Molekylärbiolog

2025-08-18

Har du tidigare erfarenhet av arbete med realtids-PCR och ELISA och vill arbeta med frågor som bidrar till att vi i Sverige har säkra livsmedel? Sök tjänsten som molekylärbiolog på Livsmedelsverket!

Om Enheten för molekylärbiologi

Enheten för molekylärbiologi är nationellt kompetenscentrum inom allergener, livsmedels- och dricksvattenburna virus, genetiskt modifierade organismer (GMO) och artidentifiering av kött och fisk. Vi arbetar bland annat med metodutveckling och analyser inom offentlig kontroll, samt med analysstöd vid matförgiftningsutbrott och oväntade allergireaktioner. Vi utför även analyser av vissa läkemedelsrester. Tillsammans med Enheten för mikrobiologi ansvarar enheten för Nationellt beredskapslaboratorium för vatten (NBV).

Enheten ansvarar också för Europeiska unionens referenslaboratorium (EURL) för livsmedelsburna virus samt är nationellt referenslaboratorium (NRL) för GMO i livsmedel och foder och för livsmedelsburna virus.

Vi kan erbjuda ett omväxlande och spännande arbete i moderna lokaler i Uppsala Science Park med möjligheten att få bidra till Livsmedelsverkets arbete för säker mat och säkert dricksvatten.

Din roll 

Du kommer i huvudsak arbeta laborativt bland annat inom NBV i ett utvecklingsprojekt som handlar om att utveckla och implementera metodik för bakteriofaganalys som indikator för fekal förorening av dricksvatten. Du kommer också att arbeta inom EURL med metodutveckling av virusnukleinsyraextraktion från dadlar. Metodutveckling och metodvalidering av analysmetoder för detektion av allergener kommer också att ingå i arbetsuppgifterna.

Arbetet passar dig som både trivs med att arbeta självständigt och vill utvecklas tillsammans med dina kollegor i enheten. Livsmedelsverket är ett ackrediterat laboratorium, vilket ställer höga krav på att ditt arbete håller god kvalitet och utförs enligt givna riktlinjer och rutiner.

Din kompetens

Vi söker dig som har några års aktuell och relevant laborativ yrkeserfarenhet och god laboratorievana. Du har universitets- eller högskoleexamen inom molekylärbiologi eller mikrobiologi, gärna med en masterexamen inom relevant område.

Tidigare erfarenhet av arbete med realtids-PCR och ELISA är ett krav. Du ska också ha erfarenhet av arbete med bakteriofaganalys. Det är meriterande om du har tidigare erfarenheter av metodutveckling och metodvalidering i synnerhet när det gäller metoder för detektion av livsmedelsallergener och livsmedelsburna virus. Det är också en styrka om du är van att arbeta inom ackrediterad verksamhet (ISO 17025 eller ISO 15189). Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift är ett krav.

Dina personliga egenskaper

För att vara framgångsrik i denna roll krävs att du har en god förmåga att planera dina arbetsuppgifter och att du som person är noggrann med ett strukturerat arbetssätt. Det är viktigt att du har lätt för att samarbeta och att du passar in i enhetens öppna arbetsklimat och skapar laganda. Du har lätt för att anpassa dig till förändrade omständigheter och kan kombinera både planerade och oplanerade arbetsuppgifter på ett positivt sätt.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Välkommen att kontakta oss 

Du är välkommen att kontakta rekryterande chef Martin Sandberg. Representant för Saco-S är Monica Ricão Canelhas och för ST Anders Staffas. Samtliga nås via vår växel, tel. 018-17 55 00.

Sista ansökningsdag är 2025-08-24. Ansök via platsannonsen på livsmedelsverket.se/lediga jobb, märk ansökan med diarienummer 2025/03065. Ansökan ska vara skriven på svenska.

Mer information om tjänsten

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2025-12-31

Omfattning: Heltid

Tillträde: 2025-09-01

Organisationstillhörighet: Laborativ undersökning och analys/Molekylärbiologi

Inför intervju

Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid eventuell intervju. Vi kommer även att efterfråga referenser.

Välkommen med din ansökan!

Denna rekrytering sker helt genom Livsmedelsverkets försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare. 

Vi gör vår bedömning grundat på den information som finns i ansökningshandlingarna och var därför tydlig med att beskriva hur du uppfyller kvalifikationerna.

 

Varför Livsmedelsverket 

Livsmedelsverket arbetar för att maten som produceras, säljs och serveras i Sverige ska vara säker och ärlig, för ett samhälle där det är lätt för människor att äta på ett hälsosamt och hållbart sätt, och en trygg livsmedels- och dricksvattenförsörjning i vardag och kris. Våra verktyg är kunskap, råd, regler och kontroll. Totalt är vi cirka 700 medarbetare, varav drygt 390 i Uppsala och ytterligare ca 300 som arbetar med livsmedelskontrollen ute i landet.

Ansök nu
Senast granskad 2025-08-17