Till huvudinnehåll Till meny Till undermeny
  • Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp Livsmedelsverkets logotyp
    • Lyssna
    • Lättläst
    • Teckenspråk
    • English
    • Other languages
  • Sök
    Sök via kategorier istället, till exempel lagstiftning
    • Lagstiftning
    • Publikationer
    • Beredskap
    • E-nummer
    • Remisser
    • Vägledningar
    • Branschriktlinjer
    • Nyheter
    • Matvanor, hälsa och miljö
    • Livsmedel och innehåll
    • Företagande, regler och kontroll
    • Om oss
    • Blanketter
    • Kontrollhandböcker
    • Kontrollwiki
  • Meny
  • Matvanor, hälsa & miljö
    Expandera
    • Kostråd
      Expandera
      • Kostråd för vuxna
        Expandera
        • Läsk, sötsaker och snacks
        • Grönsaker, frukt och bär
        • Bönor, ärter och linser
        • Fullkorn
        • Mejeriprodukter
        • Fisk och skaldjur
        • Kött och chark
        • Matfetter
        • Kyckling och ägg
        • Nötter och frön
        • Salt
        • Alkohol
        • Matvanekollen, testa ditt sätt
        • Vetenskapen bakom våra råd
        • Nyckelhålsrecept-genväg
      • Matvanekollen – testa ditt sätt
      • Gravida - råd om bra mat
        Expandera
        • Bra mat när du är gravid
        • Gravid - Mat att undvika
        • Gravid - Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Gravid - Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för gravida
        • Visst kan du äta julbord när du är gravid
        • Vegokunskap för gravida och ammande
      • Ammande - råd om bra mat
        Expandera
        • Bra mat när du ammar
        • Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Mat att undvika - ammande
        • Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för den som fått barn
        • Vegokunskap för gravida och ammande
      • Barn och ungdomar
        Expandera
        • Spädbarn
        • Barn 1-2 år
        • Barn och ungdomar 2-17 år
        • Vegetarisk mat till barn
        • Vegansk mat till barn
      • Äldre - råd om bra mat
        Expandera
        • Aptit, hälsa och näring för äldre
        • Bra matvanor för äldre
        • Risker med maten för äldre
      • Folsyra för kvinnor
      • Vegetarisk mat
      • Vegansk mat
      • Miljöförgiftad fisk
        Expandera
        • Miljöförgiftad fisk - lättläst
      • Tallriksmodellen
        Expandera
        • Illustrationer av tallriksmodellen
        • Fotografier av tallriksmodellen
      • Matpyramiden
      • Den grönare Matcirkeln
      • Näringsrekommendationer
        Expandera
        • Referensvärden i NNR
    • Nyckelhålet
      Expandera
      • Nyckelhålsrecept
        Expandera
        • Lättsaltade recept
        • Vegetariska recept
        • Soppor
        • Köttrecept
        • Paj, pasta, pizza, tex-mex
        • Kycklingrecept
        • Fisk- och skaldjursrecept
    • Matvanor - undersökningar
      Expandera
      • Riksmaten småbarn
        Expandera
        • Barn 1,5 och 4 år – Resultat
        • Mer om undersökningen
      • Riksmaten barn
      • Riksmaten ungdom
        Expandera
        • Metod
        • Den gröna maten
        • Kött och fisk
        • Godis och läsk
        • Vardag och helg
        • Hur mår ungdomarna?
        • Har ungdomar näringsbrist?
        • Fysisk aktivitet
        • Fler resultat
      • Riksmaten vuxna
      • Matkorgsundersökningar
      • Övervakning av ämnen i kroppen
      • Metoden RiksmatenFlex
      • Portionsguiden
    • Sjukdomar, allergier och hälsa
      Expandera
      • Allergi och överkänslighet
        Expandera
        • Allergi och överkänslighet - lättläst
        • Nötter och fröer - allergi
        • Frukt och grönsaker - allergi
        • Nickel - allergi
        • Gluten, celiaki och spannmålsallergi
        • Tillsatser - överkänslighet
        • Histamin - överkänslighet
        • Mjölk och laktos - allergi och intolerans
        • Baljväxter, jordnötter - allergi
        • Fisk, skaldjur och insekter- allergi
        • Ägg - allergi
      • Matvanor och sjukdom
      • Övervikt och obesitas
      • Tarmfloran
      • Matförgiftning
        Expandera
        • Matförgiftning - lättläst
        • Så spårar man smitta
        • Råd vid utlandsresa
        • Eid-al-fitr
      • Utbrott
    • Dieter och viktnedgång
      Expandera
      • Dieter
    • Måltider i vård, skola och omsorg
      Expandera
      • Nationellt kompetenscentrum
      • Måltidsmodellen
        Expandera
        • Goda måltider
        • Integrerade måltider
        • Trivsamma måltider
        • Miljösmarta måltider
        • Näringsriktiga måltider
        • Säkra måltider
      • Fakta om offentliga måltider
        Expandera
        • Fakta - Kommunövergripande
        • Fakta - Förskolans och skolans måltider
        • Fakta - Äldreomsorgens måltider
        • Fakta - Sjukhusens måltider
        • Fakta - Matsvinn i offentliga kök
        • Kartläggning av offentliga måltider 2024
      • Agenda 2030 och offentliga måltider
      • Förskola
      • Skola
        Expandera
        • Utbildning
      • Sjukhus
        Expandera
        • Utbildning
      • Gruppbostad, LSS
        Expandera
        • Utbildning
        • Nätverk
        • Laga mat tillsammans
      • Äldreomsorg
        Expandera
        • Utbildning
      • Specialkost och anpassade måltider i vård, skola och omsorg
        Expandera
        • Måltider för barn och elever med NPF i förskola och skola
