jämställdhet
    • Livsmedelsverkets arbete för Sveriges livsmedelsstrategi
  • Organisation
    • GD stab
    • Område Undersökning och vetenskapligt stöd
    • Område Kontroll
    • Område Styrning och vägledning
    • Område Strategisk utveckling och stöd
    • Område Livsmedels- och dricksvattenförsörjning
    • Samverkansgruppen med ideella organisationer om hållbar livsmedelskonsumtion
    • Insynsrådet
    • Så förhindrar Livsmedelsverket jäv och intressekonflikter
  • Press
    • Nyheter
    • Återkallanden
    • RSS
    • Livsmedelsverkets logotyp
  • Samarbeten och projekt
    • Projekt
      • Medborgarpanel om hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
      • Vägledning för återanvändbara matlådor och muggar
      • Övningsserie för att stärka förmågan att hantera allvarliga kriser i foder- och livsmedelskedjan
      • FörRätt - kommunala digitala tjänster för omklassning och registrering av livsmedelsverksamheter
      • Kontroll på distans
      • Stärkt förmåga inom dricksvattenkontrollen i samband med kris och höjd beredskap
      • Leda och stödja Livsmedelskontrollen i kris och höjd beredskap
      • Ett nytt recept för skolmåltider
      • Trendstudie över akrylamidhalter i livsmedelsprodukter
      • Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
      • Kadmium och andra metaller – utökade analyser av spannmålsprodukter, potatis och rotfrukter
    • Nationellt nätverk för bra matvanor
    • Nationell samordningsgrupp för dricksvatten
      • Gruppen för civilt försvar och krisberedskap
      • Dricksvattenkvalitetsgruppen
      • Vattenförsörjningsgruppen
    • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
    • Expertgruppen för nutrition och folkhälsa
    • Nationella Amningskommittén
    • Strategiska gruppen för livsmedelskedjan
    • Kadmiumforum
    • Efsa, myndigheten för livsmedelssäkerhet
      • Efsa Focal Point
      • Advisory Forum
      • Samverka med Efsa
    • Riskvärderingskommittéer - JECFA, JEMRA, JMPR
    • Codex Alimentarius Commission
      • Kommittéer och samarbeten
        • Codex Alimentarius Kommissionen - CAC
        • Allmänna principer - CCGP
        • Regionen Europa - CCEURO
        • Livsmedelshygien - CCFH
        • Livsmedelstillsatser - CCFA
        • Kontaminanter i livsmedel - CCCF
        • Bekämpningsmedelsrester - CCPR
        • Märkning av livsmedel - CCFL
        • Nutrition och livsmedel för särskilda näringsändamål - CCNFSDU
        • Rester av veterinära läkemedel i livsmedel - CCRVDF
        • Import- och exportintyg och kontroll - CCFICS
        • Analysmetoder och provtagning - CCMAS
        • Antibiotikaresistens - TFAMR
    • Miljömålsrådet
    • Samrådsgrupper
    • Målbilder för ett hållbart livsmedelssystem
  • Jobba hos oss
    • Så här går det till när du söker ett jobb hos oss
    • Lediga jobb
    • Arbeta i livsmedelskontrollen
      • Kontroll för kvalitet
      • Gör skillnad för många, varje dag
      • Medarbetare berättar
      • Roller och behörighet
      • Du som är veterinärstudent
    • Personuppgifter när du söker jobb
    • Studentarbeten på Livsmedelsverket
  • Publikationer
    • Sök publikationer
    • Kundtjänst och köpvillkor
    • Dataskydd och sekretesspolicy
  • Lagstiftning
    • Lagstiftning om livsmedel
    • Att söka lagstiftning om livsmedel
    • Föreskrifter i nummerordning
      • Föreskrifter i nummerordning 2021
      • Föreskrifter i nummerordning 2020
      • Föreskrifter i nummerordning 2019
      • Föreskrifter i nummerordning 2018
      • Föreskrifter i nummerordning 2017
      • Föreskrifter i nummerordning 2016
      • Föreskrifter i nummerordning 2015
      • Föreskrifter i nummerordning 2014
      • Föreskrifter i nummerordning 2013
      • Föreskrifter i nummerordning 2012
      • Föreskrifter i nummerordning 2011
      • Föreskrifter i nummerordning 2010
      • Föreskrifter i nummerordning 2009
      • Föreskrifter i nummerordning 2008
      • Föreskrifter i nummerordning 2007
      • Föreskrifter i nummerordning 2006
      • Föreskrifter i nummerordning 2005
      • Föreskrifter i nummerordning 2004
      • Föreskrifter i nummerordning 2003
      • Föreskrifter i nummerordning 2002
      • Föreskrifter i nummerordning 2001
      • Föreskrifter i nummerordning 2000
      • Föreskrifter i nummerordning 1999
      • Föreskrifter i nummerordning 1998
      • Föreskrifter i nummerordning 1997
      • Föreskrifter i nummerordning 1996
      • Föreskrifter i nummerordning 1995
    • Nyheter lagstiftning
    • Livsmedelsverkets arbete i EU
      • Bakgrund om EU-arbetet
      • Övergripande strategier
      • Hur och när kan jag påverka?
      • Ordförandeskapet i EU och Livsmedelsverket
      • 1 - Förberedelse inför regelarbete
      • 2 - Beredning av förslag
      • 3 - Omröstning
      • 4 - Reglerna träder i kraft
      • 5 - Tolka och tillämpa reglerna
    • Flexibilitet i lagstiftningen
    • Tjänstedirektivet
  • Kurser och seminarier
    • Webbinarium: Mat och dricksvatten i kris och krig
    • Från planering till handling - utbildningsturné Handboken för krisberedskap och civilt försvar
    • Kurskatalog livsmedelskontroll
    • Better Training for Safer Food
  • Remisser
  • Regeringsuppdrag
    • Uppdrag att genomföra åtgärder för ett minskat saltintag och ett minskat intag av energitäta näringsfattiga livsmedel
    • Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
    • Åtgärder vid en bristsituation i livsmedelskedjan
    • Uppdrag att ta fram vägledning och riktlinjer kring återanvändbara muggar och matlådor
    • Uppdrag om att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion med särskilt fokus på socioekonomiska skillnader
    • Förslag till förbud mot högfluorerade ämnen (PFAS-ämnen) i material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel
    • Uppdrag att ta fram underlag för vilka sjukvårdsprodukter som bör omfattas av hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap
    • Förutsättningar för och möjligheter till produktion i Sverige av fällningskemikalier från avfall och biprodukter
    • Uppdrag att vidta åtgärder för att utveckla samordningen, vägledningen och stödet avseende den offentliga kontrollen av kosttillskott
  • Krisberedskap och civilt försvar
  • Om webbplatsen
    • Tillgänglighetsredogörelse för livsmedelsverket.se
    • Behandling av personuppgifter på Livsmedelsverket
    • Får man använda Livsmedelsverkets material på webbplatsen?
    • Kakor
  • Öppna data
    • Livsmedelsdata
    • Matvanor
Start / Om oss / Lagstiftning / Gällande lagstiftning / LIVSFS 2012:3

