Webbinarier om dricksvattenberedskap

Under våren bjuder Livsmedelsverket in till webbinarier kopplat till beredskap och dricksvattenförsörjning. Notera datum i kalendern och spara länk till webbsidan.

Genom webbinarierna vill Livsmedelsverket bidra till att utveckla nationella, regionala och lokala nätverk för att stärka dricksvattenberedskapen i Sverige. Lyssna, dela med dig av egna erfarenheter och ställ frågor!

Du får även information om var du finner relaterad information och stödmaterial kopplat till varje tema.

Webbinarierna vänder sig främst till VA-aktörer, beredskaps- och säkerhetshandläggare inom offentliga organisationer och till länsstyrelser som stödjer kommuner och VA-aktörer, men alla är välkomna.

Länk till respektive webbinarium läggs upp på den här sidan inför varje tillfälle, så notera tiden i din kalender och lägg gärna in en länk till webbsidan.

29 april klockan 9.30-11.00: Starkare genom planering och övning

Erfarenheter av och stöd för beredskaps- och nödvattenplanering. Livsmedelsverket, Nordvästra Skånes vatten och Avlopp och Västerås stad

Säkerhetschef Anders Mårtensson från Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA) och riskingenjör Johan Ahlström från Västerås stad berättar om sitt arbete med nödvattenplanering och övning. Livsmedelsverket presenterar också vilket stödmaterial som finns.
Webbinariet avslutas med en frågestund.

Webbinariet genomförs via Teams. En länk till webbinariet publiceras på den här webbsidan ett några dagar i förväg. Mer information kommer.

Anmälan krävs inte men vi uppskattar om du fyller i formuläret nedan för att se vilka aktörer som kommer, samt att du kan få presentationer skickade till dig efteråt. Du kan också ställa frågor i förväg i formuläret. För att vi ska hinna ta hänsyn till frågorna, vänligen fyll i formuläret senast den 28 april.

15 maj 10:30-11:30: Erfarenheter från livsmedel- och dricksvattenförsörjning under kriget i Ukraina

Hur påverkas livsmedels- och dricksvattenförsörjningen på orter som får många internflyktingar eller flyktingar från annat land? Vilka är utmaningarna?
Det har Karina Shyrokykh, docent vid Stockholms universitet och författare av rapporten, studerat på uppdrag av Livsmedelsverket. Rapporten ”Food and water supply in times of war: Lessons from Ukraine and Poland in the context of a large influx of refugees” publiceras under april.  På webbinariet presenteras resultaten. Presentationen sker på engelska.

Webbinariet genomförs via Teams. En länk till webbinariet samt formulär där du kan fylla i namn och frågor, publiceras på den här webbsidan ett par veckor i förväg. Mer information kommer.

22 maj klockan 9.30-11.00: Vilken information kan vi dela och inte?

Frågan om vilken information som kan delas med andra aktörer kommer ofta upp i samband med nödvattenplanering och inför regionala nödvattenövningar.  

Vid webbinariet kommer aktörer dela med sig av exempel på sekretessbedömningar inom VA. Jurister från Livsmedelsverket deltar också.

Inför webbinariet är det bra om du tittar igenom filmen i paketet Offentlighets- och sekretesslagstiftningen. Du kan med fördel även läsa ”Handbok i krisberedskap och civilt försvar för dricksvatten”, modul 4, se länk nedan.

Anmälan krävs inte men vi uppskattar om du vill fylla i formuläret nedan för att vi ska se vilka aktörer som kommer samt för att du ska kunna få del av presentationer i efterhand. Du kan också ställa frågor i förväg i formuläret.

Genomförda webbinarier

9 april: Var beredd -så tar du nästa steg!

Erfarenheter från Östersund och presentation av stödmaterial från handboken

Mer information och förslag

Saknar du något område? Du finner mer information och material för beredskapsarbete på vår webbsida. Du kan också lämna tips och ideer för kommande webbinarier i formulären.

Senast granskad 2025-03-27