Köttallergi

Allergi mot kött är ovanligt, men antalet fall ökar. Kunskapen om en sorts köttallergi med koppling till fästingbett, alfa-gal syndrom, har också blivit större. Andra sorters köttallergi är primär nötköttallergi, ”pork- cat” syndrom och allergi mot fågelkött eller exotiskt kött. 

Alfa-gal syndrom

Alfa-gal finns i rött kött från fyrfotade däggdjur som ko, gris och lamm. Alfa-gal syndrom är en så kallad IgE-förmedlad allergi. Det är den vanligaste formen av allergi. Personer med IgE-förmedlad allergi har så kallade IgE-antikroppar mot det de inte tål.

Alfa-gal syndrom kan uppstå efter fästingbett. Fästingen överför alfa-gal till människan och triggar utveckling av IgE-antikroppar. Personer som äter kött och har IgE-antikroppar mot alfa-gal kan få en allergisk reaktion. Alfa-gal är en sockerart och det fullständiga namnet är galaktos-alfa-1,3-galaktos. 

Symtomen kan vara nässelutslag, magbesvär eller anafylaxi (allergisk chock). Till skillnad från många andra matallergier kan symtomen uppträda flera timmar efter att man ätit kött.  

Alfa-gal syndrom är ovanligt, men antalet fall ökar. Det är vanligare hos vuxna än hos barn. När klimatet blir varmare och fuktigare sprider sig fästingar till fler områden. Det gör att fler kan bli bitna av fästingar. Därmed kan fler drabbas av alfa-gal-syndromet framöver.

Mat vid alfa-gal syndrom

Om du har alfa-gal syndrom behöver du avstå från all mat av rött kött från däggdjur. 
 
Detta gäller:
•    Nötkött
•    Fläskkött
•    Lammkött
•    Viltkött
•    Inälvsmat från däggdjur
 
Det är bra att alltid läsa ingrediensförteckningen. Kött kan finnas i oväntade produkter som såser, kryddblandningar och vissa kosttillskott. Personer med alfa-gal syndrom kan äta fågel, till exempel kyckling och kalkon. 

Personer är olika känsliga och reagerar olika, men många med alfa-gal syndrom kan äta: 
•    Gelatin – kan finnas i godis och läkemedel
•    Mejeriprodukter 
•    Produkter som innehåller "naturliga smakämnen" eller "köttextrakt"

Den som reagerar på ovanstående får oftast mildare reaktioner jämfört med reaktioner mot kött. 

Primär nötköttsallergi

Primär nötköttallergi har framför allt rapporterats hos allergiska småbarn. Vid en nötköttsallergi reagerar immunsystemet mot proteiner i nötkött. En del av dessa barn kan även ha komjölksallergi. Många barn med nötköttallergi kan växa ur sin allergi efter några år.
Symtomen kan vara: nässelutslag, magbesvär eller i sällsynta fall allvarliga allergiska reaktioner.

”Pork-cat” syndrom

Vid ”pork-cat”-syndrom utvecklar personer som är allergiska mot katt en allergi mot fläskkött. Det beror på att vissa allergener från katt – framför allt ett protein som heter serumalbumin – liknar proteiner i fläskkött. Denna allergi förekommer framförallt hos tonåringar och unga vuxna och det är ungefär 1-3 procent med kattallergi som uppskattas reagera.

Symtomen kommer ofta snabbt efter att man ätit fläskkött och kan vara allt från milda till svåra allergiska reaktioner. 

Allergi mot fågelkött

Det är ovanligt att vara allergisk mot kött från fågel, som kyckling eller kalkon och det finns ingen koppling mellan allergi mot kött och mot fågelkött. Personer med allergi mot fågelkött är ofta också allergiska mot fisk, och ibland mot räkor. 

Allergi mot fågelkött är vanligare hos barn än hos vuxna. Hos vuxna kan allergi mot fågelkött ibland bero på att man blivit allergisk mot ämnen från fåglar i luften, till exempel om man har fåglar som husdjur. Då kan man också reagera på äggula eller tillagat fågelkött.

Symtomen kan vara svullnad, klåda i mun och svalg, utslag eller magbesvär, men svår allergisk chock är ovanligt.

Allergi mot exotiskt kött 

Det är ovanligt att vara allergisk mot kött från exotiska djur som struts, känguru eller krokodil. Det finns ett fåtal reaktioner beskrivna mot krokodilkött som berott på korsallergi och där personen varit allergiska mot kyckling eller fisk. 

Vänd dig till din vårdcentral om du misstänker att du är allergisk mot kött.  

Senast granskad 2025-06-26