LIVSFS 2012:3

Lyssna

Främmande ämnen i livsmedel

Författningen med senaste ändringarna införda

Livsmedelsverkets föreskrifter LIVSFS 2012:3 (konsoliderad version)

Grundförfattningen

LIVSFS 2012:3

Senare ändringar

LIVSFS 2022:7

Dela sidan

  • Dela sidan via Email
  • Dela sidan via Facebook
  • Dela sidan via Twitter
  • Dela sidan via LinkedIn
Senast granskad 2022-09-21

Om Livsmedelsverket

  • Fråga oss
  • Publikationer
  • Press
  • Om webbplatsen
  • Kontakt

Följ oss

  • Prenumerera på nyheter
  • Sociala medier
  • RSS-flöden

Livsmedelskontroll

  • Kontrollwiki
  • Logga in på Livstecknet
  • Logga in på Mina sidor företag
Livsmedelsverkets logotyp

Vi använder cookies

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att göra din upplevelse på vår webbplats så bra som möjligt. En kaka är en liten textfil som skapas och lagras på den enhet du använder för att besöka vår webbplats, som till exempel en dator eller en mobiltelefon.

Vi använder kakor för att:

  • Förenkla ditt besök på livsmedelsverket.se.
  • Sidan ska fungera så bra som möjligt ur användar- och tillgänglighetsperspektiv.
  • Samla information om hur sidans besökare använder webbplatsen.

