Risker med maten för äldre

Med åldern blir immunförsvaret sämre och den som redan är svag kan bli sjukare av smittor eller ämnen som kan finnas i maten. Då är det några saker som är bra att vara särskilt uppmärksam på.

Bakterien listeria i kall, ätfärdig mat

Risken att smittas av bakterien listeria är liten. Aktiva, friska äldre behöver överlag inte tänka på att undvika listeria. Men en infektion kan bli allvarlig för den som har nedsatt hälsa.

Nedsatt immunförsvar är vanligast hos till exempel sköra äldre och de som är organtransplanterade, har cancer, inflammatoriska sjukdomar, nedsatt njur- och leverfunktion eller hiv/aids. Personer med blodcancer är mest mottagliga för listeria.

Risken att smittas är liten, men vid infektion kan bakterien orsaka mycket allvarliga symtom, som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Listeria kan finnas i kylda, ätfärdiga livsmedel med flera veckors hållbarhet, som vakuumförpackad gravad eller rökt lax och olika skivade köttpålägg. Det kan finnas listeria i förpackningen även om det är långt kvar till bäst före-datumet. Risken att bli sjuk minskar om du äter maten inom en vecka från förpackningsdatum. Det är också bra att förvara kylvaror kallt och ha högst 4 °C i kylskåpet.

All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Listeria dör när maten upphettas till minst 70 °C.

Norovirus i frysta, importerade hallon

Vätecyanid i linfrön

Hygien i köket

Det är viktigt att hålla god hygien i köket vid matlagning. Det minskar risken för att bli sjuk av maten. God kökshygien bidrar också till att maten håller sig fräsch länge, vilket minskar matsvinnet. 

Äldre - råd om bra mat

Senast granskad 2023-01-13