Livsmedelslager för offentliga kök

Utgångspunkten för livsmedelslager är livsmedel med lång hållbarhet som kan förvaras i rumstemperatur och tillagas enkelt, alternativt serveras kallt.

Förutom hålbarhet och resurssnål tillagning bör valet av livsmedel i lager baseras på högt energiinnehåll och att det är enkelt att servera och transportera.
Se listan nedan som inspiration och som en bas i måltiderna. Det är bra att tänka "ren bas" för att ha ett lager som passar så många som möjligt utifrån ett allergiperspektiv. Lagret kan dock behöva kompletteras med allergianpassade livsmedel och annan specialkost.

Förslag på livsmedelslager vid kris

  • Hårt bröd, kex, skorpor, mjukt bröd med lång hållbarhet, t.ex. tortilla
  • Havregryn, rågflingor, mjöl, majsstärkelse, vällingpulver
  • Frukostflingor - müsli eller annan flingblandning
  • Pasta, nudlar, matgryn, ris (gärna så kort tillagningstid som möjligt)
  • Torkat sojaprotein, torkade linser (ingen blötläggning krävs och relativt kort koktid)
  • Bönor och linser konserver, blandade bönor med förkokt matvete (konserv)
  • Pulverpotatismos, konserverad kokt potatis (hel, skivad eller tärnad)
  • Torrmjölkspulver, ultrahög temperaturbehandlad mjölk och mjölkprodukter, vegetabiliska mjölkersättningar, kokosmjölk
  • Mjukost eller annat pålägg i helkonserv
  • Frystorkad ost, exempelvis parmesan
  • Soppkonserver, pulversoppa
  • Kött- och fiskkonserver, exempelvis tonfisk, makrill i tomatsås, ravioli, laxbullar, köttbullar
  • Frukt- och bärkonserver
  • Grönsakskonserver t.ex. tomater, majs, ärtor, champinjoner, grillade paprikor, oliver
  • Tomatbaserad pastasås, grytbas, blandade grönsaker (konserv)
  • Matolja, majonnäs
  • Sylt, fruktmos eller marmelad
  • Torkad frukt och bär t.ex. aprikoser, russin, katrinplommon
  • Juice, fruktkräm på tetra, färdigblandad blåbärs- och nyponsoppa
  • Choklad, energibars
  • Honung, socker
  • Kaffe, te, kakao
  • Salt, buljong, tomatpuré, vinäger, ättika, olika smaksättare och kryddblandningar
  • Berikningsprodukter, energi- och proteinrika soppor, näringsdrycker till äldre och sköra
  • Lagringsdugliga varor såsom frukt, rotfrukter, kål och många grönsaker kan förvaras mörkt och svalt i rumstemperatur
  • Ägg

Exempel på annat som behöver finnas på lager

  • Engångsartiklar om möjlighet att diska utesluts
  • Behållare för att hämta vatten
  • Pannlampor med batterier

Krismenyer

En krismeny behöver vara flexibel och utgå från de råvaror som finns i lager, oavsett om det är ordinarie lager eller om det är kompletterat från "krisberedskapslager".
Flera kommuner har krismenyer. Även Försvarsmakten har tagit fram exempel på krismeny.

Omsättning av lager

Oavsett om ett krisberedskapslager byggs upp för kort eller lång sikt behövs en plan för hur och när lagret ska omsättas och hur lagret ska fyllas på så att inget behöver slängas i onödan. En krisberedskapsvecka i skolan kan uppmärksamma ämnet, samtidigt som lagret omsätts vid skolmåltiderna. Tänk på att torrvaror och konserver som passerat bäst före datum är tjänliga längre.

Ett annat sätt är att inte ha ett separat krisberedskapslager utan istället utöka ordinarie livsmedelslager. Genom att ha några veckors framförhållning med beställningar kan en verksamhet ha en stärkt beredskap utan att ha ett separat lager som behöver omsättas och ses över regelbundet.

Senast granskad 2019-02-27