Eid-al-fitr

Mat från mellanöstern i olika skålar.

Du som firar Eid-al-fitr med festmat, se till att hålla maten fräsch så håller den längre. Buffé är ett bra alternativ när gästerna är många. Gästerna kan själva förse sig av det de gillar och tål. Med våra enkla råd bevarar du allt det goda i maten och håller gästerna friska.

Att tänka på före högtiden

Laga gärna mat i förväg och frys in, då slipper du laga all mat på en och samma gång. Sätt in tillagad mat i kylen eller frysen så snart som möjligt. På så sätt förlängs hållbarheten. Större mängder mat kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i ett kallt vattenbad.

Använd alltid rena redskap, håll arbetsbänken ren och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kött och kyckling. Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.

Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit sjuk.

Mat som tål att stå framme

Det finns mycket mat som passar på en buffé. Bröd, grönsaker, torkad frukt, bakverk som dadelbollar och baklava, är exempel på mat som tål att stå framme, utan att tappa smak eller bli dåliga.

Mat som måste hållas kall

Viss mat måste hållas kall. Färdiga maträtter av olika slag, till exempel risrätter, matsallader, röror som hummus och aubergineröror är känsliga och tappar snabbt i både smak och utseende om de inte hålls kalla.

Vid servering

  • Tvätta händerna innan du plockar fram och lägger upp maten.
  • Hjälp allergiska personer genom att tala om vad maten innehåller.
  • Lägg inte upp all mat på en gång – fyll hellre på buffén med fräsch mat efterhand.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.
  • Med kylklampar under brickor eller uppläggningsfat håller sig maten kall och god. Ibland finns kub- eller krossad is att köpa i större matvarubutiker eller på restauranger. Den kan användas både till att kyla drycker och till effektfulla uppläggningar.

Ta hand om matrester

Ta snabbt hand om och kyl ned eventuella matrester. Frys in den mat du inte kommer att äta inom de närmaste dagarna, då har du mat även efter högtiden.

 

Senast granskad 2025-03-12