Hur mycket mat är lagom?

Ett barn som sover på en kvinnas axel, kvinnan blundar också. På axeln har kvinnan en filt med figurer som barnet har som kudde.

När du ammar behöver du mer mat än vanligt eftersom det går åt en hel del energi för att producera mjölk. Men det är inte bara energi som behövs utan också näring. Det får du bäst genom att äta vanlig näringsrik mat.

I genomsnitt behöver den som ammar ungefär 500 kilokalorier extra om dagen. Det motsvarar till exempel ett matigt mellanmål med yoghurt, smörgås och en frukt. Om du föredrar att äta större portioner i stället för mellanmål går det förstås lika bra. Kanske gör du det automatiskt om du känner att du är hungrigare än vanligt?

Det kan vara lockande att passa på att äta mer godis, glass, fikabröd eller snacks när man behöver mer energi än vanligt. Problemet är att den typen av mat inte ger den extra näring som både du och barnet behöver.

Vikten efter graviditeten

De första veckorna efter förlossningen rasar många i vikt, vilket är helt naturligt. Därefter är det bra att gå ner lite långsammare i vikt. Ett bra mål är att gå ner till din ursprungsvikt inom ungefär ett år, utan att ha för bråttom.

I genomsnitt beräknar man att det behövs 500 kilokalorier extra om dagen under amningsperioden, men exakt hur mycket extra energi den som ammar behöver är svårt att säga. Det beror på flera faktorer, bland annat på hur stor mjölkproduktionen är. Det i sin tur beror på hur länge barnet ammas och om barnet helammas eller delvis ammas. Hur mycket extra energi som behövs beror också på hur mycket energireserver, det vill säga inlagrat fett, den som ammar har. Hur vikten utvecklas efter förlossningen är en fingervisning om den som ammar får lagom med energi eller inte.

Senast granskad 2024-05-27