      • Så kan skolmåltidssystemet bidra till ett hållbarare samhälle
        Expandera
        • Arbete för att förändra skolmåltidssystemet
        • Ett missionsorienterat arbetssätt för mer hållbara skolmåltider
        • Arbetsmetoder inom Ett nytt recept för skolmåltider
        • Bli inspirerad av genomförda experiment
        • Webbinarium 7 maj: Ta del av erfarenheter från Ett nytt recept för skolmåltider
      • Matsvinn i storkök
        Expandera
        • Fakta om matsvinn i offentliga kök
        • Nationell metod för mätning av matsvinn
        • Handbok för minskat matsvinn
        • Kartläggning av matsvinn 2024
      • Måltidsbloggen
    • Samtal om mat i hälso- och sjukvården
      Expandera
      • Bra matvanor räddar liv
      • Kunskap för dig och dina patienter
      • Webbutbildningar om kost, livsstil och samtalet
      • Mer att läsa och lära på webbplatsen
    • Matsvinn
      Expandera
      • Tips för minskat matsvinn
        Expandera
        • Förvara maten rätt
        • Förvara frukt och grönt rätt
        • Vad betyder datummärkningen?
        • Tips för minskat matsvinn - lättläst
      • Viktigt att minska matsvinnet
        Expandera
        • Nyord om matsvinn
      • Svinnrik – material för HKK-lärare
      • Fakta om matsvinn
      • Matsvinnsdagen
    • Miljö
      Expandera
      • Miljösmarta matval
        Expandera
        • Kött och chark
        • Fisk och skaldjur
        • Grönsaker, baljväxter och frukt
        • Potatis och spannmål
        • Mejerivaror
        • Ägg
        • Matfetter
    • Nyheter Mat och hälsa
  • Livsmedel & innehåll
    Expandera
    • Dricksvatten
      Expandera
      • När du måste koka dricksvattnet
      • Dricksvattenkvalitet
      • Vattenbrist-spara vatten
      • Egen brunn
        Expandera
        • Vattenprov och analys av ditt dricksvatten
        • Vattenbrist
        • Problem med dricksvattenkvalitet
        • Skötsel av liten dricksvattenanläggning
        • Att anlägga en vattentäkt
        • Krisberedskap för liten dricksvattenanläggning
      • test
    • Näringsämnen
      Expandera
      • Livsmedelsdatabasen
        Expandera
        • Hur tas näringsvärden fram
        • Mer om Livsmedelsdatabasen
        • Om Sök näringsinnehåll i Livsmedelsdatabasen
        • Publikationer
        • Uppdateringar
        • Näringsdeklaration
      • Energi, kalorier
      • Protein
        Expandera
        • Protein - lättläst
      • Fett
        Expandera
        • Enkelomättat fett
        • Fleromättat fett, omega-3, omega-6
        • Mättat fett
        • Transfett
      • Kolhydrater
        Expandera
        • Socker
        • GI och GL
      • Fibrer
      • Vatten
      • Vitaminer och antioxidanter
        Expandera
        • Antioxidanter
        • A-vitamin
        • Biotin
        • C-vitamin
        • D-vitamin
        • E-vitamin
        • Folat
        • K-vitamin
        • Niacin
        • Pantotensyra
        • Riboflavin
        • Tiamin
        • Vitamin B6
        • Vitamin B12
      • Salt och mineraler
        Expandera
        • Fluor
        • Fosfor
        • Jod
        • Järn
        • Kalcium
        • Kalium
        • Koppar
        • Krom
        • Magnesium
        • Mangan
        • Molybden
        • Natrium
        • Selen
        • Zink
      • Har grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga?
      • Tio i topp - näringsrikast av de grönsaker vi äter mest av
    • Tillsatser, E-nummer
      Expandera
      • Sök E-nummer
      • Godkännande
      • Färgämnen
        Expandera
        • Azofärgämnen
      • Sötningsmedel
        Expandera
        • Aspartam
        • Stevia och steviolglykosider
        • Sukralos
      • Konserveringsmedel
        Expandera
        • Natamycin
      • Stabiliseringsmedel och liknande
      • Antioxidationsmedel
        Expandera
        • Citronsyra
      • Animaliska tillsatser
      • Syror, baser och salter
      • Övriga
        Expandera
        • Glutaminsyra och glutamater
      • Aromer och enzymer
    • Oönskade ämnen
      Expandera
      • Risktermometern - ett hjälpmedel för att visa och jämföra risker
      • Akrylamid
      • Algblomning - cyanobakterier
      • Bekämpningsmedel
        Expandera
        • Glyfosat - frågor och svar
        • Jordgubbar – nyttiga men känsliga för skadegörare
        • Bekämpningsmedel fördjupning
      • Bisfenol A
      • Biogena aminer
      • Fluorid
      • Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja
      • Hormonstörande ämnen
      • Kolloidalt silver
      • Kombinationseffekter
      • Läkemedelsrester
      • Marina algtoxiner
      • Metaller
        Expandera
        • Aluminium
        • Arsenik
        • Arsenik i ris
        • Bly
        • Kadmium
        • Koppar
        • Kvicksilver
        • Uran
      • Mikroplast
      • Miljögifter
        Expandera
        • PFAS - Per- och polyfluorerade alkylsubstanser
        • Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
        • Bromerade flamskyddsmedel
        • Dioxiner och PCB
      • Mögelgifter
        Expandera
        • Äpplen i överflöd - så här gör du mos och must utan mögelgifter
      • Nanopartiklar
      • Nitrat , nitrit och nitrosaminer
      • Så påverkas livsmedel av radioaktiva ämnen
        Expandera
        • Så påverkas livsmedel av radioaktiva ämnen, lättläst
      • Radioaktivitet och bestrålning
        Expandera
        • Radioaktiva ämnen - cesium
