Salt

En träsked fylld med havssalt på en blå yta.

Dra ner på saltet, och välj salt med jod.
Välj mat med mindre salt, titta efter Nyckelhålet. Använd mindre salt när du lagar mat, och använd salt som är berikat med jod.

Hitta ditt sätt - tips för att få det att funka

Minska på saltet steg för steg

Saltsmaken är en vanesak. Ju mer salt man äter desto mer salt behövs för att känna saltsmaken. Men det tar bara några veckor för smaklökarna att ställa om. Trappa ner lite i taget – då hinner smaklökarna vänja sig och snart smakar maten lika salt som tidigare. 

Jämför saltmängden när du handlar

Det mesta salt vi får i oss kommer från maten vi köper – korv, bacon, skinka, bröd, ost, soppor, såser och färdigrätter. Men det kan skilja mycket i saltmängd i samma typ av livsmedel. Syna saltet nästa gång du handlar – läs näringsdeklarationen, där står det hur mycket salt varan innehåller. Jämför ditt vanliga bröd, osten eller skinkan med andra varumärken och välj den med minst salt i.

Nyckelhålet finns på mat med mindre salt

Ett enkelt sätt att hitta mat med mindre salt är att titta efter Nyckelhålet. Det finns särskilda krav på hur mycket salt som får finnas i bröd, korv, köttbullar, ost och annan mat som är märkt med Nyckelhålet.

Minska på saltet, inte smaken

Mat kan smaka mycket och gott även med mindre salt. Använd andra kryddor och smaksättningar, men se upp med saltrika kryddblandningar som grill- och tacokrydda. Även buljong, fond, soja och ost innehåller ofta mycket salt. Ingår dessa i receptet kan du ofta hoppa över den extra saltrekommendationen som också brukar finnas.

Välj salt med jod

Använd salt som är berikat med jod när du lagar mat. Jod behövs för kroppens ämnesomsättning.

Mineralsalt ett bra alternativ till vanligt salt

Vanligt bordssalt består av natrium och klorid. Det är natrium i saltet som kan höja blodtrycket. I så kallat mineralsalt har en del natrium bytts ut mot till exempel kalium och magnesium, som inte påverkar blodtrycket. Men tänk på att välja ett salt med jod. Läs på förpackningen!

För hälsan

För hälsan bör man inte äta mer än 6 gram salt per dag, det motsvarar ungefär en tesked. De flesta i Sverige äter mer salt än så. I salt finns natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen. Men för mycket natrium kan höja blodtrycket, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador. Beräkningar visar att så mycket som var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av för mycket salt. Idag uppskattas var fjärde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och mer än hälften av alla över 65 år.

Vanligt bordssalt består av natrium och klorid. Det är natrium i saltet som kan höja blodtrycket. Även bergsalt, som Himalayasalt, består till 98 procent av natriumklorid. Bordssalt är behandlat, det vill säga det tvättas med vatten och torkas, för att få fram en så ren produkt som möjligt. Bergsalt och havssalt behandlas på ett sätt som låter mineraler vara kvar. Mineralerna ger färg och smak men är i så små mängder att de inte har någon betydelse för hälsan. Därför rekommenderar vi andra livsmedel som källor till mineraler. Bergsalt brukar inte heller vara berikat med jod.    

Fördjupning

Material om kostråden

Via länken nedan finns digitalt material som är fritt att använda och sprida – folder, bilder och korta inspirationsfilmer. I webbutiken kan en tryckt version av foldern beställas.

Kostråd för vuxna

Senast granskad 2025-04-28