Grilla säkert och njut av maten i sommar

Två personer grillar

Soliga dagar och ljumma kvällar - då är det dags för middag i trädgården eller picknick vid stranden. Att grilla hör våren och sommaren till. Tyvärr händer det att hemgrillad mat orsakar matförgiftning.  Följer du dessa enkla råd minskar du risken för att bli sjuk av maten.

När du handlar

Kylvaror bör förvaras kallt för att de ska hålla så länge som möjligt och för att de inte ska göra någon sjuk:

  • Se till att köttet, kycklingen, fisken eller andra kylvaror kommer in i kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt och om det dröjer innan du kommer hem, ta med en kylväska med kylklampar att förvara kylvarorna i.

Tina kött

Om det du ska grilla kött som varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En otillräckligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och vara halvrå inuti. Då finns det risk för att bakterier som kan göra oss sjuka överlever. Upptining kan göras på olika sätt:

  • Tina gärna fryst kött, fisk och fågel i kylskåp eller i ett kallt vattenbad. I kylskåp tar det ungefär ett dygn att tina en kyckling eller en större köttbit. Det går snabbare att tina genom att sänka ner förpackningen i kallt vatten.
  • Det går också bra att tina i mikrovågsugn. Kött, fisk och fågel som tinas i mikrovågsugn bör tillagas direkt efter upptining.

Marinering

Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. När köttet marineras överförs bakterier från köttet till marinaden. 

  • Pensla inte det färdiggrillade köttet med den tidigare använda marinaden och använda den heller inte till att göra kall sås på. Om du vill göra kall sås av marinaden kan du istället ta undan litet av den innan du lägger i köttet.

Håll kallt

Oönskade bakterier kan föröka sig i kylvaror om maten förvaras tillräckligt länge vid en felaktig temperatur.

  • Förvara kylvaror vid cirka 4 °C, då håller maten längre och risken för att bli matförgiftad minskar.

Om du ska ut på picknick och grilla:

  • Packa maten i en kylväska med kylklampar i. Placera kylväskan så svalt som möjligt, helst i skuggan. Öppna inte kylväskan flera gånger än nödvändigt.

Tvätta händerna

Rena händer är viktigt när du lagar mat eftersom smutsiga händer är en vanlig orsak till att sprida oönskade bakterier till livsmedel.

  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.

Stek väl men bränn inte

Rått eller otillräckligt upphettat kött kan göra dig sjuk om det innehåller sjukdomsframkallande bakterier, parasiter och virus. Därför behöver kött vanligtvis upphettas innan det äts. Då mat upphettas så reagerar dock ämnen i maten med varandra och en kaskad av nya oönskade ämnen uppstår. Ju varmare det är desto mer av dessa ämnen bildas:

  • Använd ved (gärna lövträd) eller grillkol när du grillar. Använd inte kottar eller impregnerat virke.
  • Låt bränslet brinna en tid så att lågorna försvinnit och kolen är grå innan du börjar grilla. De skadliga ämnena finns nämligen framför allt i lågorna. Undvik att det droppar ner fett, marinad eller bitar av det du grillar, då kan glöden flamma upp.
  • Grilla maten gyllenbrun snarare än mörkbrun och bränd. Det gäller både grönsaker, frukt och kött.
  • Genmomstek, utan att bränna kyckling, köttfärs (som hamburgare) och rå korv (till exempel salsiccia). 

För kött i skivor eller bit räcker det att ytan blir ordentligt tillagad, eftersom bakterier finns på ytan av köttet. På grund av risken för parasiten toxoplasma bör dock gravida äta gris, lamm och vilt genomstekt om det inte varit fryst.

Redskap

Oönskade bakterier från förorenade råvaror kan spridas till ätfärdiga livsmedel via smutsiga skärbrädor, knivar och andra redskap:

  • Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.

Grillgaller och grillnät

Grillgaller av rostfritt stål, gjutjärn, porslinsemalj eller förnicklade fungerar bra när man grillar. Gallret ska vara tillräckligt tätt så att maten inte ramlar ner på glöden och orsakar att det "flammar upp".

  • Använd inte galler eller nät som kan smälta när man grillar. Grillgaller av polyetrafluoreten (PTFE) klarar värme upp till 260-300 °C. Materialet smälter vid cirka 330 °C och det är inte ovanligt att man når upp till denna temperatur vid grillning. Det finns olika varumärken av PTFE bland annat Teflon. Följ tillverkarens anvisningar.

Rester

Matrester ska in i kylskåpet så snart som möjligt efter att de har svalnat.

  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
  • Undvik att förvara mat i direkt solljus.
Senast granskad 2017-10-31