Kompetens kring miljömässig, näringsrik och kulinarisk mat

Manlig kock och barn som lagar mat på sin restaurang

Det saknas tillräcklig kompetens runt mat, råvaror och hållbarhet kopplat till maten hos pedagoger, kökspersonal och de som styr över måltiderna. Ett särskilt kompetensglapp i köken finns om att laga vegetarisk mat från grunden.

 

Genom att höja kompetensnivån skapas engagemang för maten som kan leda till både högre kvalitet på maten och fler möjligheter till att involvera barn och unga samt att samverka mellan kök och klassrum.

Initiativ som arbetar eller har arbetat med hävstången

  • Portalbel lärmiljö
    Genom att servera smakportioner från en Foodtruck på skolgården introduceras nya råvaror och rätter på ett lustfyllt sätt. Råvarorna kommer från lokala producenter och fokus under prototyptiden är gröna och blåa proteiner. Serverar gör skolans foodinfluencers som fått extra utbildning inför uppdraget om bland annat hållbar sjömat. Några av rätterna som serverats har varit havsburgare på sillfärs, fiskgryta med sej och blåmusslor, bakad kålrot med hollandaise, rostad lök och färsk timjan samt gräddstuvad vitkål med morotsbiff.
  • Restaurangen som skolans hjärta
    Statusen på skolans restaurang ska höjas genom att skapa en intresseväckande, lusthöjande och lärorik miljö som ger utrymme för alla sinnen och skapar måltidsro. Restaurangen delas av med ”kryddväggar” och bildskärmar som skapar ”rum i rummet”. Vid en av väggarna finns en aquaodlingsmodul. En köks-ö rullas ibland in där eleverna erbjuds att smaka och utforska råvaror med flera sinnen, utifrån den så kallade sapere-metoden.

Vilka Agenda 2030-mål kopplar dessa initiativ till?

Portabel lärmiljö

2.3 Fördubbla småskaliga livsmedelsproducenteras produktivitet och intäkter
4.7 Utbildning för hållbar utveckling och globalt medborgarskap
8.3 Främja politik för nya arbetstillfällen och ökad företagsamhet
13.3 Öka kunskap och kapacitet för att hantera klimatförändringar
14.4 Främja hållbart fiske

Restaurangen som skolans hjärta

3.4 Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa
4.7 Utbildning för hållbar utveckling och globalt medborgarskap

 

Arbete för att förändra skolmåltidssystemet

Senast granskad 2023-05-23