        • Radioaktivt cesium i vildsvin
        • Bestrålning av livsmedel
      • Växtgifter
        Expandera
        • Cyanogena glykosider och vätecyanid
        • Glycyrrhizinsyra i lakrits
        • Glykoalkaloider i potatis
        • Koffein
        • Kumarin i kanel
        • Lektiner i baljväxter
        • Oxalsyra
    • Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar
      Expandera
      • Bakterier
        Expandera
        • Bacillus cereus
        • Campylobacter
        • Clostridium botulinum
        • Clostridium perfringens
        • Ehec
        • Listeria monocytogenes
        • Salmonella
        • Shigella
        • Staphylococcus aureus
        • Vibrio
        • Yersinia
      • Virus
        Expandera
        • Hepatit A
        • Hepatit E
        • Norovirus
      • Parasiter
        Expandera
        • Entamoeba histolytica (Amöba)
        • Echinococcus multilocularis (Rävens dvärgbandmask)
        • Pseudoterranova decipiens (säl- eller torskmask)
        • Diphyllobothrium latum (fiskbinnikemask)
        • Anisakis (spiralmask)
        • Giardia
        • Cryptosporidium
        • Trikiner
        • Toxoplasma
        • Taenia (bandmask)
      • Nyttiga mikroorganismer
      • Antibiotikaresistenta bakterier
      • Frågor och svar om bakterien MRSA
      • Mögelsvampar
    • Tillagning, förvaring och hållbarhet
      Expandera
      • Hygien när du lagar mat
        Expandera
        • Försäljning av hembakta bullar
        • Matgästen i köket
        • Egen matlåda och mugg när du köper mat och dryck
        • Hygien när du lagar mat - lättläst
      • Tillagning
        Expandera
        • Hur påverkas maten vid tillagning
        • Ultraprocessad mat
        • Grilla säkert och njut av maten
        • Syrning av grönsaker
      • Avsvalning av mat
      • Frysa mat
      • Förvaring av kylvaror
      • Mat som tinat efter strömavbrott
      • Mat i sommartider
      • Varför blir maten dålig och hur vet man det?
      • Mögliga livsmedel
        Expandera
        • Mögliga livsmedel - lättläst
      • Förpackningar och köksredskap
        Expandera
        • Konservburkar
        • Köksredskap
        • Plast
        • Aktiva och smarta förpackningar
        • Returpapper och kartong
    • Text på förpackning, märkning
      Expandera
      • Vad betyder datummärkningen?
      • Allergimärkning
        Expandera
        • Allergimärkning - lättläst
      • Ursprungsland för kött på restaurang
      • Naturligt och tillsatt socker – hur ser du skillnad?
      • Närings- och hälsopåståenden
      • Skyddade beteckningar
      • Ägg - märkning
    • Så kontrolleras maten
    • Kosttillskott
      Expandera
      • Vem behöver extra vitaminer och mineraler?
      • Växtbaserade kosttillskott
      • Risker med kosttillskott
      • Här kan du rapportera misstänkta biverkningar av kosttillskott
    • Ekologisk mat
    • Nya livsmedel
      Expandera
      • Frågor och svar om insekter som mat
    • Genmodifierad mat, GMO
  • Företagande, regler & kontroll
    Expandera
    • Starta livsmedelsföretag
      Expandera
      • Starta livsmedelsföretag - lättläst
      • Lagstiftningen - en introduktion
      • Registrera företag
        Expandera
        • Registrera eller godkännas av Livsmedelsverket
      • Starta slakteri
      • Starta UF-företag
      • Förändra eller avsluta företag
    • Producera livsmedel
    • Servera livsmedel
    • Handla med livsmedel
    • Dricksvattenproduktion
      Expandera
      • Kokning av dricksvatten - faktablad
        Expandera
        • Kokning av dricksvatten, lättläst
      • Regler om dricksvatten
        Expandera
        • Frågor och svar om dricksvattenföreskrifterna
      • Små dricksvattenanläggningar – kommersiella och offentliga
        Expandera
        • Starta en dricksvattenanläggning
        • Undersökningsprogram
      • IT- och informationssäkerhet för dricksvattenleverantörer (NIS)
        Expandera
        • Tillsyn
        • Gällande lagstiftning
        • Anmälan av leverantör
        • Stöd för NIS-arbetet
        • Frågor och svar om NIS
      • PFAS och andra miljögifter i dricksvatten och livsmedel - kontroll
      • Förpackat dricksvatten
      • Skogsbränders påverkan på råvatten
      • Nyheter för dricksvattenproducenter
      • Dricksvattenrapportering enligt drickvattendirektivet
        Expandera
        • Frågor och svar om dricksvattenrapportering
    • Importera och exportera utanför EU
      Expandera
      • Importera livsmedel
        Expandera
        • Import - animaliska livsmedel
        • Import - vegetabiliska livsmedel
        • Import - sammansatta livsmedel
        • Import - ekologiska livsmedel
        • Import - kosttillskott, hälsokost och drycker
        • Import - köks- och bordsartiklar från Kina och regionen Hongkong
        • Lista över gränskontrollstationer
        • Steg för steg-guider vid import
      • Exportera livsmedel
        Expandera
        • Livsmedelskategori och land
        • Export och villkor per land
        • Centrala intyg för livsmedel och intygande av kontrollmyndighet
        • Allmänt om exportintyg
        • Traces (Trade Control and Expert System) i exporten
        • Exportrestriktioner och sjukdomar i intyg
        • Prioritering av exportansökningar på lång sikt
        • Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) - Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Armenien
