Förvara maten rätt

En tjej framför en kyl med mejerivaror i en butik

Förvara maten rätt så håller den längre. Det kan tyckas självklart men är lättare sagt än gjort, om man är osäker på var olika typer av livsmedel mår bäst. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. Ofta får du också vägledning av förpackningen. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, medan -18 °C är lagom i frysen. 

Kött och fisk

Kött och fisk ska in i kylskåpet så fort som möjligt. Ju kallare de förvaras desto längre håller de. Därför är det bra att låta dem stå på den kallaste platsen i kylskåpet. Det gäller särskilt känsliga livsmedel som köttfärs, rå fisk och skaldjur. Mät gärna med en termometer på olika platser i kylen för att hitta den plats som är kallast.

Smörgåspålägg, som skinka, kalkon, korv och leverpastej, håller betydligt längre om de slipper stå flera timmar i rumstemperatur under långa helgfrukostar.

Frysa in kött och fisk

Kött och fisk går också bra att frysa. Packa i lufttät förpackning så att inte köttet eller fisken torkar ut och märk med datum. I frysen växer inga bakterier så det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen. Däremot kan fettet härskna vilket gör att maten smakar illa. Ju fetare livsmedel desto kortare hållbarhet. Feta charkprodukter kan därför försämras i kvalitet redan efter någon månad medan magert viltkött håller mer än ett år.

Mejeriprodukter och ägg

Mejeriprodukter, som mjölk, fil, yoghurt, grädde, crème fraiche och bordsmargarin, ska förvaras i kylskåp. Hur länge de håller beror på temperaturen – ju kallare de förvaras desto längre håller de. Mjölk som stått i kylen håller därför ofta betydligt längre än till bäst före-dag, medan mjölk som stått framme i rumstemperatur i flera timmar kan bli dålig före bäst före-dag. Lämna därför inte mjölken framme utan ställ tillbaka den i kylen så fort du har ätit klart. Och lukta och smaka alltid på mjölk och andra mejeriprodukter innan du slänger dem – smakar de bra är det ingen fara att äta även om datumet har passerats.

Mjölk, grädde och matfetter kan också frysas in om de inte går åt i tid. Fryst grädde kan vara svår att vispa efter att den har varit fryst, men den går utmärkt att använda i matlagning.

Ost håller länge i kylskåp men går också att frysa in, även om den då blir smulig. Tråkiga ostkanter är bra att riva och frysa in till framtida gratänger och pajer.

Ägg

Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat. Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.

Bäst före-datum som anges på äggförpackningen är satt utifrån att äggen förvaras i rumstemperatur.

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är de livsmedel som slängs allra mest. Hemligheten är förstås att inte köpa mer än man hinner äta upp och att förvara dem rätt, så att de håller längre. Hantera dem också varsamt – stötta eller skadade frukter och grönsaker blir fort dåliga. Det är också bra att äta mer av grönsaker som tål att lagras, till exempel morötter, rödbetor, vitkål, kålrot och blomkål, och mindre av ömtåliga grönsaker, som sallad, tomat och gurka, som snabbare blir gamla.

De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan. Frukt som ska ätas relativt snart kan förstås läggas upp på fruktfat som står framme, men då gäller det att ha koll och äta upp den i tid. Men det måste man ju även om de ligger i kylen.

Vissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp eftersom de kan få köldskador men gärna svalt om möjligt, det vill säga i 12-15 °C. Om du inte har ett ställe med den temperaturen är det bäst att du förvarar dessa frukter och grönsaker i rumstemperatur.

Frysa in frukt och bär

Frukt och bär kan frysas in, men frukt måste först delas i mindre bitar. Grönsaker går också bra att frysa om man först förväller dem, det vill säga kokar upp vatten, låter grönsakerna koka med en kort stund och sedan spolar dem i kallt vatten innan de fryses in. I frysen håller bär, frukter och grönsaker ett år eller mer. Eftersom bakterier inte kan växa i frysen blir gammal mat inte farlig, däremot kan den torka ut och så småningom tappa i smak och konsistens.

