Nyheter i Livsmedelsdatabasen

2025-06-18

Nu finns en ny version av Livsmedelsdatabasen. Den innehåller bland annat uppdaterade näringsvärden för produkter inom kategorierna mejeri, fisk och skaldjur. Dessutom finns numera två olika värden för vitamin D för en del livsmedel. 

Livsmedelsdatabasen innehåller information om drygt 2 300 livsmedel och rätter. För varje livsmedel i databasen hittar du värden för över 50 näringsämnen och komponenter. Med sökfunktionen Sök näringsinnehåll går det att söka efter näringsinnehåll i Livsmedelsdatabasen. Databasen går även att ladda ner i Excel och hämta hem genom Application Programming Interface (API).

Nya och uppdaterade värden

I den nya versionen av Livsmedelsdatabasen finns resultat från Livsmedelsverkets senaste analysprojekt, som innefattar livsmedelsgrupperna mejeri, fisk och skaldjur. Det är nya och/eller uppdaterade värden för till exempel yoghurt, gräddfil, creme fraiche, havskräfta och tonfisk. Det är också en hel del livsmedel som beräknats och är nya i databasen. Till exempel olika naturgodis med chokladöverdrag, lättsockrade sylter och lättsockrad ketchup.

Nyhet - två värden för vitamin D

En annan nyhet är att det numera ges två olika värden för vitamin D, ett med och ett utan formen 25-OH-vitamin D3. 25-OH-vitamin D3 är en form av vitamin D som är lättare för kroppen att ta upp men den förekommer inte i alla livsmedel. Då 25-OH-vitamin D3 är ett ämne som uppmärksammats och börjat analyseras mer först på senare tid saknas värden för ett flertal livsmedel och för att vissa livsmedel inte ska sakna vitamin D värden publiceras därför två värden för vitamin D; Vitamin D samt Vitamin D inkl 25-OH-D3.

Företag som använder sig av öppen data via vårt API behöver vara observanta på detta och exempelvis se till att värdet för vitamin D används i de fall värden för Vitamin D inkl 25-OH-D3 saknas så att livsmedel med avsaknad av värden inte tilldelas värdet 0 vilket kan bidra till fel vid till exempel kostberäkningar.