      • Brexit - handel med Storbritannien
    • Regler för livsmedelsföretag
      Expandera
      • Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat
        Expandera
        • Vinglögg, starkvinsglögg och spritglögg
      • Allergener
        Expandera
        • Spannmål som innehåller gluten
        • Kräftdjur och blötdjur
        • Ägg
        • Fisk
        • Jordnötter
        • Lupin
        • Sojabönor
        • Mjölk och laktos
        • Nötter
        • Selleri
        • Senap
        • Sesam
        • Svaveldioxid och sulfit
        • Ärta
      • Avskogningsförordningen - så berörs livsmedelsföretag
      • Berikning
      • Branschriktlinjer
        Expandera
        • Ta fram och revidera branschriktlinjer
      • Sälja livsmedel på nätet - att tänka på för företag
      • Ekologisk mat
        Expandera
        • Anmäl din verksamhet till Livsmedelsverket
        • Märkning av ekologisk mat
        • Konventionella ingredienser
        • Schema för tillståndsansökan - konventionella ingredienser
        • För kontrollorgan
      • Faror i livsmedel
        Expandera
        • Virus på frysta importerade hallon och andra bär
        • Arsenik i ris
        • Akrylamid
        • Rökning, grillning och PAH
      • Genmodifierad mat, GMO - att tänka på för företag
      • Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel - företag
      • Hampa – Cannabis sativa
      • Handel inom EU
        Expandera
        • Särskilda regler gällande salmonellagarantier
      • Information, märkning och påståenden
        Expandera
        • Färdigförpackade livsmedel
        • Inte färdigförpackade livsmedel
        • Allergeninformation
        • Närings- och hälsopåståenden
        • Att märka med Nyckelhålet
        • Skyddade beteckningar
        • Ursprungsmärkning
        • Tilläggsmärkning av fiskprodukter, tång och alger
      • Kontaktmaterial - material i kontakt med livsmedel
        Expandera
        • Bivaxdukar
        • Återvunnen plast
        • Frågor och svar om material i kontakt med livsmedel
        • Frågor och svar om bambu och plast i tallrikar och muggar
      • Kosttillskott - företag
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG
      • Lokaler, hygien och företagens egen kontroll
        Expandera
        • Husdjur i restaurang och livsmedelsbutik
        • Skapa en god livsmedelssäkerhetskultur
        • Exempel på struktur för egen kontroll
        • Driva livsmedelsverksamhet i din bostad
      • Matsvinn - företag
        Expandera
        • Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige
        • Fakta om matsvinnsarbete
        • Nyord om matsvinn - öppet för andra aktörer
        • Skänka/donera mat
      • Nya livsmedel
        Expandera
        • Ansök, anmäl eller begär samråd om nya livsmedel
      • Primärproduktion
        Expandera
        • Honung och biodling
        • Jakt
        • Köttlådor
        • Musslor och ostron - odling och fiske
        • Svamp - handel och kontroll
        • Vildsvinskött
        • Ägg - försäljning
      • Slakteri och vilthanteringsanläggning
        Expandera
        • Slakt på gård
        • Planerad slakt - frågor och svar
        • Fyndkoder
      • Spårbarhet för livsmedel
      • Tillsatser, aromer och enzymer
        Expandera
        • Tillsatser - företag
        • Aromer - företag
        • Rökaromer - företag
        • Enzymer - företag
    • Så kontrolleras ditt företag
      Expandera
      • Kontroller vid slakt
      • Livsmedelsverkets kontroll av företag
      • Avgifter för Livsmedelsverkets kontroll
        Expandera
        • Avgifter för livsmedelsanläggningar
        • Avgifter för godkännande och registrering
        • Avgifter för kontrollprogram
        • Avgifter för slakterier och vilthanteringsanläggningar
      • Riskklassningsmodellen - så räknas mängden kontroll ut
        Expandera
        • Kravsspecifikationer riskklassificering
      • Provtagningsprogram för vissa livsmedel
        Expandera
        • Så här fungerar det nationella kontrollprogrammet för olivolja
        • Resultat av olivoljeprovtagning 2018–2023
      • Sveriges kontroll
        Expandera
        • Nationella kontrollplanen - NKP
        • Det här visade kontrollen
      • Så kontrolleras kontrollen
        Expandera
        • EU:s kontroll
      • Nationella kontrollplanen
        Expandera
        • Om den nationella kontrollplanen
        • Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
        • Övergripande mål och prioriteringar
        • Hitta operativa mål och aktiviteter
        • Så här utförs kontrollen
        • Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
        • Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
        • Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
        • Revision av kontrollmyndigheter
        • Så utvecklas kontroll och beredskap
        • Kontakt och nyheter
      • Kontrollwiki - webbplats för fördjupning
      • RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel
      • Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron
      • Livsmedelsanläggningar
        Expandera
        • EU-godkända anläggningar
        • Förteckning över svenska naturliga mineralvatten
        • Groddar - anläggningar godkända för framställning
        • Tillverkare av skyddade beteckningar
      • Livsmedelsfusk
      • Myndigheterna kontrollerar att ditt företag följer reglerna - lättläst
    • Utbildningar för företag och kontrollmyndigheter
