Webbinarier om dricksvattenberedskap

Välkommen att vara med på webbinarier som tar upp aktuella frågor inom krisberedskap och civilt försvar när det gäller dricksvatten.

Webbinarierna vänder sig främst till VA-aktörer, beredskaps- och säkerhetshandläggare inom offentliga organisationer och till länsstyrelser som stödjer kommuner och VA-aktörer, men alla är välkomna.

Livsmedelsverket vill bidra till att utveckla nationella, regionala och lokala nätverk för att stärka dricksvattenberedskapen i Sverige. Lyssna, dela med dig av egna erfarenheter och ställ frågor!

Har du särskilda önskemål på ämnen, mejla oss gärna:
dricksvattenforsorjning@slv.se

​Hur kan vi förbereda oss för NIS 2 och CER?

4 september kl. 9.30-11.00

NIS 2- och CER-direktiven ska omsättas i svensk lagstiftning genom cybersäkerhetslagen och lagen om motståndskraft. Syftet är att stärka samhällsviktiga verksamheters motståndskraft och kontinuitetsförmåga. Den nya lagstiftningen ställer högre krav på VA-aktörer att arbeta med cybersäkerhet, informationssäkerhet samt kontinuitetshantering.

Vid webbinariet får vi ta del av två aktörers arbete med att förbereda sig inför att den nya lagstiftningen träder i kraft.

  • Jimmy Braun, IT-chef, Laholmsbuktens VA
  • Andreas Hagelin, säkerhetschef, Käppalaförbundet

Kollegor på Livsmedelsverket som arbetar med tillsyn enligt NIS-direktivet  delar också med sig av erfarenheter.

Som vanligt vill vi uppmuntra till dialog och frågor.

Anmälan:
Formulär för anmälan till webbinarium 4/9 om NIS 2 och CER

Anmälan är inte obligatorisk men presentationer från webbinariet skickas ut till de som anmäler sig. Vi skickar också med en kort enkät för att få reda på vad du tyckte om webbinariet. Det hjälper oss att utveckla vårt arbete. I samband med anmälan kan du också skicka in frågor i förväg till föreläsarna.

Webbinariet genomförs via Teams. En länk till Teamsmötet läggs upp här dagen före webbinariet.

​VA i krig

9 oktober kl. 9.00-12.00

Välkommen till ett webbinarium om VA i krig med gästföreläsare från flera organisationer. Webbinariet ersätter 30-nätverkets fysiska nätverksmöte. Program presenteras i augusti. Under webbinariet presenteras även idéer om hur vi kan utveckla nätverkandet mellan fler aktörer i Sverige som arbetar för en robust dricksvattenförsörjning under kris och krig.

Anmälan:
Formulär för anmälan till webbinarium 9/10 om VA i krig

Anmälan är inte obligatorisk men presentationer från webbinariet skickas ut till de som anmäler sig. Vi skickar också med en kort enkät för att få reda på vad du tyckte om webbinariet. Det hjälper oss att utveckla vårt arbete. I samband med anmälan kan du också skicka in frågor i förväg till föreläsarna.

Webbinariet genomförs via Teams. En länk till Teamsmötet läggs upp här dagen före webbinariet.

​Genomförda webbinarier

9 april: Var beredd -så tar du nästa steg!

Erfarenheter från Östersund och presentation av stödmaterial från handboken

29 april: Starkare genom planering och övning

Erfarenheter av och stöd för beredskaps- och nödvattenplanering. Livsmedelsverket, Nordvästra Skånes vatten och avlopp och Västerås stad

Säkerhetschef Anders Mårtensson från Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA) och riskingenjör Johan Ahlström från Västerås stad berättade om sitt arbete med nödvattenplanering och övning. Livsmedelsverket presenterade också vilket stödmaterial som finns.

Hur påverkades livsmedels- och dricksvattenförsörjningen på orter som tog emot många internflyktingar eller flyktingar från annat land? Vilka var utmaningarna? Det redovisas i rapporten ”Livsmedels- och dricksvattenförsörjning under krig - Lärdomar från Ukraina och Polen i samband med stora flyktingströmmar”.

Under webbinariet presenterade Karina Shyrokykh, docent vid Stockholms universitet och en av två författare till rapporten, resultaten samt deras rekommendationer för hur livsmedels- och dricksvattenberedskapen i Sverige kan stärkas. Presentationen finner du nedan men för att få helheten rekommenderas läsning av rapporten.

22 maj: Vilken information kan vi dela och inte?

Frågan om vilken information som kan delas med andra aktörer kommer ofta upp i samband med nödvattenplanering och inför regionala nödvattenövningar.  

Vid webbinariet delade en aktör med sig av exempel på sekretessbedömningar inom VA. Jurister från Livsmedelsverket deltog också. 

Mer information och förslag

Senast granskad 2025-05-26