Potatis

Potatis kan verka robust men är i själva verket en ömtålig vara. Eftersom det giftiga ämnet solanin kan bildas om potatisen utsätts för ljus eller skadas bör den förvaras mörkt, hanteras varsamt och skyddas mot stötar. Det bästa är om den också kan förvaras svalt, det gör att potatisen inte mjuknar och gror så snabbt. Har man inte tillgång till en sval går rumstemperatur bra.

Bröd

Bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur, inte i kylskåp. I kylen blir mjukt bröd snabbt smuligt och torrt. Det går förstås också bra att frysa in mjukt bröd. Om man inte är storkonsument av bröd kan man skiva brödet innan det stoppas i frysen. Då går det lätt att ta ut de skivor som behövs efter hand.Hårt bröd är torrt och ska förvaras torrt. Då håller det nästan hur länge som helst.

Mjukt bröd möglar ofta efter ungefär en vecka, men en del bröd håller längre. Det behöver inte bero på att man tillsatt konserveringsmedel. Nuförtiden bakas många bröd under mycket hygieniska förhållanden, vilket hindrar att mögelsporer hamnar på brödet. Det förlänger hållbarheten betydligt. Surdegsbröd håller också längre än annat bröd. 

Sylt, ketchup och andra smaksättare

Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade burkar och flaskor kan däremot behöva stå i kylskåp – det ska i så fall stå på förpackningen.

Öppnade burkar med marmelad, salsa med mera håller ofta länge, eftersom bakterier inte trivs i dem. Däremot kan de mögla, men det ser man snabbt. Så länge de inte har möglat går de bra att äta.  Många livsmedel går också att frysa in, till exempel överbliven salsa, om man vet att det kommer att dröja innan de äts upp.

Konserver

Helkonserver kan förvaras i rumstemperatur under lång tid, ofta betydligt längre än ett år. När en konserv har öppnats ska maten förvaras i kylskåp och hållbarheten blir samma som för andra matrester.

Kylkonserver ska, som namnet anger, förvaras i kylskåp. Hur länge en öppnad förpackning håller beror på vilken typ av livsmedel det är. Inlagd sill kan många gånger hålla i flera månader medan en del sorters fiskrom bara håller några dagar. Ofta står det på burken hur länge livsmedlet beräknas hålla när burken öppnats.

Torrvaror

Torrvaror, som mjöl, pasta, ris, socker och gryn, håller länge. Förvara torrt och helst inte för varmt. Om de förvaras svalare än rumstemperatur håller de oftast längre än bäst före-datum. En torrvara blir inte farlig när den blir gammal, däremot kan fettet i till exempel mjöl härskna vilket gör att det smakar illa.

Olja

Oljor kan förvaras i rumstemperatur, men bör helst stå mörkt för att undvika att fettet härsknar. Om de förvaras svalt håller de ännu längre. Vissa oljor, som olivolja, stelnar om de förvaras i kylskåp, men återfår sin flytande form när de tas ut i rumstemperatur.

Nötter

Nötter med skal håller i flera år medan skalade nötter har kortare hållbarhet. Nötter innehåller mycket fett som kan härskna, men i kyla, mörker och tättslutande förpackning håller nötterna längre. Förvara därför hellre skalade nötter i kylen än i rumstemperatur, om de inte ska ätas närmaste tiden. Man kan också frysa in nötter. Mögliga nötter ska inte ätas, eftersom de kan innehålla mögelgifter. 

När du transporterar hem maten

Kylvarors hållbarhet kan förkortas betydligt om de värms upp, till exempel när varan transporteras. När du handlar och resan tar lång tid, eller om det är varmt ute, är det därför bra att ta med en kylväska med frysta kylklampar. Det finns också kylväskor med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

Det är också bra att packa matsäcken till utflykten eller resan i en kylväska. Är det bara lite mat, till exempel en matlåda eller smörgås, kan det räcka att lägga kylklamparna i en påse tillsammans med maten.

Senast granskad 2024-06-10