Utbrott

Här listar vi pågående och nyligen avslutade sjukdomsutbrott där mat eller dricksvatten är misstänkt smittkälla.

Salmonella Enteritidis med trolig koppling till importerade ägg från Ukraina

Sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis där ukrainska ägg misstänks vara smittkällan fortsätter rapporteras, men i betydligt lägre omfattning i år jämfört med förra året. Under 2024 rapporterades cirka 100 fall smittade med någon av ett tiotal olika varianter av Salmonella Enteritidis med misstänkt koppling till ägg från Ukraina. Hittills i år har tolv personer visat sig bära på någon av dessa varianter av salmonella och flera av sjukdomsfallen har konsumerat ägg som icke upphettad ingrediens i bearnaisesås, bland annat på restaurang.

Under 2024 och 2025 har flera av de som blivit sjuka ätit löskokta ägg eller icke upphettade ägg i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra och pasta carbonara. Vid flera tillfällen har ägg från privatpersoner, från butik och från restaurang analyserats, men salmonella har inte kunnat påvisas i något prov.

Livsmedelsverkets rekommendendation är sedan länge att inte äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark. Det beror på att det finns större risk för att ägg från länder utanför Norden innehåller salmonella. Rådet gäller även för livsmedel som innehåller råa ägg, till exempel hemgjord glass, majonnäs eller bearnaisesås.

Anmäl alltid om du blir matförgiftad

Misstänker du att du har blivit matförgiftad av mat du köpt, på restaurang eller vid någon tillställning ? Kontakta miljöförvaltningen eller motsvarande i din kommun. En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuka.

Din anmälan utreds och det blir då möjligt att ta reda på orsaker till utbrottet och stoppa spridningen av smittan.

Senast granskad 2025-06-05