Om det är okej kan du klicka på Acceptera allt. Du kan också välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Det gör du genom att klicka på Anpassa. Du kan ändra ditt beslut när som helst. Du kan också läsa mer om hur vi använder kakor i vår cookie policy.

Anpassa inställningar

Dessa kakor är obligatoriska. De ger tillgång till basfunktionerna för webbplatsen och de relaterade tjänsterna. Utan de här kakorna kan inte webbplatsen fungera. Därför går de inte att inaktivera.

Statistiska kakor samlar in och rapporterar information om hur våra besökare använder webbplatsen. Informationen som samlas in är anonymiserad och kan inte kopplas till dig som användare. Dessa kakor hjälper oss att förstås hur vi kan förbättra vår webbplats, genom att vi exempelvis kan se vilka sidor som läses mest och hur besökare går mellan våra sidor.

Om kakor

 

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Du kan välja att acceptera alla kakor, eller välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Du kan ändra ditt val när som helst.

Enligt lag ska du få information om att webbplatsen använder kakor och vad dessa används till. Du ska även informeras om hur du kan välja bort kakor. Läs mer om våra olika kakor nedan.

Om kakor (cookies)

En kaka är en liten textfil som webbplatsen du besöker sparar på din dator. Det finns två typer av kakor.

Den ena typen är en så kallad permanent cookie. Den sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. En sådan kaka används till exempel för att komma ihåg vilken typ av cookie-godkännande du har gjort.

Den andra typen kallas sessionscookie. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne, exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor försvinner när du stänger in webbläsare.

Ställ in din webbläsare

Om du inte vill acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Mer information

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om cookies på sin webbplats.

Kakor på Livsmedelsverkets webbplats

På Livsmedelsverkets webbplats används följande kakor.

Namn: ASP.NET_SessionId

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Ett 120-bitars slumptal representerat som en 20 tecken lång sträng.

Användning: Används för att identifiera en session mellan klient och server.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiServerLogin

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Krypterad autentiseringsbiljett

Användning: Används av ASP.NET för att avgöra om användaren som begär att få se en sida är autentiserad.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: .ASPXROLES

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Krypterad sträng med gruppinformation

Användning: Används för att lagra vilka grupper en användare är med i.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: ConsentCookie

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Används för att spara besökarens inställningar för kakor.

Tid: 365 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: __RequestVerificationToken

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts av ASP.NET och är nödvändig för sidans säkerhet, för att skydda användare och webbplatsen mot angrepp. Denna kaka sparas inte och försvinner när du stänger ner webbläsaren.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiForm_VisitorIdentifier

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form vid ett besök på en sida med formulär och är nödvändig för att formulärfunktionen ska fungera. Kakan identifierar den webbläsare som interagerar med applikationen.

Tid: 90 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiForm_BID

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form för att följa upp hur en besökare på webbplatsen använder formuläret. Kakan används för att spara ett slumpmässigt webbläsar-ID.

Tid: 90 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: API_SETTINGS_V2

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: TH_TOOLBAR_SETTINGS

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: audioalert

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: ___vizzit

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Används av Vizzit för att beräkna besöksstastisik på Livsmedelsverkets webbplats.

Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Klassificering: Statistik

Namn: respondentId

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space för att identifiera om du svarat på användarenkäten om Livsmedelsverkets webbplats tidigare. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Tid: 365 dagar.

Klassificering: Statistik

Namn: espace

Typ: Local Storage

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space för att identifiera vilka sidor som besökts och hur lång tid besökaren spenderat på webbplatsen. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_id*

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller ett unikt slumpmässigt skapat användar-ID.

Tid: 13 månader.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_ref*

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller tillskrivningsinformation om hänvisning till webbplatsen.

Tid: 6 månader.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_ses*

Typ: Session cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller tillskrivningsinformation om hänvisning till webbplatsen.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Statistik

Namn: cc_cookie_accept_livs_se

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (första part)

Data: Sträng

Användning: Från oktober 2021 sätts inte längre denna cookie, men har tidigare används för att se om en besökare godkänt användande av cookies.

Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades.

Klassificering: Nödvändig

Namn: cc_cookie_decline_livs_se_local

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (första part)

Data: Sträng

Användning: Från oktober 2021 sätts inte längre denna cookie, men har tidigare används för att se om en besökare godkänt användande av cookies.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Nödvändig

Fråga oss