Skolmåltidssystemet som en verkstad för nya hållbara lösningar

Flicka med luva, som luktar på padrons i växthus

Den offentliga måltiden har länge varit drivande i omställningen mot en mer ekologisk produktion. Genom att utnyttja det offentliga köket som en plattform kan vi driva igenom förändringar mot ett mer hållbart livsmedelssystem, där till exempel nya råvaror, produkter och tjänster kan innoveras, testas och skalas upp.

Prototyper som arbetar eller har arbetat med den här hävstången

 • Portabel lärmiljö
  Genom att servera smakportioner från en Foodtruck på skolgården introduceras nya råvaror och rätter på ett lustfyllt sätt. Råvarorna kommer från lokala producenter och fokus under prototyptiden är gröna och blåa proteiner. Serverar gör skolans foodinfluencers som fått extra utbildning inför uppdraget om bland annat hållbar sjömat. Några av rätterna som serverats har varit havsburgare på sillfärs, fiskgryta med sej och blåmusslor, bakad kålrot med hollandaise, rostad lök och färsk timjan samt gräddstuvad vitkål med morotsbiff. Gott och välkommet på menyn!
 • Ät vad du vill, när du vill
  En kommun har testat att hålla en skolrestaurang öppen hela dagen. I restaurangen serveras det, utöver lunch, små hälsosamma och hållbara energitillskott. Lärare och måltidspersonal finns tillgängliga för samtal. Målet är att fler elever ska stanna på skolan under rasterna och äta mer hälsosam och hållbar mat.
 • Vallentuna matmarknad
  I det hypotetiska konceptet Vallentuna matmarknad har Vallentuna kommun utforskat hur kommunen kan möjliggöra inköp av lokalt producerade livsmedel direkt från producenten, likt en Rekoring. I det första testet utforskades tanken om omvänd upphandling vilket innebär att lokala leverantörer har möjlighet att erbjuda det de har till den offentliga måltiden. Försäljningen sker alltså primärt utifrån tillgång snarare än efterfrågan. Plattformen ger offentliga måltider tillgång till lokalt producerade livsmedel i säsong samt möjlighet för nya innovationer i form av nya livsmedelsprodukter. Upphandlingstekniskt har projektgruppen undersökt om dynamiskt inköpssystem (DIS) kan användas som teknisk lösning.
 • Matvinn
  Genom konceptet Matvinn har Karlstad kommun utforskat hur en tänkt plattform ska kunna göra det lättare och tryggare för lokala producenter att sälja hållbara livsmedel till kommunens måltidsorganisation. Genom plattformen ska det gå att ta del av vad kommunen önskar köpa på lång sikt och lova inköp med rimliga risker beaktade båda parter. Plattformen är tänkt att kunna underlätta för producenter att utveckla eller utöka sin hållbara produktion.
 • Upphandlingsprototyp
  Genom en sammanslagning av förslagen i de två initiativen Vallentuna matmarknad och Matvinn utvecklas en digital prototyp baserad på DIS för att underlätta affären mellan kommun och lokala livsmedelsproducenter.

Nyckelutkomster som kan nås via denna hävstång

 • Skolmåltidssystemet inspirerar till ett hållbart livsmedelssystem
 • Skolmåltiden är en del av ett cirkulärt kretslopp och ger upphov till minimalt med matsvinn längs hela kedjan
 • Varor och tjänster kopplade till skolmat bidrar till den lokala hållbara ekonomin
 • Skolmåltidssystemet skapar intresse för och visar att hållbar produktion och konsumtion är en förutsättning för ett hållbart samhälle

Vilka Agenda 2030-mål kopplar dessa prototyper till?

Portabel lärmiljö

2.3 Fördubbla småskaliga livsmedelsproducenters produktivitet och intäkter
4.7 Utbildning för hållbar utveckling och globalt medborgarskap
8.3 Främja politik för nya arbetstillfällen och ökad företagssamhet
13.3 Öka kunskap och kapacitet för att hantera klimatförändringar
14.4 Främja hållbart fiske

Ät vad du vill, när du vill

3.4 Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa
12.3 Halvera matsvinnet i världen
12.5 Minska mängden avfall markant

Upphandlingsprototyp (Matvinn och Vallentuna matmarknad)

2.3 Fördubbla småskaliga livsmedelsproducenters produktivitet och intäkter
2.4 Hållbar livsmedelsproduktion och motståndskraftiga jordbruksmetoder
4.7 Utbildning för hållbar utveckling och globalt medborgarskap
8.3 Främja politik för nya arbetstillfällen och ökad företagssamhet
8.4 Förbättra resurseffektiviteten i konsumtion och produktion
12.7 Främja hållbara metoder för offentlig upphandling
13.3 Öka kunskap och kapacitet för att hantera klimatförändringar

 

 

Arbete för att förändra skolmåltidssystemet

Senast granskad 2023-05-23