Kyckling och ägg

Kyckling, annan fågel och ägg är bra mat med mycket näring. Ägg är dessutom ett bra alternativ för den som vill minska på köttet. Vi har inget särskilt råd om ägg eller fågel, förutom att det är bra för hälsan att hålla igen på charkprodukter, som rökt kalkon och kycklingkorv.
Svenskt och miljömärkt är bra miljöval.
Kyckling och hälsa
Kyckling och kalkon är rika på protein, B-vitaminer och selen. De innehåller också järn, men mindre än nöt, gris, lamm och vilt. Men charkprodukter från fågelkött ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen, precis som andra charkprodukter. Däremot ser man inte att obehandlat fågelkött ökar cancerrisken.
Vårt råd är att bara äta lite av alla sorters charkprodukter. Med charkprodukter menas kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. Exempel är kycklingkorv, kyckling- eller kalkonbacon, rökt kyckling och rökt kalkon.
Ägg och hälsa
Ägg bidrar med mycket näring, bland annat protein, jod, kalcium, selen och D-vitamin. Ägg innehåller till och med järn, faktiskt mer än kyckling men mindre än rött kött.
Men hur påverkas hälsan av ägg på sikt? Ägg innehåller både ämnen som är bra för hälsan och ämnen som är mindre hälsosamma, som kolesterol. När man tittar på den samlade forskningen är slutsatsen att det går bra att äta ett ägg om dagen. Däremot finns det för få studier som har undersökt hur hälsan påverkas om man under lång tid äter mer än ett ägg om dagen.
Andra perspektiv som kan påverka dina val
Ägg och kyckling påverkar klimatet mindre än annat kött. Men till skillnad från kor och lamm bidrar kycklingar och värphöns inte till biologisk mångfald, som betande djur i Sverige gör.
Hur ska man tänka när man köper kyckling och ägg? Svensk kyckling påverkar klimatet mindre än kyckling från många andra länder. Svensk uppfödning av kyckling och värphöns ligger även bra till när det gäller djuromsorg. Att köpa svenskt är därför ett bättre val för klimatet och djuren, liksom att köpa ekologiska eller miljömärkta produkter. Det är också bra att det produceras mat i Sverige, genom att välja svenskt kan du bidra till det. Att det produceras mer mat i Sverige bidrar också till att stärka vår livsmedelsförsörjning i händelse av kris eller i värsta fall krig.
Fördjupad information
Fågelkött
Vitt kött, som kyckling, kalkon och annan fågel, är näringsrika livsmedel. Vitt kött bidrar liksom rött kött med hemjärn, om än i något mindre mängd. Det innehåller också den så kallade köttfaktorn som gör att järnet i maten tas upp bättre.
Vitt kött innehåller mindre mättat fett och mer omättat fett än rött kött.
Charkprodukter av vitt kött bedöms öka risken för tjocktarmscancer på samma sätt som charkprodukter av rött kött. I studierna som visat på samband mellan konsumtion av chark och tjocktarmscancer ingår chark från både rött och vitt kött och det finns inte evidens för att säga om risken skiljer sig mellan chark från rött och vitt kött. För obehandlat vitt kött ses däremot inget sådant samband. Forskningen visar inte heller på några samband mellan vitt kött och hjärt- och kärlsjukdom eller typ 2-diabetes.
I NNR rekommenderas att konsumtionen av charkprodukter av vitt kött bör hållas så låg som möjligt. Det fastställs däremot ingen hälsobaserad rekommendation om obehandlat vitt kött, eftersom det bedöms ha varken positiv eller negativ påverkan på hälsan. Livsmedelsverket har därför inte heller något särskilt råd om obehandlat vitt kött.
Ägg
Ägg är mycket näringsrikt och bidrar med många bioaktiva ämnen. Fettet i ägg är huvudsakligen omättat, men ägg innehåller också kolesterol, som är mindre hälsosamt.
Den samlade evidensen från observationsstudier i Europa tyder på att det inte finns något samband mellan intag av ägg och ökad risk för förtidig död, typ 2-diabetes eller cancer.
I NNR 2023 dras slutsatsen att ett ägg om dagen inte ökar risken för negativa hälsoutfall. Det finns endast ett fåtal studier som har studerat ett högre intag än ett ägg om dagen. Det finns därför begränsat med data över sambandet mellan ett regelbundet intag som överstiger ett ägg om dagen och risk för sjukdom.
Enligt NNR kan ett måttligt intag av ägg vara en del av en hälsosam och hållbar kost, men de anger inte någon mängdrekommendation. Därför har inte heller Livsmedelsverket något särskilt råd om ägg. Den genomsnittliga konsumtionen av ägg är enligt Jordbruksverkets statistik drygt ett halvt ägg om dagen.