      Expandera
      • E-utbildning: Kontaktmaterial
      • E-information: Direktförsäljning av små mängder vildsvin
      • E-utbildning: Uppdraget livsmedelskontroll
      • E-utbildning: Temperaturmätning
      • E-utbildning: Processkunskap om fiskprodukter
      • E-utbildning: Ny riskklassningsmodell
      • E-utbildning: Mikrobiologisk barräranalys (MBA)
      • E-utbildning: Livsmedelstillsatser
      • E-utbildning: Listeria
      • E-utbildning: Kontrollprocessen – från förberedelse till avvikelsehantering
      • E-utbildning: Klimatanpassad kommunal dricksvattenförsörjning
      • E-utbildning: Grundläggande om dricksvattenreglerna
      • E-utbildning: Faror och risker
      • E-utbildning: Export
      • E-utbildning: Beslutsfattarens roll i offentlig livsmedelskontroll
        Expandera
        • Filmad e-utbildning: Beslutsfattarens roll i offentlig livsmedelskontroll
    • Blanketter och e-tjänster
      Expandera
      • Portal för e-tjänster
      • Ekologiska livsmedel
      • Fisk - musslor
      • Kött
      • Jakt
      • Mjölk
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG
      • Ägg
      • Export
      • Import
      • Övriga områden
    • Vägledning till lagstiftningen
    • Laboratorieverksamhet och vetenskapligt stöd
      Expandera
      • Laboratorietjänster
        Expandera
        • Allergener - analys
        • Artidentifiering - analys
        • Bekämpningsmedelsrester - analys
        • GMO - Genetiskt Modifierade Organismer - analys
        • Livsmedelsburna bakterier - analys
        • Livsmedelsburna virus - analys
        • Läkemedelsrester - analys
        • Metaller - analys
        • Naturliga gifter (toxiner) - analys
        • Näringsämnen (vitaminer, fettsyror) - analys
        • Organiska miljöföroreningar - analys
        • Okänd kemisk förening i dricksvatten
        • Övriga analyser
      • Projekt
        Expandera
        • Undersökning av miljöföroreningar i modersmjölk och blod
        • Trendstudie över akrylamidhalter i livsmedelsprodukter
        • Avslutade projekt
      • Mikrobiologisk kompetensprovning
        Expandera
        • Mikrobiologisk kompetensprovtagning – ny kund
      • Mikrobiologiska referensmaterial
      • Nationella referenslaboratorium NRL
        Expandera
        • NRL Bekämpningsmedel
        • NRL Campylobacter
        • NRL Escherichia coli
        • NRL Främmande ämnen från bearbetning (PC)
        • NRL GMO
        • NRL Koagulaspositiva stafylokocker och dess enterotoxin
        • NRL Listeria monocytogenes
        • NRL Livsmedelsburna virus
        • NRL Läkemedelsrester
        • NRL Marina biotoxiner
        • NRL Metaller och kväveföreningar
        • NRL Mykotoxiner och växttoxiner
        • NRL Organiska miljföroreningar (POPar)
        • NRL Vattenhalt i fjäderfä
      • Laboratorienätverk
        Expandera
        • Nationellt nätverk för laboratorieverksamhet
        • European Network of GMO Laboratories (ENGL)
        • European Network of Food Allergen Detection Laboratories (ENFADL)
    • Nyheter för livsmedelsföretag
      Expandera
      • Nyheter för företag
      • Nyheter livsmedelsexport
      • Nyheter slakt och vilt
      • Nyheter livsmedelsimport
  • Beredskap
    Expandera
    • Livsmedelsberedskap - vad är det?
      Expandera
      • Kunskapsunderlag och rapporter inom livsmedelsberedskap
      • Pågående arbete med livsmedelsberedskap
      • Livsmedel och säkerhetsläget
      • Beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten
      • Ta höjd för kris i upphandling och avtal
      • Nato och livsmedels- och dricksvattenområdet
    • Hemberedskap – för dig som privatperson
      Expandera
      • Matförråd inför kris
      • Laga mat under ett elavbrott
      • Dricksvatten i dunk
        Expandera
        • Dricksvatten i dunk - teckenspråk
    • Beredskapsarbete för livsmedelsföretag
      Expandera
      • Stärk ditt företags beredskap genom övning
      • Elavbrott – så kan du som livsmedelsföretagare förbereda dig
      • Klimatanpassning för livsmedelsföretag
      • Bageriers beredskap
    • Beredskapsarbete inom dricksvattenförsörjning
      Expandera
      • VAKA - nationell vattenkatastrofgrupp
        Expandera
        • Livsmedelsverkets nationella förstärkningsresurser för nödvattenförsörjning
      • Handböcker i beredskapsarbete för dricksvatten
        Expandera
        • Handbok i krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten
        • Klimatanpassning av dricksvattenförsörjning
      • Stödmaterial för beredskapsarbete inom dricksvatten
        Expandera
        • Nödvatten - tillgång till vatten på andra sätt
      • Råd inför och vid torka
      • Råd inför och vid översvämning
      • Nödvattenplanering
      • Kemikalier för dricksvattenrening
      • Analys av okänd kemisk förorening i dricksvatten
      • Nationellt beredskapslaboratorium för vatten (NBV)
        Expandera
        • Om NBV
        • Analyser
        • Kemiska faror
        • Kontakt
    • Livsmedelsberedskap för offentliga aktörer
      Expandera
      • Investeringsprogram för livsmedels- och dricksvattenberedskap
      • Pilotprojekt för investeringar i robusta offentliga måltider och dricksvattenförsörjning
      • Beredskap i offentliga kök
        Expandera
        • Material för att stärka beredskapen för de offentliga måltiderna
        • Krismenyer och lager
  • Om oss
    Minimera
    • Kontakt
      Expandera
