Frysa mat

Närbild på frysta grönsaker.

Att frysa mat förlänger hållbarheten. Här får du läsa om infrysning av mat, till exempel hur länge den kan ligga i frysen, hur maten bäst tinas upp – och vilken mat som inte passar att frysa.

Nästan all mat passar bra att frysa. I frysen håller maten länge. Det beror på att smak, konsistens och näringsinnehåll bevaras, medan bakterier, mögel och jästsvampar inte kan föröka sig. En lagom temperatur i frysen är -18 °C.

Frys in maten rätt

Mat håller längre i frysen om själva infrysningen går snabbt. Ett bra sätt är att sprida ut maten som ska frysas på olika hyllor. Undvik att frysa in för stora portioner och lägg inte in mat som fortfarande är varm i frysen. Kyl ned den först, till exempel i ett kallt vattenbad.

Utseende, lukt och smak avgör om maten går att äta

Det går inte att ange någon särskild hållbarhetstid för fryst mat. Olika matvaror håller sig olika bra i frysen.

Det är dina egna sinnen som avgör om du kan äta maten från frysen. Mat som ligger i frysen blir inte farlig av mikroorganismer av att ligga länge. Det är bara smak, lukt, färg och konsistens som försämras med tiden. Titta, lukta och smaka på maten när den har tinat upp för att avgöra om du ska äta den eller inte.

Kött och fisk med hög fetthalt, som fläskkött och lax, har generellt kortare hållbarhet jämfört med kött och fisk med låg fetthalt, som kyckling, viltkött och torsk. Det beror på att fett härsknar och försämrar då smak och lukt. Men även om fettet i maten har härsknat är det inte farligt att äta det någon gång då och då.

Tina upp och förvara maten rätt

Tina gärna upp maten i kylskåp eller i ett kallt vattenbad. Tänk på att förvara den upptinade maten kallt om du inte ska äta eller tillaga den direkt. Om du ska tillaga eller äta maten direkt kan du tina den i mikron.

Mat som har tinats och tillagats går bra att frysa in igen. Även tinad mat som inte har tillagats kan frysas in igen om den har tinats i kylskåp. Men den kommer då att vara torrare än tidigare på grund av att det försvinner en del vatten under tiningen.

Mat som passar sämre att frysa

Nästan all slags mat går bra att frysa. Men viss mat kan bli oaptitlig av att frysas. Några exempel är fil, yoghurt, majonnäs och crème fraiche. Frysningen gör att de ”skär sig”. Vissa bladgrönsaker och gurka får också sin konsistens förstörd av frysning. Mat som har skurit sig eller på annat sätt förstörs i konsistensen i frysen är dock inte farlig att äta.

Undvik frysskador

Håll temperaturen i frysen jämn. Om temperaturen höjs kan maten i frysen bli lite frystorkad och får då en mer ”fryst” smak. Andra frysskador orsakas av att matvaror, såsom kött, kommer i kontakt med syre. Förpacka maten i frysen så att den inte kommer i kontakt med luft, till exempel i plastpåsar som du pressar ut luften ur. Då håller maten bättre och du undviker frysskador.

Fördjupning

Om matens kvalitet är bra eller dålig när du tinar upp den beror på flera saker. Mycket beror på i vilket skick maten var när den frystes in. Om den var fräsch, så är den fräsch när den tinar upp och tvärtom. Det kan därför vara en bra idé att frysa in mat så fort du vet att du inte kommer att äta den inom den närmaste tiden.

Kan det vara farligt att förvara mat i frysen?

Nej. Mat blir inte farlig av bakterier, jäst- och mögelsvampar när den ligger i frysen. Det beror på att de inte kan föröka sig. De dör inte, men frysningen gör att de går över till ett vilostadium. När maten tinas upp vaknar de och kan börja föröka sig igen om temperaturen tillåter. Eftersom bakterier, jäst och mögelsvampar då kan föröka sig lika snabbt som innan frysningen bör den tinade maten förvaras i kylskåp.

Till skillnad från bakterier, jäst och mögelsvampar dör vissa parasiter i frysen, till exempel toxoplasma samt maskparasiter som kan finnas i fisk.

Vad händer med maten i frysen?

Även om maten i frysen inte blir farlig oavsett hur länge den ligger där, så försämras gradvis dess kvalitet. Det kan därför vara bra att skriva datum för infrysning på förpackningen, då har du koll på vilken mat i frysen som bör ätas först.

Kvalitetsförsämringarna beror på att de kemiska reaktionerna i maten inte helt stannar av. Dessa kemiska reaktioner kan orsaka till exempel smak- och färgförändringar, fläckvisa frysskador och uttorkning. Hållbarheten varierar mellan olika sorters mat. Det beror på vad maten har för egenskaper, hur mycket vatten den innehåller, vilken fetthalt den har, hur fräsch den var när den frystes in, hur den förpackades och så vidare.

  • Rått kött och kyckling innehåller mer vatten än om de är tillagade i maträtter. Rått kött och kyckling torkar därför inte ut så fort och håller längre i frysen än när de är tillagade.
  • Smaken kan förändras på grund av att fettet i maten härsknar. Feta livsmedel har därför sämre hållbarhet än magra.
  • Grönsaker och frukter brukar få en blekare färg på grund av uttorkning.
  • Kött brukar antingen bli mörkare eller ljusare beroende på vilken sorts kött det är. Färgförändringen orsakas bland annat av frånvaro av syre eller av frysskador. Frysskador bildas när köttet kommer i kontakt med luft. Det vanligaste är att frysskadorna ger gråbruna läderartade torra fläckar. Det är inte farligt och går för det mesta att skära bort.

Om den tinade maten luktar och smakar som den ska, men kanske har små skönhetsfel, kan det fortfarande gå bra att använda den i rätter som grytor eller soppor. På så sätt kan mat som legat länge i frysen räddas istället för att slängas.

Frusna konserver

Konserver har redan väldigt lång hållbarhet och behöver inte frysas. Men ibland råkar de frysa oavsiktligt, till exempel om de blir kvar i sommarstugan över vintern eller glöms kvar i bilen när det är kallt. När konserver fryser ökar volymen och förpackningen sväller.

Om konserver har svällt och du är helt säker på att det beror på att de har frusit, kan de ätas. Men bara om förpackningen är hel. Om du ser eller misstänker att förpackningen har gått sönder på grund av frysningen bör innehållet inte ätas, varken av människor eller djur.

 

 

Senast granskad 2024-02-14