Råd vid utlandsresa

Det är tråkigt att få sin resa förstörd av magsjuka som orsakats av mat eller dryck. Genom sunt förnuft och god hygien kan du förebygga både magproblem och spridning av resistenta bakterier via maten. Du kan fortfarande äta många av de spännande måltider som kan vara en stor del av upplevelsen i andra länder.
En bra och enkel regel på resan: Ät och drick inte om det ser smutsigt och ofräscht ut!
När du äter, bereder och hanterar mat utomlands bör du därför vara noga med att följa de hygienråd vi har. Små barn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar är extra känsliga för bakterier, virus och parasiter som kan orsaka matförgiftning. Därför är det bra att vara extra noggrann med mat och dryck till dem.
Antibiotikaresistenta bakterier
I andra länder finns det mer antibiotikaresistenta bakterier och det är inte ovanligt att friska turister återvänder hem efter sin utlandsresa med antibiotikaresistenta bakterier i sin tarmflora. Det gäller särskilt vid resor utanför Norden.
Som bärare av antibiotikaresistenta bakterier i sin tarm har man vanligtvis inga sjukdomssymtom. Om de resistenta bakterierna däremot sprids till andra ställen på kroppen, till exempel urinvägarna, kan svårbehandlade infektioner uppstå. Resistenta bakterier från bärare eller infekterade kan även spridas vidare och orsaka infektion hos andra mottagliga personer.
Tvätta händerna eller använd handsprit
Ät mat som serveras rykande varm
Det är alltid säkrast att äta mat som tillagats och serveras rykande het. Bakterier, virus och parasiter dör vid hög värme. Om maten är ordentligt genomvärmd är den säker att äta.
Var alltid uppmärksam på att maten är riktigt genomvarm när du får den serverad, undvik ljummen eller otillräckligt uppvärmd mat. Otillräcklig varmhållning kan vara problem vid till exempel gatukök, marknadsstånd och vid bufféer.
Ät och drick gärna
- Bröd
- Kokt vatten och drycker gjorda på kokt vatten, till exempel te och kaffe
- Förpackade drycker från förseglade flaskor eller burkar
- Pastöriserade mjölkprodukter som till exempel yoghurt, mjölk och olika sorters ostar gjord på pastöriserad mjölk
- Grönsaker och frukt som du själv skalar
Undvik
- Råa eller otillräckligt upphettade rätter av fisk, kött, fågel och skaldjur
- Opastöriserad mjölk och färskost gjord av opastöriserad mjölk
- Råa eller löskokta ägg och rätter som är gjorda av råa ägg, till exempel majonnäs, desserter som mousser, parfait och liknande
- Kranvatten som inte är behandlat (klorerat eller motsvarande) och kontrollerat
- Is om du inte vet om den är tillverkad av vatten som är säkert att dricka
Vaccination
På resa med allergi
Är du matallergiker och ska ut på resa är det nödvändigt att känna till utländska ord på mat som du bör undvika. Astma- och Allergiförbundet kan tillhandhålla översättning av olika livsmedel till flera olika språk.
Om du blir magsjuk på resan
Dålig mage, diarré och kräkningar går vanligtvis över av sig själv utan att det behövs någon medicinering. Det du kan göra är att dricka rikligt för att ersätta förlorad vätska och salter. Det är särskilt viktigt att ersätta vätskeförlusten för äldre, barn och i synnerhet för spädbarn.
Drick till exempel förpackat eller kokat vatten och eller andra förpackade drycker. Ta eventuellt stoppande medel. Det finns även färdiga vätskeersättning som är sammansatta för att återställa kroppens vätske- och saltbalans.
Kontakta alltid sjukvård om magsjukan blir allvarlig och långvarig, diarrén blir blodig och eller åtföljd av feber.
Bra att ta med på resan:
- Desinfektionsservetter
- Handsprit
- Våtservetter
- Potatisskalare
- Fickkniv
- Stoppande medel mot diarré
- Vätskeersättningar