      • Fråga oss - sök svar
      • Hitta hit
      • Helger och korta dagar 2025
      • Kunder, leverantörer
      • Tipsa oss om livsmedelsfusk
      • Ta del av allmänna handlingar
      • Sociala medier
      • Upphandlingar
      • Visselblåsning – rapportera om missförhållanden
      • Information till företag om hjälp att sprida information om ett återkallande
    • Verksamhet
      Expandera
      • Säker mat och dricksvatten
      • Pålitlig information
      • Hållbar livsmedelskonsumtion
    • Organisation
      Expandera
      • GD stab
      • Avdelningen för laborativ undersökning och analys
      • Avdelningen för risk- och nyttovärdering
      • Avdelningen för råd och reglering
      • Avdelningen för livsmedelskontroll
      • Avdelningen för livsmedels- och dricksvattenförsörjning
      • Avdelningen för myndighetsstöd
      • Insynsrådet
      • Så förhindrar Livsmedelsverket jäv och intressekonflikter
    • Press
      Expandera
      • Nyheter
      • Återkallanden
      • RSS
      • Livsmedelsverkets logotyp
    • Publikationer
      Expandera
      • Kundtjänst och köpevillkor
      • Dataskydd och sekretesspolicy
      • Om våra publikationer
    • Samarbeten och projekt
      Expandera
      • Samarbeten
        Expandera
        • Codex Alimentarius Commission
        • Efsa, myndigheten för livsmedelssäkerhet
        • Expertgruppen för nutrition och folkhälsa
        • Kadmiumforum
        • Miljömålsrådet
        • Nationell samordningsgrupp för dricksvatten
        • Nationella Amningskommittén
        • Nationellt nätverk för bra matvanor
        • Nationellt nätverk för laboratorieverksamhet
        • Riskvärderingskommittéer - JECFA, JEMRA, JMPR
        • Samrådsgrupper
        • Samverkan för ett hållbart livsmedelsystem
        • Samverkansgruppen med ideella organisationer om hållbar livsmedelskonsumtion
        • Strategiska gruppen för livsmedelskedjan
      • Projekt
    • Jobba hos oss
      Expandera
      • Så här går det till när du söker ett jobb hos oss
      • Lediga jobb
      • Arbeta i livsmedelskontrollen
        Expandera
        • Kontroll för kvalitet
        • Gör skillnad för många, varje dag
        • Medarbetare berättar
        • Roller och behörighet
        • Du som är veterinärstudent
      • Personuppgifter när du söker jobb
      • Studentarbeten på Livsmedelsverket
        Expandera
        • Examensprojekt: Validering av en UPLC-MS/MS metod för analys av läkemedelsrester (koccidiostatika) i nöt- och fårlever
    • Lagstiftning
      Minimera
      • Lagstiftning om livsmedel
      • Att söka lagstiftning om livsmedel
      • Föreskrifter i nummerordning
        Expandera
        • Föreskrifter i nummerordning 2024
        • Föreskrifter i nummerordning 2023
        • Föreskrifter i nummerordning 2022
        • Föreskrifter i nummerordning 2021
        • Föreskrifter i nummerordning 2020
        • Föreskrifter i nummerordning 2019
        • Föreskrifter i nummerordning 2018
        • Föreskrifter i nummerordning 2017
        • Föreskrifter i nummerordning 2016
        • Föreskrifter i nummerordning 2015
        • Föreskrifter i nummerordning 2014
        • Föreskrifter i nummerordning 2013
        • Föreskrifter i nummerordning 2012
        • Föreskrifter i nummerordning 2011
        • Föreskrifter i nummerordning 2010
        • Föreskrifter i nummerordning 2009
        • Föreskrifter i nummerordning 2008
        • Föreskrifter i nummerordning 2007
        • Föreskrifter i nummerordning 2006
        • Föreskrifter i nummerordning 2005
        • Föreskrifter i nummerordning 2004
        • Föreskrifter i nummerordning 2003
        • Föreskrifter i nummerordning 2002
        • Föreskrifter i nummerordning 2001
        • Föreskrifter i nummerordning 2000
        • Föreskrifter i nummerordning 1999
        • Föreskrifter i nummerordning 1998
        • Föreskrifter i nummerordning 1997
        • Föreskrifter i nummerordning 1996
        • Föreskrifter i nummerordning 1995
      • Nyheter lagstiftning
      • Livsmedelsverkets arbete i EU
        Expandera
        • Bakgrund om EU-arbetet
        • Övergripande strategier
        • Hur och när kan jag påverka?
        • 1 - Förberedelse inför regelarbete
        • 2 - Beredning av förslag
        • 3 - Omröstning
        • 4 - Reglerna träder i kraft
        • 5 - Tolka och tillämpa reglerna
      • Flexibilitet i lagstiftningen
    • Kurser och seminarier
      Expandera
      • Webbinarier om dricksvattenberedskap
      • Webbinarium 12/5 om förslag till nya Nationella riktlinjer för måltider i skolan
      • Better Training for Safer Food
    • Remisser
      Expandera
      • Remisser om föreskrifter
        Expandera
        • Remiss - Förslag om Livsmedelsverkets föreskrifter om sylt, gelé och marmelad
      • Remisser Kontrollwiki
      • Övriga remisser
        Expandera
        • Remiss - Riktlinjer för måltider i skolan
    • Regeringsuppdrag
    • Livsmedelsverkets beredskap
    • Om webbplatsen
      Expandera
      • Tillgänglighetsredogörelse för livsmedelsverket.se
      • Behandling av personuppgifter på Livsmedelsverket
      • Får man använda Livsmedelsverkets material på webbplatsen?
      • Kakor
    • Öppna data
      Expandera
      • Livsmedelsdata
      • Matvanor
  • Lyssna
  • Lättläst
  • Teckenspråk
  • English
  • Other languages
  • Gällande lagstiftning
Start / Om oss / Lagstiftning / Gällande lagstiftning / LIVSFS 2003:17

LIVSFS 2003:17

Lyssna

Sylt, gelé och marmelad

Författningen med ändringar införda

Livsmedelsverkets föreskrifter LIVSFS 2003:17 (konsoliderad version)

Grundförfattningen

LIVSFS 2003:17

Senare ändringar

LIVSFS 2014:15

Dela sidan

  • Dela sidan via Email
  • Dela sidan via Facebook
  • Dela sidan via Twitter
  • Dela sidan via LinkedIn
Senast granskad 2025-01-21

Om Livsmedelsverket

  • Frågor och svar
  • Publikationer
  • Press
  • Om webbplatsen
  • Kontakt

Följ oss

  • Prenumerera på nyheter
  • Sociala medier
  • RSS-flöden

Livsmedelskontroll

  • Kontrollwiki
  • Logga in på Livstecknet
  • Logga in på Mina sidor - exportintyg
Livsmedelsverkets logotyp

Vi använder cookies

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att göra din upplevelse på vår webbplats så bra som möjligt. En kaka är en liten textfil som skapas och lagras på den enhet du använder för att besöka vår webbplats, som till exempel en dator eller en mobiltelefon.

Vi använder kakor för att:

  • Förenkla ditt besök på livsmedelsverket.se.
  • Sidan ska fungera så bra som möjligt ur användar- och tillgänglighetsperspektiv.
  • Samla information om hur besökare använder webbplatsen för att förbättra innehållet.

Om det är okej kan du klicka på Acceptera allt. Du kan också välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Det gör du genom att klicka på Anpassa. Du kan ändra ditt beslut när som helst. Du kan också läsa mer om hur vi använder kakor i vår cookie policy.

Anpassa inställningar

Dessa kakor är obligatoriska. De ger tillgång till basfunktionerna för webbplatsen och de relaterade tjänsterna. Utan de här kakorna kan inte webbplatsen fungera. Därför går de inte att inaktivera.

Statistiska kakor samlar in och rapporterar information om hur våra besökare använder webbplatsen. Informationen som samlas in är anonymiserad och kan inte kopplas till dig som användare. Dessa kakor hjälper oss att förstås hur vi kan förbättra vår webbplats, genom att vi exempelvis kan se vilka sidor som läses mest och hur besökare går mellan våra sidor.

Om kakor

 

På livsmedelsverket.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Du kan välja att acceptera alla kakor, eller välja bort kakor som inte är nödvändiga för att kunna använda webbplatsen. Du kan ändra ditt val när som helst.

Enligt lag ska du få information om att webbplatsen använder kakor och vad dessa används till. Du ska även informeras om hur du kan välja bort kakor. Läs mer om våra olika kakor nedan.

Om kakor (cookies)

En kaka är en liten textfil som webbplatsen du besöker sparar på din dator. Det finns två typer av kakor.

Den ena typen är en så kallad permanent cookie. Den sparar en fil under en längre tid på din dator. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen. En sådan kaka används till exempel för att komma ihåg vilken typ av cookie-godkännande du har gjort.

Den andra typen kallas sessionscookie. Under tiden du är inne och surfar på en sida, lagras den här kakan temporärt i din dators minne, exempelvis för att hålla reda på vilket språk du har valt. Sessionskakor försvinner när du stänger in webbläsare.

Ställ in din webbläsare

Om du inte vill acceptera cookies kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av cookies eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en cookie. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade cookies raderas. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Mer information

Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om cookies på sin webbplats.

Kakor på Livsmedelsverkets webbplats

På Livsmedelsverkets webbplats används följande kakor.

Namn: ASP.NET_SessionId

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Ett 120-bitars slumptal representerat som en 20 tecken lång sträng.

Användning: Används för att identifiera en session mellan klient och server.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiServerLogin

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Krypterad autentiseringsbiljett

Användning: Används av ASP.NET för att avgöra om användaren som begär att få se en sida är autentiserad.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: .ASPXROLES

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Krypterad sträng med gruppinformation

Användning: Används för att lagra vilka grupper en användare är med i.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs

Klassificering: Nödvändig

Namn: ConsentCookie

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Används för att spara besökarens inställningar för kakor.

Tid: 365 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: __RequestVerificationToken

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts av ASP.NET och är nödvändig för sidans säkerhet, för att skydda användare och webbplatsen mot angrepp. Denna kaka sparas inte och försvinner när du stänger ner webbläsaren.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiForm_VisitorIdentifier

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form vid ett besök på en sida med formulär och är nödvändig för att formulärfunktionen ska fungera. Kakan identifierar den webbläsare som interagerar med applikationen.

Tid: 90 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: .EPiForm_BID

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (förstapart)

Data: Sträng

Användning: Denna kaka sätts i Episerver Form för att följa upp hur en besökare på webbplatsen använder formuläret. Kakan används för att spara ett slumpmässigt webbläsar-ID.

Tid: 90 dagar.

Klassificering: Nödvändig

Namn: API_SETTINGS_V2

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: TH_TOOLBAR_SETTINGS

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: audioalert

Typ: Local Storage

Domän: Text Help (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Text Help för att möjliggöra funktioner för talande webb, ett tillägg för tillgänglighet och lässtöd för användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Nödvändig

Namn: respondentId

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space för att identifiera om du svarat på användarenkäten om Livsmedelsverkets webbplats tidigare. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Tid: 365 dagar.

Klassificering: Statistik

Namn: espace

Typ: Local Storage

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space för att identifiera vilka sidor som besökts och hur lång tid besökaren spenderat på webbplatsen. Informationen som sparas kan inte kopplas till en enskild användare.

Tid: Tillsvidare.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_id*

Typ: Permanent cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller ett unikt slumpmässigt skapat användar-ID.

Tid: 13 månader.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_ref*

Typ: Permanent cookie

Domän: http://livsmedelsverket.se samt vid enkätundersökning http://e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av Matomo och innehåller tillskrivningsinformation om hänvisning till webbplatsen.

Tid: 6 månader.

Klassificering: Statistik

Namn: _pk_ses*

Typ: Session cookie

Domän: e-space.se (Tredjepart)

Data: Sträng

Användning: Sätts av e-space när en användarenkät visas. Den innehåller tillskrivningsinformation om hänvisning till webbplatsen.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Statistik

Namn: cc_cookie_accept_livs_se

Typ: Permanent cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (första part)

Data: Sträng

Användning: Från oktober 2021 sätts inte längre denna cookie, men har tidigare används för att se om en besökare godkänt användande av cookies.

Tid: Cookien förfaller efter ett år från det att den sattes eller senast uppdaterades.

Klassificering: Nödvändig

Namn: cc_cookie_decline_livs_se_local

Typ: Session cookie

Domän: www.livsmedelsverket.se (första part)

Data: Sträng

Användning: Från oktober 2021 sätts inte längre denna cookie, men har tidigare används för att se om en besökare godkänt användande av cookies.

Tid: Förfaller när webbläsaren stängs.

Klassificering: Nödvändig